Foto: PantherMedia/Scanpix

Izmantojot to, ka arī kaimiņvalsts Lietuva pievienojusies eirozonai, CNN plaši aprakstījis tūristu iespējas jauno valūtu tur arī iztērēt. Lūk, 10 izklaides, kas šogad būtu jāizmēģina Lietuvā. Turklāt labā ziņa ir tāda, ka tas nemaz nebūs tik dārgi!

Izīrē velosipēdu un apskati Viļņas vecpilsētu

Tuvojoties pavasarim, Viļņas ielās atkal parādīsies koši oranžie velosipēdi. Par trim eiro tos var izīrēt uz divām stundām un tas ir labākais veids, kā iepazīt zaļo Lietuvas galvaspilsētu siltajos gada mēnešos. 

Kur velosipēdu noīrēt? Katedrāles laukumā, pie Gedemina torņa un Viļņas katedrāle būs labas vietas, no kurām sākt pilsētas apskati

Trāķu ezerpils

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šī majestātiskā, sarkano ķieģeļu pils ir Lietuvas simbols, kas iekļauts arī UNESCO kultūras mantojumā. Pils atrodas aptuveni 25 kilometrus no Viļņas. Nelielo Trāķu pilsētiņu ērti apskatīt ar velosipēdu. 

Trāķu pils - grandioza, nocietināta valdnieku rezidence uz salas Galves ezera vidū ir viens no apmeklētākajiem Lietuvas objektiem. Tā celta 15. gadsimtā. Pils pagalmu, telpu un muzeja ekspozīciju apskate ļauj izjust patieso viduslaiku gaisotni.

Vasarā ezers ir lieliska atpūtas vieta, kur peldēties kristāldzidrā ūdenī. Tomēr jāņem vērā, ka  ezera apkaimē ir gandrī tikai maksas autostāvvietas.

Ieeja pilī: 6 eiro

Etnokosmoloģijas muzejs

1978. gadā vecajai Viļņas Universitātes astronomiskajai observatorijai apritēja 125 gadi un Molētu astronomiskās observatorijas vienā no teleskopa torņa laukumiem atklāja sabiedrisko muzeju, kurā līdzās pamateksponātiem, vecās Viļņas observatorijas teleskopiem jau bija apskatāmi pirmie etnogrāfiskie eksponāti, kas kādā aspektā atspoguļoja tautas saikni ar Debesu pasauli.

Tomēr toreiz muzejs atradās nepiemērotās telpās un arī ekspozīcija nebija tada ka tagad. Tikai 2008. gada novembrī tika pieņemtas pirmās ekskursantu grupas jaunajā un modernajā ēkā, kurā tas atrodas pašlaik. Visai strauji palielinājies apmeklētāju skaits, un nu jau šis ir ļoti iecienīts muzejs. Tur ir divi teleskopi, kas paredzēti novērojumiem naktī, Saules teleskopi, kā arī arvien tiek papildināta iekštelpu un āra ekspozīcija.

Muzejā mēģināts parādīt kāda ir cilvēka vieta kosmosā. Šis ir vienīgais etnokosmoloģijas muzejs pasaulē un atgādina vietu no Velsa romāniem, tāpēc vien ir apmeklēšanas vērts.
Tas, vai būs iespējams saskatīt zvaigznes, gan atkarīgs no laika apstākļiem, bet noderīgi, ka muzejā pieejams viens no Eiropas lielākajiem teleskopiem. 

Ieejas maksa: 2- 7 eiro

Adrese: Kulionys, Ciulenai pagastā, Moletai rajonā

Izbrauciens ar gaisa balonu virs Viļņas

Braukšana ar gaisa balonu Lietuvā ir visai populāra izklaide, un tas ir arī iespaidīgs veids, ka apskatīt ainavu – nolūkoties no augšas uz Viļņu, Trāķu pili vai Baltijas jūru skaidrā laikā. 

Viļņa ir viena no retajām pasaules lielpilsētām, kur atļauts lidot ar gaisa baloniem virs pilsētas.
Baloni paceļas no Neras upes krasta, īpaši skaists ir izbrauciens saulrietā, kas apmirdz pilsētai raksturīgos sarkanos jumtus. 

Izmaksas: 85 – 110 eiro par personu

Telefons: +370 652 00510

Littera grāmatu veikals Viļņas Universitātē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ar barokālajām arkām un freskām uz grieztiem šī grāmatnīca vairāk atgādina senatnīgu bibliotēku. Tomēr neļaujiet sevi maldināt – lai arī grāmatnīca atrodas 16. gadsimtā celtajā Filoloģijas fakultātē, interjers tai ir diezgan moderns. Un mākslasdarbi, kas izskatās antīki, patiesībā gleznoti 1978. gadā. To autors ir grafiķis Antanas Kieliauskas.

Tur vērts iegādāties Tomasa Manna Nidā sarakstīto izcilo darbu "Jāzeps un viņa brāļi". Māja, kurā viņš šo grāmatu četrās daļās sarakstīja, nu kļuvusi par muzeju. 

Izmaksas: Ap 25 eiro

Adrese: Littera grāmatu veikals, Universiteto gatve 5, Viļņa

Kuršu kāpu nacionālais parks

Nēringa ir gandrīz mistiska vieta, kur Baltijas jūras krastā esošās kāpas sastopas ar Krievijas robežu. Kuršu kāpa ir gandrīz 100 kilometrus gara un šaura pussala, kas stiepjas ziemeļu-dienvidu virzienā. No cietzemes to atdala Kuršu līcis. Ar cietzemi tā savienota jau Krievijas, Kaļiņingradas teritorijā, tāpēc no Lietuvas puses turp var nokļūt tikai ar kuģīti vai laivu, braucot no Klaipēdas. Lietuvā ietilpst Kuršu kāpas ziemeļu daļa aptuveni 50 kilometru garumā – no Kāpugala līdz Nidai. Turpat aiz Nidas ir robežkontroles punkts.

Dabas parks tur izveidots 1991. gadā, un šī vieta iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojumā. 

Kāpa veidojusies pirms pieciem tūkstošiem gadu, kūstot ledājiem. Pastaigājoties pa šo īpatnējo Baltijas jūras piekrasti, tūristiem vērts turēt acis vaļā, jo nereti iespējams atrast dzintaru. 

Izmaksas: izbrauciens privāta gida vadībā - 100 eiro 

Ledus burāšana


Apvienot ragavas ar jahtu, Lietuvā ir populāri jau kopš 20. gadsimta 30. gadiem. Robežsargi šādus braucamos lietojuši pat "Aukstā kara" laikā, lai ātri apsekotu aizsalušos ūdeņus. 

Šādas ledus jahtas ir visai ātrs pārvietošanās līdzeklis un var attīstīt pat 100 kilometru stundā lielu ātrumu. Turklāt ledus burāšana ir vieglāka nekā klasiskā, un būs piemērota arī bērniem un iesācējiem.


Šādi burātāji ziemā bieži redzami Nidas piekrastē. Ja ziema ir pietiekami barga, viņi sastopami arī uz Trāķu ezera.

Izmaksas: 40 eiro stundā (Nidā) Baltic Adventure; +370 5 250 5831

Baltijas zelts


Lietuvas, tāpat kā mūsu leģendām apvītākā eksportprece ir dzintars. Leišu leģenda vēsta, ka dieviete Jurate dzīvojusi zelta pilī jūras dzelmē. Diemžēl dievi viņas mājokli iznīcinājuši pēc tam, kad viņa iemīlējusiess parastā zvejniekā. Pils drupas tad arī ir dzintars. 

Pastāv uzskats, ka šīm saules asarām ir dziedniecisks spēks un dzintars atbaida ļauno. Lai nu kā dzintars ir arī ļoti skaists materiāls un to dažādos veidos, izmēros un krāsās var apskatīt Palangā esošajā dzintara muzejā. Par to vairāk lasiet šajā rakstā.

Druskininku sniega arēna


Lai arī Lietuvā ziemas ir garas, Druskininkos ar to ir par maz, un tur nesen uzbūvēta iespaidīga sniega arēna, kur ar ziemas sporta veidiem var nodarboties visu gadu. 

Snow Arena atvērta 2011. gadā. Tajā ir trīs nobraucienu trases – gan iesācējiem, gan profesionāļiem. Tur vienmēr valda – 2 grādus liels sals, un tas ir viens no pasaules lielākajām iekštelpu sniega parkiem. 

Izmaksas: Dienas biļete maksā sākot no 16 eiro pieaugušajiem un 14 eiro bērniem.

Adrese: Druskininkai Snow Arena, Nemunas road 2, Mizarai ciems, Druskininkai novads

Basketbols

Foto: DELFI

Lietuviešiem basketbols nav tikai sports, tā ir kā reliģija – gluži kā britiem futbols vai mums hokejs. Jau padomju laikos lietuviešu spēlētāji bija slaveni, četri no viņu basketbolistiem bija PSRS komandā, kas sakāva ASV olimpiādē 1988. gadā.

Arī lietuviešu basketbola fani ir kaislīgi. Tādēļ, esot Lietuvā, vērts aiziet uz basketbola spēli un izjust šī sporta veida īsto garu.

Labākā vieta, kur to izdarīt ir Žalgiris arēna Kauņā. 

Izmaksas: Atkarībā no sēdvietas 10 – 30 eiro

Adrese: Zalgiris Arena, Karaliaus Mindaugo ave 50 , Kauņa.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!