Foto: Vida Press
Fotogrāfs Valerio Berdini, staigājot pa skaistās Lisabonas ieliņām, iemūžinājis pilsētas vienkāršo iedzīvotāju dzīvi un nomaļus nostūrus. Viņš nav gājis uz tūristu iecienītajām vietām, bet gan klīdis pa klusām nomalēm, lūkojoties pēc Portugāles galvaspilsētas vienkāršās dzīves.

Viņa fotogrāfijas līdzinās portugāļu fado mūzikai, nedaudz skumjas, bet skaistas. Jāpiebilst, ka fado dziedājumu stils iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

Savu foto sēriju Valerio nosaucis "Saudade". Šim vārdam latviski nav tieša tulkojuma, bet tas apzīmē dziļu nostalģiju, kas robežojas ar melanholiju un skumjām par kādas lietas vai cilvēka trūkumu, raksta "Vida Press". Turklāt parasti tas ietver arī to, ka ilgotā persona neatgriezīsies.

Foto: Vida Press

Arī šajā foto sērijā iekļautas bildes, kas rāda vietas, kas reiz piedzīvojušas labākus laikus, bet tagad slīkst melanholijā, tomēr tajās redzama arī klusa cerība, ja kāds tās censtos "modināt" kā Ērkšķrozīti, tās varētu arī atkal atdzimt. "Šīs fotogrāfijas ir mana vizualizācija "saudade" – tas, ko piedzīvoju Lisabonas ielās," saka fotogrāfs.

Lūk, ieskats viņa darbos!

Lisabona – vecākā galvaspilsēta

Tomēr ir arī cita Lisabona, ko uzskata par vecāko Eiropas galvaspilsētu. Lisabona ir īsts stāvu līkloču celiņu labirints, kur vai uz katra stūra paveras satriecošs skats, ko vislabāk izbaudīt, nesteidzīgi pastaigājoties, iepazīstot pilsētu un atpūšoties.

Šādā pastaigā noteikti jāizbauda Baišas (Baixa) rajons, kur atrodamas brīnišķīgas kafejnīcas, galerijas un nelieli veikaliņi, kas atrodas baroka stilā celtu māju pirmajos stāvos. Noteikti jādodas arī uz vecāko Lisabonas rajonu Alfama, kas būs daudz eklektiskāks. Turpat būs arī vairākas baznīcas un 7. gadsimtā celtā Svētā Georga pils, ko noteikti vērts apskatīt. Tiem, kam interesē vēsture, vajadzētu aiziet uz Belemu, kas ir visdažādāko pieminekļu pārpilna, jo tos saudzējusi slavenā 1755. gada zemestrīce. Šajā rajonā ir vērts iegriezties arī Pastéis de Belém un nobaudīt labākās pastéis de nata jeb olu krēmu kūciņas pilsētā.

Pastaigas laikā var ielūkoties arī muzejos, piemēram, Museu do Azulejo, kas pilnībā veltīts flīzēm, to darināšanai un izmantošanai Portugālē, vai MUDE, Lisabonas dizaina muzejā.

Ko vēl apskatīt Portugāles galvaspilsētā, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!