Līvānu novads ir pirmā pašvaldība Latgalē, iebraucot no galvaspilsētas Rīgas puses. Tā ir kā vizītkarte un atslēga Latgales vārtos, pa kuriem tālāk doties iepazīt viesmīlīgo Latgali. Līvāni ir pilsēta, kur satiekas Dubna ar Daugavu, Zemgale ar Latgali, kur ceļi ved uz Rīgu un Daugavpili, uz Krieviju, Baltkrieviju un Lietuvu. Pēdējo gadu laikā šī mazpilsēta var lepoties ar ļoti sakoptu vidi un daudziem interesantiem objektiem, turklāt tieši šajā nedēļas nogalē tā svin 90 gadu jubileju!


Lūk, Līvānu interesantākie apskates objekti.

Latgales mākslas un amatniecības centrs


Latgales mākslas un amatniecības centrs ir unikāls komplekss, kas savas pastāvēšanas laikā ir kļuvis par vienu no populārākajiem tūrisma objektiem Latgalē. Kopš 2016. gada jūlija tajā darbojas vienīgā stikla pūšanas darbnīca Latgalē. Vēsturiskā ēka, kur 19. gadsimtā atradās barona Līvena muižas klēts, saplūst ar moderno, pēdējos gados būvēto ēku.

Iekštelpās skatāma mūsdienīgi iekārtota vēsturiska ekspozīcija "Amatnieki Latgalē 19. – 20. gadsimtā", kā arī garākā tautiskā josta Latvijā. Izstāžu zālē skatāmas ikmēneša mākslinieku un amatnieku darbu izstādes. Iepriekš piesakoties, iespējams līdzdarboties arī radošajās tekstilmākslas, stikla un keramikas darbnīcās. Šeit var paņemt rokās stikla meistara "pīpi" vai sēsties pie podnieka virpas. Jāpiebilst, ka to darījuši pat Latvijas prezidenti un ārvalstu vēstnieki, kuru parakstīti māla trauki apskatāmi darbnīcās.

Adrese: Domes iela 1, Līvāni (+371 65381855)

Līvānu stikla muzejs


Līvānu stikls ir lieta, ko zina visā Latvijā un pat ārpus tās. Visās varavīksnes krāsās zaigojošais Līvānu stikla muzejs, kas ir vienīgais šāda veida muzejs Baltijā, atrodas Latgales mākslas un amatniecības centra telpās un iepazīstina interesentus ar Līvānu stikla fabrikas vēsturi, sākot ar 1887. gadu. Muzejā izskaidro stikla trauku ražošanas tehnoloģiju un sniedz iespēju aplūkot vairākus tūkstošus Līvānu stikla fabrikā tapušu stikla izstrādājumu, kas krāti vairāk kā simts gadu garumā.

Pirmās burciņas un pudeles, glāzes un glāzītes, vāzes, lepni kristāla trauki, spožas lustras. Un pat Latvijas Brīvības pieminekļa stikla vertikāle – tapusi Līvānos. Tāpat ikvienam ir iespēja skatīt Rīgas kinostudijā tapušas padomju laika filmas par Līvānu stikla fabriku, tās darbu un darbiniekiem.

Adrese: Domes iela 1, Līvāni (+371 65381855)

Pārceltuves


Līvānu novadā ir saglabājies tāds retums kā pārceltuves, kopumā tādas Latvijā ir trīs, un divas no tām Līvānu novadā.

Pārceltuve "Līvāni – Dignāja" atrodas Zemgales ielas galā, Līvānos, un savieno abus Daugavas krastus. Tas, starp citu, ir vistaisnākais ceļš no Latgales un Zemgali, jeb, kā līvānieši saka – uz Kurzemi, jo šīs zemes agrāk piederējušas Kurzemes hercogam.

Pārceltuves darba laiks ir no pulksten 7 līdz 21. Tālr.: +371 28889045, +371 26808760.

Foto: Publicitātes foto

Pārceltuve "Dunava" savukārt ir taisnākais ceļš uz Dunavu, Tadenavu, Rubeņiem vai Sēliju. Var vienkārši baudīt Daugavas burvību. Pārceltuve vasaras sezonā strādā visu diennakti.
Leģenda vēsta, ka līdzās Dunavas pārceltuvei kara laikā bijis uzbūvēts vācu tilts armijas vienību pārvietošanai, kas pēc tam nozāģēts līdz ar ūdens virsmu. Sausās vasarās, nokrītot ūdens līmenim Daugavā, redzami vecā vācu tilta balsti.

Adrese: Gospori, Jersikas pagasts, Līvānu novads. (+371 22467117)

Līvānu veikparks


Līvānu veikparks atrodas pilsētas centrā, Dubnas upē, starp autotransporta un dzelzceļa tiltiem. Parks darbojas vasaras un rudens sezonā. Šeit ūdenī ievietotas peldošās konstrukcijas – kikeri un slaidi, aktīvākiem un pieredzējušiem braucējiem. Veikparks būs īstā vieta aktīvajiem, kur atpūsties no ikdienas rūpēm un steigas.

Adrese: Dubnas upē, starp autotransporta un dzelzceļa tiltiem, Rožu ielas galā, Līvānos. (+371 26132262)

Mūsdienu mākslas galerija


Līvānos no 16. jūlija ir arī sava moderna Mūsdienu mākslas galerijā, kas atbalstot visu jomu mākslas profesionāļus, kuri ieraudzījuši, izdzīvojuši, izdomājuši, sapratuši mākslu un ir gatavi dalīties tajā. Galerija gaidot skatītājus un klausītājus, kuri runā un jautā, cerībā, ka nezināmajā sākas labas idejas.

Galerija atklāta tikai Līvānu pilsētas svētku dienā 16. jūlijā pulksten 16 ar gleznotāja Ilgvara Zalāna performanci "Action painting". Gleznotājs strādā abstraktā ekspresionisma žanrā, kur būtisks ir ne tikai rezultāts, bet arī gleznas radīšanas process, kas notiek skatītāju klātbūtnē.

Rīgas ielā 108a, Līvānos (ieeja no pagalma puses).

Leģendām apvītās Jersikas baznīciņas


Ar Madaliņas baznīcas celtniecību saistīts kāds nostāsts. 1821. gadā vēl nebija baznīcas, bet Jersikas apkaimes ļaudis stipri vārguši, slimojuši un pat miruši no nezināmas ādas kaites. Padomu devuši katoļu mūki, kas liellaivā pa Daugavu cēlušies no Krāslavas uz Rīgu - jābūvē baznīca, tad slimošana izbeigsies. Baznīcu cēluši no Daugavas gultnē izzvejotiem laukakmeņiem. Un kaites tiešām mazinājušās.

Madaliņa savulaik bija īpaša svētvieta, kas pulcināja līdz pat 15 000 dievlūdzēju. Baznīcā apskatāma Nemitīgās palīdzības Dievmātes svētglezna. Netālu no baznīcas, dienvidaustrumu pusē iztek avots, ko dēvē par brīnumdziedniecības avotiņu. Ļaudis atceras daudzus gadījumus, kad slimie, kas dzēruši avota ūdeni, tikuši dziedināti.

Adrese: Rīga-Daugavpils šosejas labajā pusē, Daugavas krastā (aiz Jersikas).

Jersikas Kristus apskaidrošanās pareizticīgo baznīca ir unikāla, otras tādas Latvijā nav, jo tā būvēta no saliekamām dzelzs konstrukcijām 19. gadsimta sākumā Odesā, tāpēc arī iesaukta par "dzelzs baznīcu".

1904. gadā pa dzelzceļu tā no Daugavpils pārvesta uz Jersiku. Apkaimē veiktie arheoloģiskie atradumi (pareizticīgo krustiņi, baznīcas piederumi) liecina, ka Jersika uzskatāma par pareizticības šūpuli Latvijā. Jersikas (Gercige) karalis Visvaldis arī bijis pareizticīgais. Baznīcu iespējams aplūkot, taujājot pretējā ielas pusē esošajā kafejnīcā "Bordertauna".
Adrese: Jersika, Jersikas pag, Līvānu novads (371 26888809).

Tematiskie soliņi

Ja Ventspilī apskatāmas dažādas govis, tad līvānieši ļoti lepojas ar neparastajiem, tematiskajiem soliņiem pilsētā.

Deputāta soliņš (Rīgas iela 77), pie novada domes, simboliski atspoguļo tautas kalpu darba specifiku. No attāluma soliņš tāpat kā deputāta amats šķiet ļoti piemīlīgs - skaists un ērts, taču, sēdēt uz tā ir diezgan neērti, apsēžoties nākas sajust arī asus dūrienus (soliņā iestrādātas lielas metāla kniepadatas). Autors: Raimonds Vindulis (2016).

Izlīgšanas soliņš (Rīgas iela 136), pie bibliotēkas, salabina mīlniekus un strīdniekus. Slīpās sēdvirsmas dēļ sēdētāji saslīd kopā, līdz ar to ātrāk iespējama izlīgšana. Autors: Valērijs Konstantinovs (2013).

Spararats Raiņa un Rīgas ielas krustojumā simbolizē senatnīgu, metālā kaltu braucamrīku, kurā ērti var iekāpt gan pieaugušie, gan bērni. Autors: Valērijs Konstantinovs (2014).

Brīvdabas viesistaba (Vecticībnieku ielas galā, blakus Līvānu 1. vidusskolai). Īpaša ar savu atrašanās vietu. Tā ir augstākā vieta pilsētā, no kura paveras skaists skats uz centrālo pilsētas daļu un Dubnas upes līci. Šai uzkalnītē 17. gadsimtā atradās pirmā katoļu koka baznīca Līvānos, par ko liecina senā ozolu aleja. Vides objekts izveidots iedzīvotāju atpūtai brīvā dabā. To veido slīpēta betona galds, dīvāns, krēsli, stāvlampa, "televizora" rāmis, kas kalpo kā ietvars skatam uz Dubnas upi. Tā kā Līvānos darbojas divi pasaules līmeņa high-teh šķiedras optikas uzņēmumi, galda virsmā iestrādāta optiskā šķiedra, kas tumsā spīd, radot savdabīgu efektu. Autori: Ieva Māķena un Valters Stūris (2015).

Pirts baļļa (Rīgas ielā 163) atrodas vienā no zaļākajiem pilsētas skvēriem, līdzās kādreizējai pirts ēkai. Pirts baļļas jeb kubula soliņā vienlaikus var sēdēt trīs līdz četri cilvēki. Tas veidots no spundētiem ozolkoka dēļiem. (2016)

Skolas sols (Rīgas iela 126) uzstādīts skvērā pretī Līvānu 1. vidusskolai. Šis vides objekts veidots vēsturiska skolas sola formā, kādā mācījās iepriekšējo paaudžu skolēni. Autors: Ivo Folkmanis. (2016)

Kur paēst Līvānos?


Jautāti par to, kur tad Līvānos var paēst, tūrisma informācijas centra ļaudis atsmej, ka šeit jau nu badu nemiršot - kafejnīcu esot gana. Lūk, Līvānu iecienītākās ēstuves:

"Gamma"
Stacijas iela 5a, Līvāni, tālr.: +371 65381887

"5 elements"
Rīgas iela 77a, Līvāni, tālr.: +371 25252445

"Pizza Express"
Rīgas iela 168, Līvāni, tālr.: +371 29742634.

"Kafe Kekabs"
Dzelzceļa iela 1, Līvāni, tālr.25357333

"Sipres"
Rīgas iela 32, Līvāni, tālr.: +371 29638405

"Kalnakrogs"
Jaunā muiža, Turku pagasts, Līvānu novads (Rīga-Daugavpils šosejas labajā pusē, tieši pirms Līvāniem), tālr.: +371 22313004

"Lauris K"
Rīgas iela 104, Līvāni (ieeja no Stacijas puses), tālr.: +371 20627607

"Bordertauna"
Jersika, Līvānu novads, tālr.+371 65381852

Kā nokļūt Līvānos?

Foto: Publicitātes foto

No Rīgas līdz Līvāniem ir aptuveni 170 kilometri. Turp var aizbraukt gan ar privāto auto pa Daugavpils šoseju vai jauno Rīga-Koknese-Jēkabpils šoseju. Tāpat uz Līvāniem kursē arī vilciens un autobusi.

Foto: Publicitātes foto

Līvānu tūrisma informācijas un aktīvā tūrisma centrs

Domes iela 1b, Līvāni; tālr.: +371 65381856, +371 29157669; asterija.vucena@livani.lv

Darba laiki: no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 8 līdz 17, svētdien, pirmdien slēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!