Greznā un iespaidīgā Ševernī (Cheverny) pils Luāras ielejā celta 30 gadus – no 1604. līdz 1634. gadam. Interesanti, ka šis īpašums jau vairāk nekā sešus gadsimtus pieder vienai un tai pašai aristokrātu ģimenei, ko tās pēcteči apdzīvo vēl joprojām. Turklāt kopš 17. gadsimta tā mainījusies pavisam nedaudz – pils ir īsts simetrijas, miera un aristokrātiskas dzīves paraugs.

Leģenda vēsta, ka pils par jaunu celta, jo tās īpašnieks Anrī, kurā ritēja karaliskas asinis, guļamistabā nepārprotamā situācijā ar citu aristokrātu pieķēris savu jauno sievu, kurai pēc tam licis izdzert indi, bet mīļāko sodījis ar nāvi. Pēc šiem notikumiem viņš, protams, pili cēlis no jauna, un to iekārtojusi un plānojusi jau viņa otrā sieva.

Šī privātā medību pils plaši pazīstama no dažādiem literatūras un kino darbiem. Piemēram, slavenajiem beļģu rakstnieka Žorža Remī jeb Eržē komiksveidīgajiem stāstiem bērniem "Tintiņa piedzīvojumi", kur tā attēlota kā kapteiņa Haddoka senču māja, un ir ļoti precīzi aprakstīta un uzzīmēta, raksta portāls Atlasobscura.com.

1922. gadā šī pils bija viena no pirmajām Francijā, kas vēra savas durvis publiskai apskatei. Apmeklētāji tur var apskatīt patiešām krāšņu interjeru, kas saglabājies gadsimtiem ilgi, botānisko parku, medību suņu mājvietas (tur mitinās ap 70 medību suņiem) un arī Tintiņam veltītu ekspozīciju. Pilī ir daudz interesantu telpu, piemēram, pirmajā stāvā atrodams dzemdību kambaris, bērnistaba, privātas ēdamistabas un citas dzīvošanai nepieciešamas telpas.

Protams, kā jau kārtīgā pilī, te ir arī ieroču kambari, greznas guļamistabas un daudzas citas.
Ikviens var apskatīt arī pils sakņu dārzu, kur labumi aristokrātu galdam audzēti gadsimtiem. Pavasarī īpaši krāšņs ir pils lepnums – tulpju dārzs, kurā ik gadu tiek iestādīti vairāk nekā 100 tūkstoši puķu sīpolu. Pili ieskauj krāšņs angļu stila parks, kas iekopts 19. gadsimta vidū. Jautra un patīkama izklaide ir izbraucieni pa to ar laivām un elektriskajām mašīnītēm.

Bērniem vecumā no 7 līdz 14 gadiem Ševernī pilī piedāvā iesaistīties spēlē un atklāt pils noslēpumus un mistērijas. Ierodoties pilī, bērni un jaunieši saņem instrukcijas, kā spēle jāspēlē un, izmantojot attapību, novērošanas spējas un savas zināšanas, viņiem jātiek galā ar dažādiem uzdevumiem.

Ieeja pilī un tās dārzos, neizmantojot gida pakalpojumus, tiem, kas vecāki par 25 gadiem, maksā 10,50 eiro, jauniešiem vecumā no 7 līdz 25 gadiem – 7,50 eiro. Ja vēlaties izbraukt arī ar elektromašīnu vai laivu, kopējā biļetes cena ir 15,50 eiro. Vairāk lasiet šeit.

Vairāk par krāšņo Luāras ieleju lasiet šeit.

Kā nokļūt Ševernī pilī?

Pils atrodas Luāras ielejā, vien divu stundu brauciena attālumā no Parīzes (šoseja A10, Parīze – Bordo). Pieejamas arī organizētas ekskursijas no Parīzes uz ielejas pilīm. Par tām vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!