Foto: Publicitātes foto
Augusts šogad iegadījies īpaši silts, tāpēc šo reto un Latvijai visai neraksturīgo parādību vērts izmantot un doties ārpus Rīgas. Lūk, jau gatavs maršruts nelielam izbraucienam tiem, kas nevar atļauties mērot tālus ceļus vai vienkārši vēlas iepazīt dzimto zemi.

Rīga - Ulbroka - Salaspils - Baldone - Daugmale - Ķegums - Ķeipene - Ogre - Rīga

Izbrauciet jau labi agri no rīta un dodieties cauri Pļavniekiem, nogriežoties Dreiliņu aplī uz Ērgļu ceļa. Jau pēc dažiem kilometriem nonāksiet Ulbrokā. Tās centrā ir jauks ezers ar labiekārtotu pludmali un rotaļu laukumu bērniem. Ezerā mītot arī līdakas un pat zuši. Bet tam otrā krastā, aizauguša, bet interesanta parka ielokā atrodas Ulbrokas muiža – balta, kādreiz noteikti ļoti eleganta klasicisma celtne ar iespaidīgām kolonām. Mūsdienās gan tā prasīties prasās pēc pindzeles un citiem darba rīkiem, tomēr tas ir ļoti interesants apskates objekts, par kura eksistenci daudzi rīdzinieki nemaz nezina.

Foto: DELFI

Tālāk dodieties uz Salaspili. Lielākā daļa šo "pili" zina vien kā vietu, kur jāpiebremzē, traucoties pa Daugavpils šoseju Latgales virzienā, un to, ka pie Salaspils pulcējas senākā aroda pārstāves, tomēr tajā ir daudz ko redzēt. Īpaši jāizceļ Nacionālais botāniskais dārzs, kur pašlaik krāšņi zied dālijas, bet šogad atklāta īsta brīnumu valstība – oranžērija, kur visu gadu var izbaudīt tropu burvību.

Foto: Salaspilī atklāta iespaidīga stikla pils – oranžērija

Foto: DELFI

Nacionālā Botāniskā dārza oranžērijā var aplūkot vairāk nekā 2100 augu sugu.
Lasīt vairāk

Salaspilī ir arī nacisma upuru memoriāls, pie kura ieejas redzamasi uzraksts vēsta, ka tur pat zeme raud, un kas nespēj atstāt vienaldzīgu nevienu.

Pēc šī baisās vietas apmeklējuma dodieties uz Doles salu – lielāko Daugavas salu – kur var nokļūt, braucot Rīgas HES virzienā un no dambja nogriežoties pa labi. Uz salas ir arī skaistais Daugavas muzejs greznajā Doles muižā un dabas parks, Eiropas nozīmes aizsargājamā dabas teritorija "Natura 2000", kur sastopamas retas augu un putnu sugas. Dabas parka centrālo daļu aizņem skaisti priežu meži, bet Daugavas terasēs atrodas pļavas.

Vairāk par Salaspils apskates objektiem lasi turpinājumā!

Brīvdienu maršruts: Salaspils – interesanti apskates objekti tepat Rīgas pievārtē

Lasīt vairāk

Kad Daugavas muzejs apskatīts, šķērsojiet HES un dodieties Baldones virzienā.

Baldoni visbiežāk saista ar ārstnieciskajām dūņām. Lai gan to ieguves vietas Baldonē nav pieejamas plašākai apskatei, Ceriņu parkā pie Ķekavas upītes, kur čalo Baldones sēravots "Ķirzaciņa", iespējams nogaršot sērūdeni, kura brīnumainās spējas dziedēt slimības uz Baldoni gadsimtu gaitā atvedušas neskaitāmus atpūtniekus.

Baldones novadā apskatāmi vairāki ievērības cienīgi arhitektūras objekti – Baltijas virsmežziņa pana Mickeviča medību pils jeb Baltā pils ar parku, kādreizējo kūrorta saimnieku fon Līvenu dzimtas Mercendarbes muiža ar liepu aleju, kā arī 19. gadsimta sākumā celtā Baldones Evaņģēliski luteriskā baznīca.

Baldone pēdējo gadu laikā kļuvusi arī par iecienītu aktīvās atpūtas vietu. Ziemā populāra atpūtas vieta sniega prieku cienītājiem ir Riekstukalns, kur, mežu ieskauts, atrodas arī unikāls apskates objekts – Astrofizikas observatorija ar Baltijā lielāko teleskopu.

Vasaru "aiz astes" noķert iespējams arī Baldones ūdens parkā ar ūdens tramplīnu "Waterjump". Vairāk par Baldones apskates objektiem lasi rakstā "Paņem gabaliņu Baldones! Vienas dienas maršruts vasarīgam izbraucienam tepat Rīgas pievārtē"! Lasīt vairāk.

Kad Baldone apskatīta un izbaudīta, tālāk dodieties gar Daugavu, kur pašā Likteņupes krastā, skaistu pļavu ieskauts atrodas Daugmales pilskalns – gleznaina vieta, kur sarīkot skaistu pikniku ar skatu uz Rīgas HES plašumiem.

Tālāk dodieties uz Ķegumu, vēlreiz šķērsojot Daugavu un apskatot vecāko HES Latvijā. Tajā atrodas Enerģētikas muzejs. Enerģētikas muzeja ekspozīcija ir izvietota autentiskā vidē, Ķegumā, Daugavas kreisajā krastā - Ķeguma spēkstacijas teritorijā. Interesants objekts tajā ir 1939. gadā uzstādītā Ķeguma HES pirmā turbīna.

Tālāk dodieties uz Ķeipeni, kas būs ekskursijas tālākais punkts no Rīgas. Ķeipenē apskatāms un, protams, izmēģināms ir Šūpoļu parks. Tajā ir Latvijas augstākās šūpoles - "Milžu šūpoles", kas ir 11 metrus augstas. Šūpolēs iebūvētas kāpnītes, kas tās ļauj izmantot arī kā skatu torni. Parkā ir arī citi objekti - "Ritenis", "Norvēģu rats", "Laimes aplis" un citi. Šūpoļu parks atrodas "Zušos", Ķeipenes pagastā, Ogres novadā.

Foto: Publicitātes foto

Otrs objekts, ko vērts apskatīt Ķeipenē, ir Kinostacija. Tā iekārtota Ķeipenes dzelzceļa stacijā, kur apskatāms vienīgais sliežu posms bijušajā maršrutā Rīga–Ērgļi. Tajā redzama ekspozīcija par godu izcilajam kinorežisoram Sergejam Eizenšteinam ar senu kino tehniku, īsta jūras navigācijas uguns zīme – veltījums operatoram un režisoram Jurim Podniekam, kā arī vides instalācija - milzu galds kino dižgariem (attēlā). Galds ir sešus metrus augsts, blakus tam ir divi krēsli, viena krēsla atzveltne pat izveidota kā stilizēts iluminators. Galdā iebūvētas kāpnes ļauj to izmantot kā skatu laukumu. Kinostacija radusies, kinofestivāla "Arsenāls" komandai un domubiedriem ceļojot uz Ķeipeni.

Tālāk dodieties atpakaļ caur Suntažiem uz Ogri. Šajā pilsētā pie Daugavas jāapskata Padomju auto muzejs un vērts iegriezties arī Zilo kalnu dabas parkā, kur ir gan interesantas dabas takas, gan skatu tornis ar vienu no gleznainākajām panorāmām Latvijā.

Ogrē ir gan lieliskas apskates vietas, gan jauki pastaigu ceļi upes karstos, gan maza, burvīga vecpilsēta ar kafejnīcām, kur iegriezties nogurušajiem ceļotājiem. Turklāt tās nosaukums ik reizi ārzemniekiem liek saausīties, jo angliski nozīmē "milzis" vai pat "cilvēkēdājs milzis", un leģenda vēstot, ka tāds tur senos laikos Kangaru kalnos arī mitis.

Lasīt vairāk

Nu, lūk, un diena arī jau nemanot paskrējusi! Lai izdevies ceļojums!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!