Vecā pasaule pazīstama ar saviem pamatīgajiem, uzticamajiem un vēsturiskajiem automobīļaiem - Mercedes-Benz, Porsche, BMW un citiem. Daudzi no tiem nu jau apskatāmi muzejos un kļuvuši par paliekošu vērtību. Lūk, daži no populārākajiem Eiropas motormuzejiem, ko ik gadu apmeklē tūkstoši un pat miljoni.

Zinsheimas Automobiļu un tehnikas muzejs

Kraihgavas sirds Zinsheima atrodas starp Heidelbergu un Heilbronnu Vācijā, robežojoties ar Odenvaldes kalnu dienvidu daļu. Viens no pilsētas lepnumiem ir Automobiļu un tehnikas muzejs - īsta lidmašīnu un automobiļu pasaule.

Šeit iespējams aplūkot ne vien iespaidīgas lidmašīnas, bet arī izcilus tehnikas vēstures priekšmetus neatkārtojamā daudzveidībā. Šis ir muzejs, kas patiks pat tiem, kas parasti muzejos savu kāju nesper. Tur ir gan simtiem auto modeļu, gan lidmašīnas un citi motorizēti pārvietošanās līdzekļi, pat tādi, kas domāti ceļojumiem kosmosā.

Vairāk informācijas: sinsheim.technik-museum.de

BMW muzejs Minhenē

BMW Welt (BMW Pasaule) ir Bavārijas autogiganta prezentāciju centrs, kas atrodas milzīgā ēkā ar iespaidīgu arhitektūru un tehniskiem risinājumiem. Iepretim tam atrodas arī BMW muzejs. Abas ēkas savieno īpaša pāreja.

Muzeja galvenā ēka, milzīga, ovālas formas alumīnija celtne, uzbūvēta jau 1973. gadā. Jaunā piebūve iekārtojusies tieši tai blakus un būtiski palielinājusi muzeja apjomu. Tajā apskatāma visa ikonisko BMW automobiļu vēsture ar unikāliem eksemplāriem un daudz interesantas informācijas.

Ekspozīcija sākas ar iespaidīgu kinētisku skulptūru no 714 spožām metāla lodītēm, kas fascinējoši virpuļojot, pārvēršas retro automobiļa siluetā. Mašīnas un to izkārtojums šajā muzejā veidots gluži kā gleznu galerijā, vismaz ar tikpat lielu pietāti kāda tā būtu pret vecmeistaru darbiem. Tur apskatāms gan BMW 1916. gadā ražotais pirmais lidmašīnas dzinējs, gan otrā pasaules karā izmantotie motocikli, sacīkšu auto, limuzīni un daudz kas cits.

Kopš atvēršanas 2007. gadā BMW Welt katru gadu to apmeklē aptuveni divi miljoni cilvēku, un tas kļuvis par vienu no Bavārijas vispopulārākajiem izklaides objektiem.

Vairāk informācijas: www.bmw-welt.com

'Porsche' automašīnu muzejs


Kopš 2009. gada Vācijas pilsētā Štutgartē atvērts daudzu iekāroto Porsche automašīnu muzejs. Tajā apskatāmas gan vēsturiskas sporta automašīnas, gan to piederumi un citi mazāki eksponāti.
Arī muzeja ēka ir ļoti moderna un apskates vērta.

Līdz 2015. gada janvārim muzejā apskatāma arī izstāde par Porsche konceptautomobīļiem "Project: Top secret!"

Muzejs ir atvērts katru dienu, izņemot pirmdienu, no plkst. 9.00 līdz 18.00. Pieaugušo ieejas biļete maksā 8 eiro, bet studentiem 4 eiro. Bērniem līdz 14 gadiem ieeja ir bez maksas.

Sīkāka informācija: www.porsche.com

'Mercedes-Benz' jau 125 gadus

Štutgartē ir arī Mercedes-Benz muzejs, kurā apskatāmas firmas pašas pirmās ražotās automašīnas no koka, kurām ir visai attāla līdzība ar mūsdienu braucamajiem, motocikli un arī citas tehnikas vienības, piemēram, autobusi un pat slavenais Romas pāvesta auto ar stikla kupolu. Tajā ir vairāk nekā 160 Mercedes-Benz automašīnas, kas stāsta par visu 125 gadus ilgo šīs automarkas vēsturi.

Ieejas biļetes cena ir astoņi eiro, bet bērniem, studentiem un skolēniem pieejamas atlaides.

Iespējams doties arī ekskursijā pa rūpnīcu, kas visiem apmeklētājiem par bez maksas, tikai iepriekš tai ir jāpiesakās. Fotografēt tās laikā gan ir aizliegts.

Vairāk informācijas: www.Mercedes.de

Ulsteres tautas un transporta muzejs

Šis ir aizraujošs muzejs Īrijā, kas līdzinās dārgumu lādītei – te ir gan liela tvaika lokomotīvju kolekcija un pajūgi, gan veclaicīgas mašīnas un tramvaji (arī divstāvīgi), kā arī daudz kas cits, piemēram, ēzelīši, kas sevišķu prieku sagādā bērniem.

Tāpat apskatāma arī jūras transporta kolekcija – muzejā, piemēram, ir vairāk nekā 500 artefakti no slavenā kuģa "Titāniks".

Vairāk par šo skaisto muzeju iespējams uzzināt mājaslapā: www.nmni.com

'Škoda' muzejs

Škoda automašīnas ražo jau kopš 1895. gada. Muzejs apskatāmas vairāk nekā 300 automašīnas, kā arī četri šīs firmas ražoti motocikli un pat viens velosipēds, kas ražots 1899. gadā.

Muzejā, kas atrodas Mladá Boleslav pilsētā, var uzzināt daudz interesantu faktu par šīm mašīnām, tostarp, ka 20. gadsimta 50. gados uzņēmums pat "flirtējis" ar ienaidnieku – atļāvis konkursa Mis ASV uzvarētājai uzņemt veselu fotosesiju Prāgā pie Škoda Felicia automašīnas. Lai arī pēc tam pieprasījums pēc šīs mašīnas ASV bijis ļoti liels, pārdoti tikai 408 automobiļi, jo sadarbība ar kapitālistiem tomēr aizliegta.

Vairāk informācijas: museum.skoda-auto.cz

Ceturto rakstu sērijas par pasules mototrmuzejiem daļu lasiet nākamajā pirmdienā, 20. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!