Līgatne ir viens no iecienītākajiem tūristu galamērķiem Latvijā. Baltie gulbji, klintis, vēsturiskās ēkas, lāči — tās ir tikai dažas lietas, ar ko Līgatne lepojas un asociējās gandrīz katram latvietim. Pēdējos gados Līgatnē veikti daudzi uzlabošanas darbi, lai tūristiem šajā mazpilsētā būtu vēl vairāk, ko redzēt.

Nokļūšana

Līgatne atrodas nepilnu 70 kilometru attālumā jeb stundas braucienā no Rīgas. Tur var nokļūt gan ar auto, gan izmantojot sabiedrisko transportu - autobusu un vilcienu.

Jāpiebilst gan, ka Līgatnes novadā ir divas apdzīvotas vietas, ko sauc par Līgatni: Augšlīgatne un Līgatne jeb lejas Līgatne. Braucot pa Pleskavas šoseju, kā arī, braucot ar starppilsētu autobusiem vai vilcienu no Rīgas, nonāksiet Augšlīgatnē. Bet lielākā daļa apskates objektu atrodas Līgatnē, kas atrodas aptuveni septiņu kilometru attālumā. Lai apmeklētu Līgatnes dabas takas, papīrfabriku, papīrfabrikas ciemata vēsturisko centru un padomju slepeno bunkuru, būs jānokļūst Līgatnē, kurp var aizbraukt ar vietējo autobusu vai doties garākā pārgājienā kājām. Vasarā šis ir skaists velomaršruts.

Vairāk informācijas Līgatnes tūrisma informācijas centrā (TIC):

Kontakti: 64153169; 29189707; info@visitligatne.lv; www.visitligatne.lv
Adrese: Spriņģu iela 2, Līgatne, Līgatnes novads
Darba laiks:
maijs – septembris: 9.00-18.00;
oktobris - aprīlis: 9.00-17.00

Ko apskatīt Līgatnē?

Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centrs

Līgatnes papīrfabrika savu darbību uzsākusi 1815. gadā, un, līdz ar pirmajiem papīra ruļļiem, aizsākās arī jaunas pilsētas dzīvība, kuru nosauca blakus esošas upes vārdā. 19. gadsimta beigas var dēvēt arī par papīrfabrikas zelta periodu, kurā, līdz ar tās uzplaukumu, attīstījās arī papīrfabrikas ciemats. Līgatne ne vien ražoja kvalitatīvāko papīru, bet arī elektrību, apgādājot sevi pilnībā. Darbinieku mājas, kuras celtas 20. gadsimta sākumā, ir senākās koka rindu mājas Latvijā, un tās ir apdzīvotas arī vēl šodien.

Mūsdienās tiek piedāvātas ekskursijas pa Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturisko centru zinoša gida pavadībā. Līgatnes viesiem iespējams doties garā pastaigā pa Līgatnes papīrfabrikas ražotni, apskatīt tādas publiskās iestādes kā dzemdību namu, aptieku, izglītības iestādes, kultūras namu, kā arī apskatīt smilšakmens atsegumos veidotās pagrabu alas.

Līgatnes papīrfabrika ir viens no vecākajiem papīra ražošanas uzņēmumiem visā Eiropā.

Papīrfabrika un tās ciemats 2011. gadā tika atzīts par Latvijas uzvarētāju konkursā "Eiropas izcilākie tūrisma galamērķi" (European Destinations of Excellency- EDEN).

Interesanti, ka netālu esošajā Vienkoču parkā var apskatīt arī Papīrfabrikas ciemata maketu, senās Paltmales muižas maketu un arī mazas vēsturiskās dzirnavas.

Pēc vairāku gadu ilga pārtraukuma iespējamas ekskursijas uz Līgtnes papīrfabrikas ražotni. Tā kā papīra ražošana diemžēl ir pārtraukta, ekskursiju laikā iespējams apskatīt dažādas vietas un lietas, kas iepriekš ekskursantiem netika rādītas. Ekskursijas sākas no Līgatnes TIC.

Ieeja: pieaugušajiem 4 eiro, skolēniem un pensionāriem 2,50 eiro.

Ekskursija pa Līgatnes papīrfabrikas strādnieku ciematu

Līgatnes viesiem piedāvātajās ekskursijās iespējams iepazīties ar pilsētiņas seno un interesanto vēsturi, apskatīt ievērojamākās ēkas un izbaudīt skaistākos skatus. Ekskursiju laikā tūristiem tiek izrādīts arī pilsētas kultūras nams, kurā filmētas "Likteņa līdumnieku" ainas, kā arī pastaiga turpinās gar Anfabrikas klintīm, kur savā laikā kadri uzņemti arī latviešu kino klasikai — "Sprīdītim".

Ekskursijas grupām notiek visu gadu vēlamajā laikā, iepriekš obligāti piesakoties tūrisma informācijas centrā.

Maksa par ekskursiju: Grupās līdz 15 personām pieaugušajiem 4 eiro; skolēniem un pensionāriem 2,50. Grupās no 16 līdz 30 personām maksa par ekskursiju lētāka. Vasarā iespējamas arī individuālās ekskursijas.

Padomju slepenais bunkurs

Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados būvēto padomju bunkuru no biezā slepenības plīvura atsedza vien 2003. gadā. 2000 kvadrātmetru lielā platība deviņus metrus zem zemes politiskās un valsts varas elites vajadzībām tika izbūvēta valsts vadīšanai atomkara gadījumā. Bunkurā ir saglabājies tā laika nepieciešamākais un modernākais aprīkojums.

Ekskursiju laikā iespējams aplūkot plānus un instrukcijas kara darbības gadījumā, telekomunikāciju bloku, kas nodrošināja tiešos sakarus ar Maskavu, autonomu elektrostaciju ar dīzeļģeneratoriem un degvielas noliktavu, kartes un vēl dažādu padomju laika atribūtiku, kā arī iespējams iestiprināties tipiskā padomju stila ēdnīcā.

Adrese: "Rehabilitācijas centrs "Līgatne"", "Skaļupes", Līgatnes novads
Kontakti: info@visitligatne.lv, www.bunkurs.lv, 64161915, 26467747
Darba laiks: individuālās ekskursijas sestdienās un svētdienās iespējamas pulksten 12.00 un 14.00. Grupas var pieteikties jebkurā laikā.
Ieeja: Individuālās ekskursijas, ietverot padomju laika maltīti, 8 eiro.

Kā nokļūt Līgatnes bunkurā? Padomju slepenais bunkurs ir piecu kilometru jeb septiņu minūšu braucienā no Līgatnes centra. Šajā maršrutā kursē arī autobuss.

Vairāk lasiet šeit.

Vienkoču parks

Pastaigu un atpūtas parks pie Līgatnes upītes arī ziemā apmeklētājiem piedāvā dažādas aktivitātes, piemēram, ietērpties vienkoču budēļu maskās, kas veidotas pēc senlatviešu iecienītākajiem masku tēliem un doties pastaigā ar sniega kurpēm.

Tomēr galvenais, kas šajā parkā apskatāms, ir jau minētie maketi un neparastas koka skulptūras. Par aktualitātēm Vienkoču parkā tā saimnieks Rihards Vidzickis stāsta: "Šobrīd Vienkoču parkā ļoti nopietni tiek attīstīta zona, kur ir iespēja iepazīt Līgatnes vēsturi un redzēt to, ko dabā vairs nevar apskatīt. Viens no jaunākajiem objektiem šajā zonā ir vēsturiskās Līgatnes papīrfabrikas ciemata lapenes kopija. Nākamsezon šajā lapenē būs izvietoti informatīvi stendi ar to, kā agrāk līgatnieši atpūtās, par unikālo koka arhitektūru un sociālo struktūru, kas bija unikāla visā Eiropā mežonīgā kapitālisma laikā."

Ekskursiju laikā var apskatīt vēsturisku muižu maketus, koka skulptūras, vienkoča laivas, darvas cepli, pirmo smilšu maisu māju Latvijā. Parka teritorijā izveidotās atpūtas un pikniku vietas ļaus kopā arī ģimeni nesteidzīgi atpūsties no pilsētas kņadas. Teritorijā izveidota interesanta taka ar dažādu aizsargājamo dzīvnienku skulptūrām.

Viesojoties Vienkoču parkā, iespējams arī apmeklēt turpat esošo Kokamatniecības muzeju, kas veidots senu darbnīcu stilā. Tur šobrīd notiek ekspozīcijas pilnveidošanas un muzeja paplašināšanas darbi. Īpašu uzmanību Vienkoču parks gūst ar gadskārtējo pasākumu "Uguns nakts", kurā apmeklētāji aizdedz lāpas ar nolūku vienu īso rudens dienu padarīt garāku un sevi uzlādēt ziemas tumšajam periodam. Vienkoču parks katru gadu savus apmeklētājus pārsteidz ar kaut ko vēl nebijušu un neredzētu. Ieskatu 2015. gada "Uguns naktī" var gūt šeit.

Adrese: Vienkoči, Līgatne
Kontakti: www.vienkoci.lv ; 29329065; info@vienkoci.lv
Darba laiks: katru dienu pulksten 10.00 – 18.00 (ziemā līdz 16.00)
Ieeja: pieaugušajiem 3 eiro; skolēniem un pensionāriem 2 eiro; pirmskolas vecuma bērniem,apmeklējot parku ar ģimeni — bez maksas, bet grupās(bērnu dārza grupām) eiro; studentiem, uzrādot ISIC karti—20% atlaide ieejas maksai. Gida pakalpojumi iepriekš jāpiesaka.

Kā nokļūt? Vienkoču parks atrodas gandrīz sešu kilometru attālumā no Līgatnes centra. Ar vieglo automašīnu brauciens aizņems apmēram septiņas minūtes.

Līgatnes pārceltuve

Prāmis pāri Gaujai ierīkots pēc Otrā pasaules kara, kad tika izpostīts sākotnējais tilts pār Gauju. Tas ierīkots Līgatnes darba ļaužu vajadzībām, lai tie varētu no otra upes krasta tikt uz savu darbavietu — Līgatnes papīrfabriku. Bez prāmja palīdzības būtu jāmēro 40-45 kilometru garš apkārtceļš. Arī mūsdienās prāmja pakalpojumus visvairāk, protams, izmanto vietējie iedzīvotāji, taču tas ir arī aktuāls tūrisma apskates objekts, jo ir vienīgā šāda tipa pārceltuve Baltijā.

Adrese: Gaujas 36, Līgatne, Līgatnes novads
Maksa par pakalpojumu: brauciena biļete vienā virzienā — kājāmgājējiem, velobraucējiem eiro; vieglajiem auto, motocikliem, kvadracikliem, motorolleriem, mopēdiem, pajūgiem - 3,50 eiro; kravas auto, mikroautobusiem, traktoriem un vieglajiem auto ar piekabi 5 eiro.
Darba laiks: ziemas periodā no pulksten 10.00 līdz 16.00, taču vasarā prāmis darbu sāk agrāk un beidz vēlāk.

Lustūzis

Iebraucot Līgatnē, turpat aiz Līgatnes upītes paveras skats uz Lustūzi. Gluži kā vēl citi smilšakmens atsegumi Līgatnē, tas kalpo ne vien kā tūrisma un apskates objekts, bet to izmanto arī sadzīves un rūpnieciskajām vajadzībām. Klintīs jau no seniem laikiem izveidoti pagrabi un alu sistēmas.

Šobrīd klints pakājē ērti iekārtojušies vietējie amatnieki. Tur iespējams iegādāties līgatniešu meistardarbus — koka karotes, rotaslietas, filcētas cepures, dažādu briežu ragu izstrādājumus (rotaslietas, laimes pogas u.c.), kā arī citus interesantus suvenīrus, kuri atgādinās par Līgatnes apciemojumu. Vienā no pagrabiņiem romantiskā sveču gaismā iespējams nodegustēt arī pašdarinātos mājas vīnus. Ziemā tas iespējams tikai ar iepriekšēju pieteikšanos, taču tūristu sezonā vīna pagrabiņš darbojas katras brīvdienas (vairāk informācijas: www.ligatnesvinadaritava.lv).

Uzkāpjot Lustūzī pa izveidotajām tūristu takām, paveras plašs skats uz Līgatnes centru.

Adrese: Spriņģu iela 1A, Līgatne, Līgatnes pilsēta,

Līgatnes dabas takas

Foto: Publicitātes foto

Līgatnes dabas takas noteikti ir populārākais apskates objekts novadā gan ziemā, gan vasarā. Lai nedaudz novēloti apsveiktu lāceni Ilzīti 15 gadu jubilejā, jādodas tieši uz šo skaisto dabas parku. Takas savus apmeklētājus gaida jau 41 gadu, ļaujot savvaļai līdzīgos, dabiskos apstākļos apskatīt dažādus mūsu platuma grādiem raksturīgus dzīvniekus - briežus, lāčus, vilkus, stirnas, mežacūkas un daudzus citus.

Četru kilometru garajā kājāmgājēju takā iespējams uzzināt ko vairāk par dabas daudzveidību un aizsardzības nepieciešamību. Kad visi dzīvnieki jau apskatīti un daba nomierinājusi, vērts uzkāpt parka skatu tornī. Tūristu iecienītais skatus tornis slejas 22 metru augstumā un no tā virsotnes paveras iespaidīgs skats 20 kilometru rādiusā. No torņa var apbrīnot mežiem klāto Gaujas senleju, kā arī saskatāmas Gūdu klintis.

Adrese: Līgatnes dabas takas, Līgatnes novads
Kontakti: 64153313; 28328800; ldtac@gnp.lv; www.gnp.lv
Ieeja:
Darba dienās—skolēniem 1,40 eiro; studentiem, pensionāriem 2,10 eiro; pieaugušajiem 3,60 eiro.
Brīvdienās un svētku dienās—skolēniem 2,10 eiro, studentiem, pensionāriem 2,80 eiro, pieaugušajiem 4,30. Gida pakalpojumi latviešu valodā 27 eiro, bet krievu, angļu, vācu valodā 34 eiro.
Darba laiks: katru dienu 10.00-16.00

Kā nokļūt Līgatnes dabas takās? No Līgatnes centra līdz Līgatnes dabas takām mērojams astoņu minūšu ilgs ceļs ar vieglo automašīnu.

Amatu centrs

Amatu centru nu jau par mājām sauc prasmīgie un radošie līgatnieši, kuri savu brīvo laiku vēlas pavadīt dažādu prasmju attīstīšanā. Amatu centrs iekārtots vienā no papīrfabrikas strādnieku koka mājām, kur pirms vairākiem gadiem atradusies vietējā skola. Amatu māja Līgatnes viesiem piedāvā izveidot līdzi ņemamu, pašgatavotu suvenīru. Darbnīcā iespējams liet papīru, darināt magnētus, rotiņas, koka rotaļlietas, grebt karotes, aust, vārīt ziepes, veidot bērza tāšu pinumus, kā arī nodarboties ar citām darbnīcas piedāvtajām iespējām.

Adrese: Pilsoņu iela 4, Līgatne, Līgatnes novads.
Kontakti: 29123825; dainaklints@inbox.lv
Ieeja: Darbošanās meistardarbnīcā grupā līdz 10 cilvēkiem vienam apmeklētajam izmaksā 3 eiro, bet grupā no 10 līdz 15 cilvēkiem—2,70 eiro. Ekskursija iepriekš jāpiesaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!