Foto: Kadrs no video

Havaju salas pasaules slavu ieguvušas savu daudzveidīgo kūrortu dēļ, kuros ik gadu atpūtā ierodas tūristi no visas pasaules. Tomēr ne visas vietas šajā reizēm paradīzei pielīdzinātajā gabaliņā uz zemes spējušas izdzīvot. Šis ir stāsts par Kauai salas pirmo kūrortu "Coco Palms Resort", kurā nu jau vairākas dekādes svilpo vējš, minēts "Atlas Obscura".

Kūrorta būvniecības darbi norisinājās 19. gadsimta vidū. Ziedu laikos kūrorts bija viena no populārākajām atpūtas vietām, kurp gribēja doties daudzi – vēstīts, ka vietu apciemojuši tādas zvaignzes kā Frenks Sinatra un Elviss Preslijs. Tieši šajā kūrortā uzņemta 1962. gada filmas "Blue Hawaii" kāzu aina, un tajā piedalījās pats Preslijs. Pēc filmas iznākšanas daudzi pāri steidza turp salaulāties, vēstī "Culture Trip".

Jāpiebilst, ka gribētājiem par nakti šajā atpūtas vietā bija jāšķiras no prāvas summiņas – pat visvienkāršākās istabas maksāja ap 400 dolāriem (aptuveni 360 eiro).

Viss kardināli mainījās, kad 1992. gadā salas skāra viesuļvētra "Iniki". Radīto postījumu apmēri bija milzīgi, daudzi apdrošināšanas sektora pārstāvji bankrotēja, un šī iemesla dēļ kūrorts vairs nekad netika atjaunots. Arī pēc tam, kad ekonomiskā situācija Havaju salās uzlabojās, "Coco Palms Resort" tika pārdots no viena īpašnieka citam, kopējai vietas situācijai un stāvoklim arvien vairāk pasliktinoties.

Gadu gaitā daudzi aktīvisti ir iestājušies par to, lai kūrorts tiktu atjaunots un atgūtu kādreizējo slavu kā viena no sapņainākajām vietām. Lai gan par šādiem plāniem tiek runāts, vietas veidols aizvien liecina par senajiem vēstures notikumiem.

Pamesto vietu cienītāji ceļojumos var doties pa pēdām spocīgām sanatorijām, kas liks uzmesties zosādai. Par piecām baisām ārstniecības un atpūtas vietām tādas valstīs kā Horvātija, Polija un Portugāle, lūko šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!