Foto: Shutterstock
Paronellas parku 20. gadsimta 30. gados izveidoja Hosē Paronella. Tas atrodas Kvīnslendā, Austrālijā, aptuveni 120 kilometrus uz dienvidiem no Kērnsas, un tiek dēvēts par vienu no neparastākajiem Austrālijas apskates objektiem.

Paronella bija spāņu imigrants, kas Austrālijā 1913. gadā ieradās no Katalonijas, cerot uz brīnišķīgu dzīvi sev un savai līgavai Matildei. Jaunā vīrieša pilnais vārds bija Hosē Pedro Enrike Paronella. Viņš bija dzimis 1887. gada 26. februārī kādā Žironas provinces ciemā un savu bagātību ieguvis 11 gadus pārpērkot, savedot kārtībā un atkal pārdodot fermas. Tomēr viņam bijis sapnis izveidot satriecošu parku un, ceļojot pa lauku apvidiem, viņš atradis savas idejas īstenošanai perfektu vietu, raksta "The Vintage News". Tas bijis pie Menakrīkas (Mena Creek) ūdenskritumiem. 1929. gadā viņš iegādājies šo zemi sapņa īstenošanai.

Foto: Shutterstock

Bet viss negāja tik gludi, kā izklausās. Mērķtiecīgais Paronella, kas sapņoja par laimi kopā ar Matildi, pieķēra līgavu tiekamies ar citu. Pēc šī nodarījuma viņš savai iecerētajai nav piedevis un apprecējis viņas māsu. Jaunais pāris Ziemassvētku vakarā apmeties uz dzīvi kotedžā, kas pašu rokām bija būvēta no akmeņiem turpat parkā.

Viņi turpinājuši tā pilnveidi un izveidojuši dažādas neparastas vietas milzīgajā teritorijā. Parkā ir 47 pakāpienu kāpnes, kas savieno augšējo un apakšējo tā daļu. Iespaidojies no Katalonijas pilīm, Paronella nolēma izplānot un uzbūvēt izklaides zonu. Arī tagad vairākās vietās redzami viņa pirkstu nospiedumi neparastajā dārzā, ko kā mantojumu Austrālijā atstājis šis spānis.

Foto: Shutterstock

Šajā neparastajā vietā ir gan tenisa korti, gan kino, tuneļi, strauti, tiltiņi, brīnišķīgs dārzs un arī spāņu piļu iedvesmota balles zāle, kas paredzēta plašai publikai. Vairāk nekā septiņi tūkstoši tropisku augu un koku tika iestādīti ap Paronellu māju un pili, tostarp arī kauri koku aleja.
Parks bijis arī savam laikam ļoti moderns – 1933. gadā Kvīnslendas ziemeļos atklāta pirmā hidroelektrostacija, kas ar elektrību apgādāja milzīgo parku, bet 1935. gadā pils apakšējais stāvs atvērts publikai.

Paronellas ielūdza ikvienu sestdienu vakaros apmeklēt kino, ko rādīja paviljonā ar apaļiem balkoniņiem. Tur bija arī daudz istabu, kur pasūtīti dzērienus, kā arī muzejs ar pistoļu, monētu un citu interesantu priekšmetu kolekcijām.

Foto: Shutterstock

1948. gadā Paronella nomira un atstāja savu paradīzes dārzu mantojumā sievai un abu diviem bērniem – Terēzai un Džo. Kad Džo 1972. gadā nomiris, viņa sieva ar diviem bērniem centusies to apsaimniekot, līdz tomēr 1977. gadā pārdevusi.

Kopš Paronellas nāves šo vietu postījusi gan uguns, gan plūdi un cikloni, nodarot bojājumus gan ēkām, gan parkam.1979. gadā pili izpostīja ugunsgrēks, atstājot vien mūrus. Tomēr vēl joprojām šo var saukt par vienu no pārsteidzošākajām Austrālijas vietām, raksta "The Vintage News". Kvīnslendas Tūrisma padome 2004. gadā Paronellas parku nosauca par Kvīnslendas galveno apskates objektu.

Parks apmeklētājiem atvērts ik dienu no pulksten 9 līdz 19.30. Ieejas biļete pieaugušajiem maksā 45 Austrālijas dolārus jeb 32 eiro. Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!