Foto: Shutterstock
Populārais ceļvedis "Lonely Planet" ik gadu ļaudis aicina apmeklēt gan populāras, gan mazzināmākas vietas, ko būtu vērts izbaudīt. No ieteicamo pilsētu desmitnieka, kas iekļauj vietas visā pasaulē, šogad pieci galamērķi atradās Eiropā. Kur tad garākās brīvdienās vai atvaļinājumā vērts doties?

Antverpene, Beļģija

Foto: Shutterstock
Ostas pilsēta Antverpene, kura var lepoties ar lielu vēsturisko bagāžu, arī ir viena no pilsētām, ko šogad tūristiem iesaka apmeklēt.

Pilsētas arhitektūrā spoguļojas dažādi vēstures periodi, bet viens no Antverpenes simboliem nešaubīgi ir slavenā mākslinieka Pītera Paula Rubensa māja, kur viņš mitinājies un kur tapusi arī daļa viņa slavenāko darbu.
Foto: Shutterstock

Par godu pilsētas mākslinieciskajai vēsturei, šogad tiek veidoti īpaši pasākumi, kas interesēs ikvienu mākslas baudītāju vai ziņkārīgo. Šogad atvērtas tiek dažādas izstādes, plānoti koncerti, izrādes un dauzi citi pasākumi, kas tik ļoti vilina paciemoties šajā Beļģijas pilsētā. Plašāku pasākumu programmu meklē te.

Tomēr taisnības labad jāsaka, ka nav vajadzīgs īpašs notikums, lai pilsētā sajustu maģisku strāvojumu un izbaudītu vidi ar pilnu krūti – arī citās dienās, mēnešos un gados te visapkārt čum un mudž radošais gars.

  • Par Antverpeni un pilsētas piedāvātajām iespējām vairāk lasi šeit.

Seviļa, Spānija

Foto: Shutterstock

Pēdējo 10 gadu laikā Seviļa ir pat ļoti mainījusies. Ja vienubrīd tā bija auto dūkoņu pārpildīta metropole, kas guļ uz senajiem vēsturiskajiem lauriem, tad tagad tā pārvērtusies par pilsētu, kurā ļaudis labprāt min velosipēda pedāļus un vēlas atjaunot savu vēsturisko un māksliniecisko pagātni, uzsver "Lonely Planet".

Ko Seviļā aplūkot? Skaistajā Andalūzijas pilsētā, kuras vecpilsētā ļoti viegli var apmaldīties, var apmeklēt Arheoloģijas muzeju, kas tiek uzskatīts par vienu no labākajiem Eiropā.

Tāpat noteikti vērts doties uz Alkazara karalisko pili, kuras pirmsākumi meklējami 12. gadsimtā. Šī ir Eiropas vecākā karaliskās ģimenes izmantotā pils. Kopš 1987. gada tā iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā kopā ar Seviļas katedrāli. Pilī var vērot arābu, viduslaiku, renesanses un baroka Eiropas arhitektūras iezīmes. Tā slavena ar saviem krāšņajiem dārziem, kas bieži redzami arī seriālā "Troņu spēles".

Tomēr, pirms kravā čemodānus jau tagad, apdomā piemērotāko mirkli šīs vietas aplūkošanai – vasaras tveice var būt pat ļoti nogurdinoša.

  • Ko vēl apskatīt Spānijā, meklē te.

Hamburga, Vācija

Foto: Shutterstock

Kā būtu ar brīvdienām Vācijā? Hamburgu nereti dēvē par "vārtiem uz pasauli". Lai arī šis nosaukums, iespējams, ir ļoti bravūrīgs, tieši tādēļ, ka šī pilsētas osta reiz konkurēja ar pasaules kuģu piestātnēm, pilsēta apvīta ar šādiem saukļiem vēl tagad.

Lai kā arī būtu – Vācijas otrai lielākajai pilsētai ir daudz, ko piedāvāt. Hamburga ir lieliska vieta atpūtas braucienam – laba arhitektūra, piejūras šarms, dažādas ar ūdeni saistītas atpūtas iespējas.
Pilsēta piedāvā izsmalcinātu mākslu un kultūru, izcilu virtuvi, izmeklētas iepirkšanās iespējas, rosīgu nakts dzīvi un tūrisma apskates objektus, kas stāsta par senu vēsturi.
  • Ja Vācijas pilsētu šarms tevi vilina, varbūt vērts doties arī uz šīm valsts pilsētiņām?

Matēra, Itālija

Foto: Shutterstock

Lūk, vēl viena brīnumaina vieta, ko noteikti vērts aplūkot! Matērai, protams, īpašu burvību piešķir cieši sabūvētās, interesantās mājiņas, tomēr tā ir tikai daļa no pilsētiņas šarma!

Ciemata šaurās ieliņas un labirinti noved pie dažādām interesantām un ievērības cienīgām vietām – mājokļiem alās, baznīcām, klosteriem un citām ēkām, kuru pirmsākumi meklējami vairāk nekā deviņus tūkstošus gadus senā pagātnē.

Lai arī šajā vietā ir daudz vēsturisko aspektu, ko būtu vērts papētīt padziļinātāk, tā apaugusi arī ar mūsdienīgām tūristu iespējām – viesnīcām, restorāniem un bāriem, kas iegulst stilistikā, bet tomēr piedāvā pilsētas viesiem atpūtu pēc pilnas programmas.

Turklāt, kas nav mazsvarīgi, – šī vieta nākamajā gadā kļūst par vienu no Eiropas kultūras galvaspilsētām, tāpēc pasteidzies aplūkot šo vietu pirms to pārņēmušas tūristu jūras.

Oslo, Norvēģija

Foto: Shutterstock

Dodoties uz Norvēģiju, parasti sapņojam par augstajiem kalniem un dabas neskartumu, otrajā plānā atstājot apdzīvotākas vietas. Tas ir stāsts arī par Norvēģijas galvaspilsētu Oslo.

Tiesa, tur gan ir salīdzinoši dārgi un arī tūristu ceļvežos par šo vietu nav nebeidzami garu sarakstu, tomēr tā ir sakopta un glīta pilsēta, ko ieskauj fjordi un meži. Ja jau kādreiz sapņo šajā pilsētā pabūt, kāpēc gan to neizvēlēties par šī gada ceļojuma galamērķi?

Runājot par arhitektūru, pilsētā iespējams novērot dabisku vecā un jaunā sajaukumu, bet mākslas mīļotājiem nebūs garlaicīgi vairākos augstākās raudzes muzejos. Ja jau reiz esi nokļuvis Olso, klejojot pa pilsētu, noteikti aizej arī savām acīm aplūkot interesanto operas ēku, kas nupat nosvinēja 10 gadu jubileju.

  • Norvēģijai ir, ko piedāvāt tūristiem – te meklē arī citas idejas, ko apskatīt troļļu zemē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!