Foto: Publicitātes foto

Bezrūpīgs un nesteidzīgs brīvdienu galamērķis ir Smiltenes novads. Ciemojoties šeit, dzestrais gaiss un pastaigas izvēdinās galvu, sagādājot prieku gan lieliem, gan maziem. Sirdij un dvēselei janvārī sarūpētas trīs jaunas izstādes, kā arī Dzejas darbnīca un lauku dzīves idille pie savvaļas zirgiem, taču vakarā atslodze pirtiņā, "Tūrisma Gidam" pastāstīja Smiltenes Tūrisma informācijas centra tūrisma organizatore Linda Šūlmestare.

Nesteidzīgas dabas baudīšanai Šūlmeistare iesaka divus kilometru garo veselības taku "Dabas taka", kas ved gar Raunas upes krastiem. Takā dabas vērtības mijas ar industriālo mantojumu un tā ir papildināta ar dažādiem fizisko aktivitāti veicinošiem elementiem, uzsver tūrisma organizatore. Ejot pa šo taku var apskatīt Velnalu, dzirnavas un balto smilšakmens klinšu atsegumus, kas dienas tumšajā periodā ir izgaismoti Latvijas karoga krāsās. "Šobrīd veselības taka ir kļuvusi bagātāka – atgriezusies Mātes skulptūra, bet pretī klinšu atsegumiem atrodas interesanta dizaina objekts "Sapņotava" un šūpoles laivas formā, kas spēs sagādāt prieku gan lieliem, gan maziem," stāsta Linda. Takas sākums atrodams uz Cēsu ielas pie tilta, Raunā.

Foto: Publicitātes foto

Smiltenes novada muzejā Mēru muižā līdz 31. martam skatāmas trīs jaunas izstādes: izstāde "Smiltenes fotogrāfs Arnolds Oskars Pirro", kas tapusi, sadarbojoties ar fotogrāfa mazmeitu Inesi Upmali un Smiltenes novada bibliotēku, tāpat arī izstāde "100 notikumi Smiltenes vēsturē" par faktiem no 7. gadsimta līdz pat mūsdienām, kā arī izstāde "Jānis Doreds. Izcilais foto un kino reportieris 20. gadsimta pasaulē", kas iepazīstinās ar mākslinieku, kura saknes meklējamas Smiltenes novada Blomes pagastā.

Dodoties ceļojumā pa A2 šoseju, Virešos, pašā autoceļa malā, gaida Virešu novadpētniecības centrs "Mājvieta", kur var aplūkot dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas kolekciju ar vairāk nekā 200 pūcēm, dzirdēt stāstījumu par pašu dzejnieci un izmēģināt spēkus Dzejas darbnīcā.

Izbaudīt lauku dzīves krāšņumu vilina zemnieku saimniecība "Jaunieviņas" Raunas pagastā. Kā sola Smiltenes tūrisma informācijas centra pārstāve, īpaši priecīgi būšot bērni, jo tiek piedāvātas ekskursijas pie savvaļas zirgiem un govīm, kā arī var aplūkot putnu kolekciju, kurā redzamas Latvijā reti sastopamas un izsmalcinātas šķirnes. "Saimniecība gatavo dažādus ekoloģiskus produktus, ko iespējams degustēt. Pirts procedūru cienītājiem pieejami pirtnieka pakalpojumi – iespēja nopērties liepas koka pirtiņā un izbaudīt masāžas vannas ūdens priekus," stāsta Linda Šūlmeistare.

"Ieklausies dzidrajās, valdzinošajās mūzikas skaņās, apmeklējot Mūzikas taku Gaujienas parkā. Spēlē skaņu instrumentus astoņās pieturvietās un izbaudīt brīnišķīgu pastaigu Gaujas upes krastos," uzsver Smiltenes TIC pārstāve.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!