Foto: Delfi kolāža
Skaistu ainavu vērošana un skatu torņu tūre? Izklausās vilinoši! Tieši tāpēc Alūksnes tūrisma informācijas centrs izstrādājis īpašas tūres vadlīnijas, pēc kurām var vadīties un viegli apskatīt sešus torņus – daļu Alūksnē, bet daļu netālu esošajā Igaunijas pierobežā. Piedāvājam ar to iepazīties arī "Tūrisma Gida" lasītājiem.

Jau Latvijas valsts pirmsākumos Alūksnes novads iekļauts starp Latvijas paraugmaršrutiem, dēvējot par "Malienas Šveici". 1935. gada "Shell" ceļvedī maršruts caur Māriņkalnu un Jaunlaiceni uz Apekalna baznīcu saukts par "vienu no skaistākiem ceļiem Vidzemē" un šī puse par "skaistāko Latvijas apgabalu ar neskaitāmiem kalnājiem, devīgu roku izkaisītiem ezeriņiem, upītēm un mežiem, kas rāda ceļotājam skaistās Latvijas burvību".

Izaicini sevi īpašajās Alūksnes novada un pierobežas ainaviskajās vietās, jo šos torņus šķir salīdzinoši niecīgs attālums. Vadies pēc parauga vai sakombinē savu ideālo maršruta secību.

  • Alūksnes skatu tornis – Kornetu skatu tornis: 29 kilometri
  • Alūksnes skatu tornis – Dēliņkalna skatu tornis: 17 kilometri
  • Dēliņkalna skatu tornis – Kornetu skatu tornis: 8 kilometri
  • Kornetu skatu tornis – Paganamā skatu tornis: 13 kilometri
  • Paganamā skatu tornis – Ligzdas koka skatu tornis: 19 kilometri
  • Ligzdas koka skatu tornis – Lielā Munameģa skatu tornis: 8,5 kilometri
  • Lielā Munameģa skatu tornis – Alūksnes skatu tornis: 39 kilometri

Alūksnes skatu tornis

Foto: Ainars Gaidis

Alūksnes skatu tornis atrodas Tempļakalna parkā blakus Alūksnes ezeram. Tas ir 37,8 metrus augsts un ir viens no augstākajiem torņiem Latvijā. Lai nokļūtu līdz augšējai skatu platformai, būs jāpieveic 153 pakāpieni.

Tornis atvērts no 1.maija līdz 31.oktobrim, katru dienu no pulksten 11 līdz 19, izņemot pirmdienas. Ieeja Tempļakalna parkā – viens eiro.

GPS: 57.431246, 27.063076

Dēliņkalna skatu tornis

Foto: Alvits Grīvnieks

Dēliņkalns ir Alūksnes augstienes augstākais paugurs, kura absolūtais augstums sasniedz 271,5 metrus, bet tā relatīvais augstums ir vairāk nekā 70 metri.

Foto: Alvits Grīvnieks

Kalna virsotnē atrodas 27 metrus augsts skatu tornis ar skatu platformu ar binokli. No skatu torņa virsotnes uz dienvidu nogāzi paveras skaista, mežiem apaugušu pauguru un pļavu mozaīkainava.
Tornis interesentiem atklāts pagājušajā gada vasarā, tāpēc vēl joprojām priecē ar savu svaigumu un skaistajiem skatiem. Tornis atvērts visu diennakti.

GPS: 57.5429045, 26.9428878

Kornetu skatu tornis

Foto: Ainars Gaidis

Skatu tornis liegumā "Korneti – Peļļi" ir 27 metrus augsts, un Drusku pilskalna dabas takas apmeklētājiem ir iespēja izbaudīt skaisto skatu gan uz Alūksnes, gan Hānjas augstieni Igaunijā un pat redzēt Munameģi. Torņa apkārtnē ir četras dabas takas, kas ļauj apskatīt iespaidīgo "Kornetu– Peļlu" gravu, ielejas, ezerus un pakalnus.

Tornis atvērts visu diennakti.

GPS: 57.590257, 26.939569

Skatu tornis – Ligzdas koks

Foto: Martin Mark

Gleznainajā Reuges senlejas "Liinjärv" ezera krastā slejas savdabīgs skatu tornis, kas pēc izskata atgādina koku ar divām putnu ligzdām. Tas ir Ligzdas koks jeb "Pesapuu".

Foto: Martin Mark

Skatu torņa augstums ir 30 metri, savukārt augšējā skatu platforma atrodas 27 metru augstumā. Šīs vietas apciemošana būs maģiska ne tikai dienas gaišajā laikā, kad iespējams no augšas raudzīties uz apkārtni, bet arī diennakts tumšajā laikā, kad skatu tornis ir izgaismots un brīvi pieejams interesentiem.

GPS: 57.727640, 26.937395

Paganamā skatu tornis

Foto: Martin Mark

2015. gadā Rādi kalnā tika uzcelts 24 metrus augsts skatu tornis, kas plašāk pazīstams pēc nosaukuma "Paganamaa".

Šis skatu tornis ies pie sirds īsteniem dabas baudītājiem, jo no tā paveras brīnišķīga ainava uz Robežgravu ("Piiriorg") ar četru ezeru virkni, kā arī Latvijas pakalniem otrpus ezeriem. Latvijā šo vietu sauc par Peļļu gravu.

Tie, kas uzkāpuši tornī, pēc tam var steigšus neskriet prom uz nākamo objektu. Šī bus lieliska vieta nelielai atelpai ar pikniku, jo torņa tuvumā ir atpūtas vieta, kā arī brīvdabas estrāde. Tornis atvērts visu diennakti.

GPS: 57.586997, 26.837206

Lielā Munameģa skatu tornis

Foto: Martin Mark

Baltijas augstākais kalns, proti, Lielais Munameģis, kas slejas 317,4 metrus virs jūras līmeņa, sasniedzams, braucot pa Hānjas augstienes līkumotajiem ceļiem. Tur arī atrodams Munameģa skatu tornis jeb "Suur Munamägi".

Gadu gaitā tornis pēc rekonstrukcijām nedaudz pamainījies un tagad mērāms nepilnos 30 metros. Skatu platformā var nokļūt pa vītņveida kāpnēm celtnes iekšpusē vai arī uzbraukt ar lifta stikloto kabīni.

No 1. aprīļa līdz 31. augustam tornis atvērts no pulksten 10 līdz 20, bet no 1. septembra līdz oktobra izskaņai – no pulksten 10 līdz 17.

GPS: 57.715149, 27.055359

Foto: Alūksnes TIC arhīvs, Ainars Gaidis, Alvits Grīvnieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!