Ziema aiz loga pazudusi zibenīgi, bet siltais laiks pie mums gan vēl būs jāpagaida, tāpēc šajā pelēkajā gadalaikā tā vien domas steidz uz kādu siltāku vietu. Piemēram, Grieķiju, kur saulainu salu, pasakainu pludmaļu un senu pilsētu netrūkst.

Rietumu kultūras šūpulim Grieķijai ir ko piedāvāt – pat neņemot vērā vēsturiskos pieminekļus, raksturīgās baltās mājiņas un citus apskates objektus ar senatnes garšu, šī valsts var pārsteigt arī ar savu dabu un tirkīzzilajiem ūdeņiem.

No Rīgas uz Grieķijas galvaspilsētu Atēnām mērojams aptuveni trīsarpus stundu garš lidojums. Tāpat no Latvijas ar tiešajiem reisiem iespējams aizlidot arī uz Kosu, Korfu, Rodu un citām iecienītām Grieķijas atpūtas vietām. Jau ziņots, ka nestabilās situācijas dēļ tādos iecienītos atpūtas galamērķos kā Ēģiptē un Turcijā, Grieķija varētu būt viens no pieprasītākajiem šīgada ceļojumu galamērķiem Latvijas tūristiem.

Telegraph ir apkopojis aktuālākās un skaistākās pludmales Grieķijā, kurās būtu vērts atpūsties un ķert saules starus, to apvienojot ar vēsturisku vietu un skatu baudīšanu.

Mirtosa, Kefalonija


Šī ir viena no Grieķijas visatpazīstamākajām pludmalēm, pateicoties arī kadriem no filmas "Kapteiņa Korelli mandolīna" (Captain Corelli's Mandolin).

Uz salas var apmeklēt arī ģimenei draudzīgo Ksi (Xi) pludmali, kuras smiltis krāsojas rūsas sarkanā krāsā. Pludmalē iespējams iesaistīties dažādos ūdens sporta veidos, kā arī apmeklēt kādu no krodziņiem. Savukārt rietumu krasta Petani pludmale izceļas ar savu lielisko atrašanās vietu.

Navagio pludmale, Zakintas sala

Iespējams, ka Navigo (Ναυάγιο) pludmale ir viena no fotografētākajām pludmalēm visām Grieķijā. Navagio pludmalē, kura klāta baltām smiltīm un oļiem, iespējams nonākt, tikai mērojot ceļu ar laivu. Pludmalē atrodas arī slavens kuģa vraks, kas pirms trīsdesmit gadiem nogrimis turpat piekrastē.

Reiz tas 1983.gadā nelegāli vedis cigaretes un vīnu, bet kontrabandistiem nav veicies, un kuģis nogājis "pa burbuli", krasta apsardzes pieķerts un vētras sadragāts. Nu vraku apskalo jūra. Oficiālais pludmales nosaukums gan ir Agios Georgios.

Vairāk par nogrimušo kuģi un citiem iespaidīgiem vrakiem lasiet šeit.

Vai, Krēta

Šo vietu mēdz dēvēt arī par Finikodassos jeb palmu mežu, jo zeltaini brūno smilšu pludmali ieskauj Eiropas lielākais dabiskais palmu mežs.

Aptuveni piecsimts cieši saaugušu palmu aug zaļodamas, jo vairāk nekā trīs tūkstošus gadu gar šo vietu tecējusi siltā straume, kura rada palmām piemērotus augšanas apstākļus. Arī šī vieta izpelnījusies laiku televīzijā – pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados pludmalē uzņemta šokolādes batoniņa Bounty reklāma.

Lielā sala – tā grieķi sauc Krētas salu, kas ir kā valsts valstī. Otrajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras Krēta bija Mīnoju civilizācijas šūpulis. Krētā ir visilgākā ražas sezona Grieķijā, tāpēc šeit pieejams plašs augļu klāsts. Šeit ir arī ilgākā pludmales sezona - ziemeļu krasta pludmalēs sezona ir gara un tur ir daudz tūristu, tomēr pārējās pludmalēs situācija ir citāda, un iespējams baudīt mierīgu tpūtu.

Vairāk par Krētu lasiet šeit.

Halikoúnas, Korfu

Smilšainā pludmale atdala atklāto jūru no lagūnas. Halikoúnas ir viena no visplašākajām un neskartākajām pludmalēm Korfu. Tā stiepjas trīs kilometrus uz dienvidaustrumiem līdz nelielam venēciešu kanālam, kas savieno lagūnu ar Jonijas jūru. Tāpat pasauļoties un atpūsties pie zilajiem ūdeņiem var pludmalēs – Longás , Myrtiotissa, Gardénos.

Korfu ir viena no zaļākajām Grieķijas salām – tas pateicoties lietus periodiem, kas iestājas laikā no septembra līdz maijam. Šeit atrodami tūkstošiem olīvkoku, kas kā zaļš paklājs sedz salas ainavu. Korfu ir arī viena no vislaucinieciskākajām un šķietami iemigušākajām salām ārpus iecienītajām tūrisma piesaistes objektiem.

Vairāk par Korfu lasiet šeit.

Sarakiniko, Milā

Arī šī sala tiek atzīta par vienu no skaistākajām un interesantākajām pludmalēm. Sarakiniko pludmale atrodas uz vulkāniskiem akmeņiem, kurus "apstrādājusi" jūra un vējš.

Kiklādu salu grupu var sasniegt, izmantojot lidmašīnu vai prāmi no Atēnām.


Egremni, Lefkada

Lefkadas rietumu krasts ik gadu vilina daudzus jūrniekus un ūdensporta cienītājus. Salā atrodas vairākas skaistas un tūristu iecienītas pludmales. Egremni pludmale, kas atrodas vien pāris kilometrus no Athani, tiek dēvēta par labāko.

Garas, smilšainas un baltu klinšu ieskautas, tās nekad nav pārpildītas. Porto Katsiki, kura atrodas nedaudz uz dienvidiem, gluži tāpat kā Kathisma ir oļu klāta, savukārt Pefkoulia būs piemērota tiem, kas vēlas pagulēt saules sakarsētajās smiltīs. Visas pludmales ir lieliski piemērotas ģimenēm.


Psilí Ámmos, Patma

Šajā pludmalēvar nokļūt ar taksi-laivu, izbraucot no Skalas vai dodoties aptuveni stundu garā pārgājienā no mašīnas stāvvietas pa iezīmētu taku. Pludmale iecienīta ne tikai sērfotāju vidū, bet arī nūdistu, jo vienu trešdaļu līča pludmales aizņem nūdistiem paredzēta atpūtas vieta.

Tāpat vasaras sezonā atvērts arī nelielais krodziņš, kurā apmeklētājiem tiek servēta turpat kalnos augušo kazu gaļu.

Hovolo, Skopela

Lai gan pārsvarā pludmales Skopelā ir oļainas, tās ir ļoti skaistas un mierīgas. Šai vietai tuvākā pilsēta ir Glisteri (Glysteri), no kuras, dodoties uz ziemeļiem, atrodas smaržojoša olīvju ieleja, tomēr labākās pludmales ir atrodamas rietumu krastā. Limnonari, kuru var sasniegt, dodoties pa piekrastes ceļu uz ziemeļiem, atrodas tuvu patiesi smilšainai un brīnišķīgai pludmalei. Savukārt Kastani pludmale, kurā filmētas ainas no "Mamma Mia!", ir vienīgā pludmale salā, kura dažkārt var būt pārpildīta.

Ja ir vēlme pavadīt laiku vientulībā, vērts iznomāt motorlaivu Panoramā (Panormos) un doties uz ziemeļiem, kur iespējams atpūsties daudzās pludmalēs, piemēram, Hovolo, Ftelia, Neraki. Uz šīm pludmalēm nav iespējams nokļūt ar mašīnu, un tur sastapt var vienīgi tādus pašus cilvēkus, kuri grib palikt netraucēti.

Svētā Paula līcis, Rodas salā

Arī šī ir viena no Grieķijas pazīstamākajām pludmalēm. Taču citas pludmales Rodā bieži paliek Lindas (Lindos) un tās akropoles (attēlā augšā) ēnā, tāpēc tūristus Svētā Paula līcī var satikt retāk, protams, izņemot vasaras sezonu, kad ceļotāji un atpūtnieki Rodā ir visur.

Kilometriem gara pludmales teritorija, mežiem un kalniem bagātas vietas, krustnešu pilis, freskām rotātas baznīcas – Roda ir viena no skaistākajām Vidusjūras pilsētām, kur saule spīd astoņus mēnešus gadā. Nenoliedzami viena no labākajām brīvdienu vietām. Veiksmīgākajos gados Rodu apmeklē miljons tūristu, ja neskaita tos, kas ierodas īslaicīgos kruīza braucienos.

Vairāk par Rodu lasiet šeit.

Elafonísi, Krēta

Ikviens Elafonísi apmeklētājs pludmali jau pa gabalu atpazīs no daudzajām tūristu brošūrām. Mazo saliņu, kura atrodas blakus Krētai, no lielās salas atdala sekla lagūna ar tirkīzzilu ūdeni. Lai gan Elafonísi ir diezgan nomaļa un uz tās nav sevišķi viegli nonākt, tā tāpat ir tūristu iecienīta.

Vēl viena interesanta Krētas pludmale ir Mýrtos, kas laikā no 20. gadsimta 70. līdz 80. gadiem bija viena no oriģinālajām Krētas hipiju mekām; spītējot augstākās klases iedzīvotāju invāzijai, dažās vietās vēl joprojām saglabājies hipiju etnoss. Kilometru garā, oļiem klātā pludmale, kas atrodas Díkti kalna pakājē, ir aizsargāta teritorija. Pateicoties laika apstākļiem, tūrisma sezona šeit ilgst līdz pat Ziemassvētkiem. Sauļošanās krēsli un saulessargi, kas izvietoti pie daudzajiem krodziņiem ir pieejami bez maksas, sagaidot, ka dienas laikā kaut ko iegādāsieties. Pludmales rietumu galā atrodas vienkārša itāļiem piederoša ūdenssporta franšīze - Hobie cat katamarāni, kajaki utt. Mazā Mýrtos pilsēta aizņem lielāko pludmales daļu; kaut gan kara laikā (1943. gada nogalē) to iznīcināja, tagad tā ir kļuvusi par jauku un pozitīvu vietu ar iepirkšanās piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!