Foto: Shutterstock
Bieži vien ikdienišķās sarunās tiek izmantota tāda frāze kā - "Ja tev nav bilde, kuru parādīt, diezin vai tavs stāstītais ir noticis." Bildes ir uzskatāms pierādījums, ka tiešām konkrēto vietu esi apmeklējis un redzējis, taču ir vairākas vietas, kurās ar fotografēšanu aizrauties nevajadzētu.

Sociālajos tīklos ievietotās fotogrāfijas ceļo gaismas ātrumā, tādējādi īsā laikā sasniedzot ārkārtīgi lielu lietotāju skaitu. Ieraugot neparastās vietas vai objekta attēlu, ļoti iespējams, turp vēlēsies doties daudzi, kā rezultātā unikālās vietas šarms var tikt manāmi pabojāts.

"Redar's Digest" iepazīstina ar sešām pasaules vietām, kurās uzņemtos attēlus nav ieteicams izlikt citu apskatei, tādējādi piesaistot tūristu plūsmu. Šīs vietas nevienam nav noslēpums – uz tām ļaudis dosies tāpat, tomēr reizēm fotokameru vajadzētu ieslēpt dziļāk arī galamērķa vēsturiskās nozīmes dēļ.

Maya Bay, Taizeme

Foto: Shutterstock

Pludmale, kurā tika uzņemta filma "The Beach" ar Leonardo di Kaprio galvenajā lomā, gadu gadiem vilināja daudzus. Taču doties turp bija iespējams līdz brīdim, kad 2018. gadā Taizemes atbildīgās iestādes nāca klajā ar paziņojumu – pludmale tiks uz laiku slēgta. Tika vēstīts, ka reiz neskartā daba un zemūdens pasaule lielā tūristu skaita ietekmē tik ļoti mainījusi savu sākotnējo izskatu, ka videi tur jādod laiks atjaunoties.

Šobrīd slavenā pludmale slēgta līdz 2021. gadam, vēstī "BBC". Tuvāko gadu laikā tiek liktas cerības uz to, ka daba spēs atjaunoties un atgūties no radītās skādes, taču skaidri vēl aizvien nevar pateikt, cik ilgu laiku tas prasīs.

Riodežaneiro favelas


Riodežaneiro daudziem šķiet eksotisks galamērķis, uz kuru kaut reizi dzīvē gribas doties. Šī vieta tiek asociēta ar krāšņiem festivāliem un pasākumiem, taču ceļotāju acu skatieni bieži vien tiek pievērsti favelām – graustu rajoniem, kur valda nabadzība, kriminālās bandas un savi noteikumi. Lai gan tūristu interese palielina arī favelu ienākumus un ceļ ekonomiku, vērts paturēt prātā, ka tās ir vietējo mājas, kurās ļaudis reāli dzīvo. Tas nav apskates objekts standarta versijā – tur rit ikdienišķa dzīve, kuru ne visi grib un ir priecīgi rādīt citiem.

Vairāk par favelām lasi šajā rakstā.

Angkor Wat, Kambodža

Lai gan "Angkor Wat" ir lielākais reliģiskais templis, kura vārds pasaulē plašāk izskanējis gan iespaidīgo izmēru, gan arī sarežģīto detaļu dēļ, apskatot fotogrāfijas, kādam aizvien tas var likt pārsteigumā ieplest acis. Ir pilnībā saprotams, ka šo vietu gribas fotografēt no visiem rakursiem un iemūžināt taustāmā materiālā, tomēr nevajadzētu aizmirst, ka tas ir vēsturisks templis ar simbolisku nozīmi, nevis fons jautru bilžu taisīšanai.

Santorini, Grieķija


Izdzirdot Santorini vārdu, daudzi uzreiz prātā vizualizē apsveikuma kartiņu ar zili baltās burvības skatu. Baltās mājas ar zilajiem jumtiem un vilinošo jūru fonā ir kļuvušas teju vai ikonisku salas zīmi, taču par ekskluzīvajiem skatiem ir jāmaksā. Līdz ar tūrisma uzplaukumu, augušas arī dzīvošanas un īres cenas vietējiem iedzīvotājiem, un ne visi to ir spējīgi samaksāt. Jo vairāk cilvēki redz skaistos skatus, jo kvēlāk viņi vēlas turp doties, kas veicina arī strauju infrastruktūras attīstību, vēstī "The Guardian".

Šeiha Zaida mošeja, Abu Dabī

Foto: Shutterstock

Tāpat kā "Angkor Wat" templī, arī šajā galamērķī - šeiha Zaida mošejā Abu Dabī – daudz svarīgāk par bilžu uzņemšanu ir mēģināt saprast vietas kultūras un reliģisko nozīmīgumu. Šis objekts bieži ieņem pirmo vietu dažādos planētas skaistāko mošeju apskatos un ir viens no lielākajiem un skaistākajiem musulmaņu dievnamiem pasaulē. Pēc kādreizējā pirmā AAE prezidenta šeiha Zaida iniciatīvas mošeju sāka būvēt 1998. gadā un atvēra 2007. gadā nogalē. Vairāk par to lasi šeit.

Holokausta atceres memoriāls Berlīnē


Ejot uz Potsdamas laukumu no Brandenburgas vārtiem, nebūs iespējams paiet garām holokausta atceres memoriālam. Lai cik reizes būtu Berlīnē, ja tur gadās nokļūt, kājas pašas ievedīs labirintā. Kā jau memoriāls, šī vieta ir paredzēta piemiņai un atcerei, nevis smaidīgu un radošu selfiju uzņemšanai. 2007. gadā tika izveidota mājaslapa "Yolocaust", kurā tika apkopotas 12 šajā vietā uzņemtās bildes, lai parādītu, cik absurdi tās izskatītos, ja fonā patiesi būtu reālas holokausta ainas. Tas izplenījās plašu sabiedrības uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!