Salacgrīvas novads vilina ar unikāliem apskates objektiem, vēsturiskām vietām un neaizmirstamiem piedzīvojumiem, kas saviļņos un vilinās atgriezties vēl un vēl. Salacgrīva ir īstā vieta, kur izrauties no ikdienas ritma un nodoties īstām brīvdienām un nesteidzīgam atvaļinājumam. Iespēja pieredzēt visu - no senām jūrniecības tradīcijām līdz trakulībām uz ūdens draugu kompānijā.

Kā nokļūt Salacgrīvā?

Braucot ar auto no Rīgas, Salacgrīvas novada robežu šķērsosiet pēc 40 minūtēm - ātrāk, nekā no Juglas līdz Vecrīgai! Visērtākais un ātrākais veids, kā nokļūt Salacgrīvā, ir braucot ar savu auto – pa ceļam no Rīgas uz Salacgrīvu atrodas tādi objekti kā Minhauzena pasaule un Veczemju klintis, kurus noteikti vērts apskatīt. Tikpat veiksmīgi, taču nedaudz ilgākā braucienā līdz Salacgrīvai, Ainažiem vai Tūjai nokļūt vari nokļūt ar autobusu, kas atiet no Rīgas autoostas. Ja esat iemīļojis pārvietošanos uz diviem riteņiem, Salacgrīva ir ideāls galamērķis – uz šejieni atbrauksiet pa skaistāko piekrastes ceļu Vidzemes akmeņainajā jūrmalā, kam līdzīgu nav visā Eiropā! Savukārt, ja visvairāk uzticaties burām, Salacgrīva vai Kuiviži būs īstā vieta, kur pietauvoties un izbaudīt Salacgrīvas apkārtnes burvību.

werbeagentur buch am erlbach, landshut

Apskates objekti Salacgrīvā

Nēģu tacis


Nomēģināt Salacas nēģi vislabāk ir šeit, Salacgrīvā, no augusta līdz februārim, kur ar saimnieku gādību tas turpat uz karstām oglēm tiek rūpīgi pagatavots. Tikai Salacgrīvā mūsdienās nēģu zvejai joprojām lieto murdu taci – unikālu zvejas paņēmienu ar daudzu gadsimtu vēsturi. Pirmais Salacas nēģu tacis ir īpašas konstrukcijas laipa, no tā upes straumē iegremdē nēģu murdus un notiek zveja.

Minhauzena pasaule


Mēs Minhauzenu zinām arī kā burvi, kurš Duntē radījis veselu pasauli, kas atgādina par viņa patiesi neticamajiem varoņdarbiem. Kā jau nosaukums vēsta, šī ir vesela atsevišķa pasaule - Vidzemes Tērvete - kur, no rīta iegājuši, labi ja ar saulrietu iznāksiet. Bet iznāksiet nevis mēli pār plecu pārkāruši, bet sajūsmināti, iedvesmoti un gatavi tālākiem piedzīvojumiem.
Pateicoties saviem neparastajiem eksponātiem, "Minhauzena muzejs" ir viens no apmeklētākajiem muzejiem Latvijā. Ne tikai pašas muzeja telpas ir piepildītas ar brīnuma un noslēpuma priekšnojautu.

Turpat var arī pārnakšņot kompleksā Minhauzena unda.

Vairāk informācijas: Minhauzens.lv

Randu pļavas


Visvairāk putnu saskatīt un saskaitīt izdosies Randu pļavās – tur takas un jaunatklātais tornis jau gaida. Randu pļavas ir dabas liegums, kas aptver Vidzemes jūrmalas posmu no Ainažiem līdz Kuivižiem. Šeit 200 hektāru platībā sastopama trešdaļa Latvijas augu sugu jeb aptuveni 600 sugas, tai skaitā 37 Latvijā un citās Eiropas valstīs retas un apdraudētas. Randu pļavas ir arī starptautiski atzīta putnu migrācijas un ligzdošanas vieta. Šeit sasniegts novēroto putnu sugu absolūtais Latvijas rekords - 114.

Vairāk paratjaunoto objektu lasiet šeit.

Ainažu jūrskolas muzejs


Kompaktā un idilliskā pilsēta Ainaži ir visas Latvijas jūrniecības šūpulis. Pašā šūpuļa centrā šobrīd atrodas senās latvju jūrniecības slavas liecinieks - Ainažu jūrskolas muzejs. Šeit klases telpā pie tāfeles muzeja viesus vēlīgi sagaida pats senās jūrskolas priekšnieks, pēc tautības zviedrs, kapteinis Kristiāns Dāls. Šeit sapratīsiet, kā piekrastes zvejnieku ciemos būvēja un laida ūdenī senos buriniekus un kā mūsu jūrnieki ar tiem devās tālajās pasaules jūrās un okeānos. Ainažu kartes, plāni, jūrskolnieku diplomi, mācību pieraksti, grāmatas, fotogrāfijas, navigācijas instrumenti, burukuģu būves rīki un jūrnieku sadzīves priekšmeti ļaus sajust kapteiņa garu sevī.

Tā īpašā sajūta, kas pārņem katru, kas atstāj šo mazo, viesmīlīgo muzeju, ir lepnums par latvju tautas slaveno jūrniecības pagātni un par tās stiprajiem un drosmīgajiem jūras braucējiem.

Veczemju klintis

Noteikti esiet dzirdējuši par Vidzemes akmeņaino jūrmalu - tas ir 12 kilometrus garš jūras krasta posms, kur jūras krastā apskatāmi smilšakmens atsegumi. Tie veidojušies pirms 350 - 380 miljoniem gadu, devona periodā. Tālu jūrā iestiepjas arī piekrastes sēkļi ar laukakmeņu vaļņiem un krāvumiem.

Pie klintīm darbojas labiekārtots kempings un restorāns, kur atpūsties un baudīt jūras tuvumu. Tieši skaisto dabas ainavu dēļ šeit ir uzņemtas tādas latviešu tautai mīļas filmas kā "Ilgais ceļš kāpās" un "Zītaru dzimta".

Ainažu mols


Ainažu Ziemeļu mols ir vieta, kur ļauties mūžīgajam dabas kino – saulrietam. Seansi - katru vakaru un katrā gadalaikā. Ainažu mols ir 20. gadsimta sākuma Ainažu ostas darbības liecinieks, tas atrodas pie pašas Latvijas - Igaunijas robežas. Mola būves galvenais nolūks bija ierīkot šaursliežu dzelzceļa atzarojumu no Ainažu stacijas līdz viļņlauzim, lai ar kuģiem atvesto labumu izcelšanu krastā un tālāku pārvadāšanu padarītu ērtāku. Dambja būvi iesāka 1912. gadā, taču būvdarbus pārtrauca Pirmais pasaules karš, kura laikā Ainažu osta kā stratēģiski nozīmīgs objekts stipri cieta. Ainažu ziemeļu mols ir kā lielais Latvijas mūris - tā garums krastā ir 361 metri un līcī - 482 metri.

Atpūtas maršruti

Velomaršruti

Salacgrīvas novada velomaršruti izceļas ar gleznainām ainavām un lielu dabas objektu daudzveidību. Tajos ir gan augstas smilšu kāpas un smilšakmens klintis, gan akmeņaina, gan arī smilšaina pludmale un savdabīgi apskates objekti. Jūs šķērsosiet vairākas unikālas dabas teritorijas, pilsētas, ciemus un aplūkosiet virkni neparastu objektu - Latvijas skaistākās upes ar sev vien raksturīgo kultūras mantojumu.

Par velomaršrutiem sīkāk lasiet šeit.

Laivošana


Salacgrīvas novads vienmēr ir pulcējis tos, kuri ir draugos ar ūdeni un laivošanu, dodot iespēju laivotājiem iepazīt novadu no ūdens puses, pārbaudīt savu spēku un izturību.
Pie mums var izlaivoties no austrumiem uz rietumiem un no ziemeļiem uz dienvidiem (vai otrādi)! Galvenais jūras laivošanai izvēlies piemērotu laivu un pareizo virzienu, lai vējš pūš mugurā, bet Salacas, Svētupes vai Vitrupes laivošanai vienkārši nosaki īsto sākuma un finiša punktu.

Par laivošanas maršrutiem sīkāk lasiet šeit.

Laivosipēdošana

Esiet gatavi divu dienu atpūtai, kuras laikā gribat piedzīvot pēc iespējas vairāk? Tādēļ izdomāta laivosipēdošanu. Pirmajā dienā min pedāļus un otrajā vicini airus –velo pret laivu nomainīt līdzēs mūsu laivu iznomātāji, velosipēdu droši nogādājot laivosipēdošanas sākuma vai finiša punktā. Divas lieliskas brīvdienas garantētas!

Kur paēst Salacgrīvā?

Ja steidzīgais ikdienas ritms liek laikam paiet nemanot, ļauj palīdzēt un kaut nedaudz apstādināt laiku, baudot maltīti Salacgrīvas novadā. No mazām kafejnīcām līdz tavernām un izciliem muižu restorāniem – šeit atradīsi plašu piedāvājumu dažādām gaumēm.

Sīkāk par ēdināšanas iespējām: visitsalacgriva.lv

Kur pārnakšņot Salacgrīvā?

Ja esat atbraukuši atpūsties nedēļas nogalē, vienkārši noguruši no ikdienas steigas, vēlaties kārtīgi atpūsties un atgūt spēkus nākamajai dienai, Salacgrīvas novadā atradīsiet meklēto atpūtu. Sākot ar kempinga un brīvdienu mājām pie Salacas, Svētupes vai Vitrupes upēm, skaistām viesnīcām un viesu mājām jūras krastā un beidzot ar izciliem viesu namiem un skaisto muižu Liepupē.

Sīkāk par naktsmītnes iespējām: visitsalacgriva.lv.

Noderīga informācija ceļotājiem

Salacgrīvas novada tūrisma informācijas centrs

Rīgas iela 10 a, Salacgrīva, Latvija, LV 4033

Tālr.: 26463025; 64041254

E-pasts: liene.tiesnese@salacgriva.lv, info@visitsalacgriva.lv

Darba laiks

Pirmdiena 10:00 – 18:00
Otrdiena 10:00 – 18:00
Trešdiena 10:00 – 18:00
Ceturdiena 10:00 – 18:00
Piektdiena 10:00 – 18:00
Sestdiena 10:00 – 18:00
Svētdiena Brīvs

Ainažu tūrisma informācijas punkts

Valdemāra iela 50A, Ainaži, Latvija, LV-4035
Tālr.: 64043241
E-pasts: inta.brige@salacgriva.lv

Darba laiks

Pirmdiena 10:00 – 16:00
Otrdiena 10:00 – 17:00
Trešdiena 10:00 – 17:00
Ceturdiena 10:00 – 17:00
Piektdiena 10:00 – 17:00
Sestdiena 10:00 – 16:00
Svētdiena Brīvs

Materiāls tapis sadarbībā ar Salacgrīvas novada tūrisma informācijas centru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!