Vai zināji, ka Igaunijai ir 30. garākā krasta līnija pasaulē? Ceļojot gar 3794 kilometrus garo krastu, atradīsiet gan vasaras atpūtnieku iecienītas pludmales, gan krastmalas, kur klusumā un vienatnē izvēdināt galvu vai nodoties dažādiem ūdenssporta veidiem.

Lūk, skaistākās Igaunijas pludmales, ko vasarā apmeklēt iesaka Igaunijas Valsts tūrisma aģentūra "Visit Estonia".

Pludmales rietumkrastā


Igaunijas rietumkrastā atrodami skaisti smilšaini liedagi, kas kā radīti atpūtai pie jūras. Šeit atrodas arī Pērnava, kas tieši savas skaistās smilšu pludmales dēļ iemantojusi Igaunijas vasaras galvaspilsētas nosaukumu (par pilsētu un tās apskates vietām lasiet šeit). Šo pludmali igauņi parasti iesaka kā pirmo, kad kāds jautā, kur vasarā atpūsties viņu zemē. Pludmalē pieejamas arī dažādas aktīvās atpūtas iespējas, gar krastu vijās promenāde un turpat blakus atrodas arī neskaitāmas kafejnīcas.

Vasarnieku iecienīta ir arī Kabli smilšu pludmale, kas slavena ar saviem gleznainajiem saulrietiem. Šajā ģimenēm draudzīgajā pludmalē atpūtniekus gaida caur jūrmalas smiltīm un piejūras pļavām līkumojošā promenāde, pikniku vietas, bērnu rotaļlaukums un vasaras kafejnīca. Kabli piedāvā interesantas nodarbes arī dabas draugiem. Dažu metru attālumā no pludmales atrodas Kabli putnu stacija, Kabli dabas mācību taka un Kabli dabas centrs–informācijas punkts. Netālu atrodas arī speciāli sagatavotie telšu uzstādīšanas laukumi.

Pērnavas apkaimē ir arī Matsi pludmale, kam blakus ir Pērslejas atpūtas centrs, kā arī Baltā pludmale, kas nosaukumu iemantojusi savu balto smilšu dēļ – arī šīs pludmales atrodas salīdzinoši netālu no Latvijas un būs apmeklējamas pat vienas dienas izbrauciena laikā.

Gar krasta līniju dodoties tālāk, atrodama skaistā Hāpsalu. Arī šī ir Igaunijā iecienīta kūrortpilsēta. Tā īpaši lepojas ar savu promenādi, kuras spožākā pērle ir ar koka mežģīnēm greznotā Kūrzāle. Promenāde sākas no pludmales, kas nodēvēta eksotiskajā Āfrikas vārdā, un beidzas ar Šokolādes promenādi, kas savu nosaukumu ieguvusi no kādreizējās kafejnīcas.

Pludmales ziemeļu pusē

Nesasniedzot Igaunijas galvaspilsētu Tallinu, jūras krastā atrodas Perakilas pludmale, bet tālāk – Roostas ciems. Tā pludmale tiek uzskatīta par vienu skaistākajām un atpūtniekiem ērtākajām pludmalēm šajā reģionā. Te paveras iespējas gan mierīgai atpūtai, gan arī aktīvākām laika pavadīšanas nodarbēm, piemēram, sērfošanai, braukšanai ar laivām vai ūdens velosipēdiem. Te iespējams arī pārnakšņot.

Tallinas ziemeļdaļā, Paljassāres pussalā līdzās Katrīnas piestātnei atrodas Pikakari pludmale. Šajā nelielajā smilšu pludmalē strauji paliek dziļš, iebrienot ūdenī, ir stāva nogāze un akmeņains jūras dibens. Tuvumā ir Paljassāres aizsardzības teritorija un dabas taka.

Lieliskas pludmales atrodamas arī nepilnas stundas brauciena attālumā no Tallinas. Viena no tām ir gleznainajā Kabernēmes zvejnieku ciematā. Kabernēmes centrālais punkts ir zvejas osta. No tās paveras skats uz Igaunijas ziemeļu krasta salām bagātāko reģionu. Uz mazajām salām ir daudzveidīga daba un skaistas smilšu pludmales. Turklāt te atrodas arī viens no Igaunijas labākajiem restorāniem OKO Resto.

Ja dodaties vēl tālāk, vērts apskatīt tādas pludmales kā akmeņainais Kesmu krasts, mierpilnā Karepas pludmale (Karepā atrodas arī mākslinieka Ričarda Sagritsa māja-muzejs), kā arī skaistās Viru apriņķa pludmales, piemēram, Kundas pludmale. Lai tās apskatītu un izbaudītu, no Tallinas jādodas Narvas virzienā.

Somijas līča piekrastē atrodas arī Toilas pludmale. Līdz tai var nokļūt, ejot pa līkumoto celiņu, kas ved cauri Oru parkam. Savdabību pludmalei piešķir no plakanajiem akmeņiem veidotie vaļņi.

Pludmales Sāremā, Hījumā un citās Igaunijas salās

Ne viena vien skaista pludmale atrodama Igaunijas lielākās salas – Sāremā krastos. Tāda ir, piemēram, Tukhanas pludmale salas ziemeļos. Atšķirībā no Sāremā salas dienvidu pludmalēm šeit ūdens kļūst ātri dziļš. Mazliet stiprāka vēja gadījumā Tuhkanas krastā var izbaudīt īstas bangas. Salas ziemeļos atrodas arī Jeistes (Jõiste) un Torni pludmales.

Igaunijas otrajā lielākajā salā – Hījumā atrodas arī viena no Igaunijas skaistākajām pludmalēm – Ristnas pludmale. Pateicoties jūras dibena reljefam un rietumu vējiem, šo pludmali īpaši iecienījuši sērfotāji. Hījumā galvaspilsētas Kerdlas pludmale ir zema un līdzena. Pludmali rotā koka skulptūras, te iekārtots bērnu rotaļlaukums un šūpoles. Kerdlai tuvākā smilšu pludmale ir Tovranina. No Kerdlas uz Torvaninu var doties arī kājām pa 5,5 kilometrus garu pārgājienu taku.

Vairāk par Igauniju lasiet šeit: www.visitestonia.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!