Foto: Shutterstock

Šī ir trešā - noslēdzošā diena mūsu nelielajai ekskursijai pa Ķīnu. Vispirms paviesojāmies Honkongā un tad Šeņdžeņā. Nu kārta vienai no modernākajām Ķīnas pilsētām - Šanhajai.

Jau izejot no lidostas, pārņem sajūta, ka pēkšņi esam nokļuvuši kādā kosmosa sāgas filmēšanas laukumā. Virs milzīgas ūdens tilpnes izbūvētie neskaitāmie pievedceļi un viadukti īpaši satriecoši izskatās naktī, kad tie ir izgaismoti. Blakus šosejai uz pilsētu stiepjas magnētiskā vilciena ceļš. Lai ar kādu transportu dotos uz pilsētu, tuvojoties centram, Šanhaja kļūst arvien lielāka un lielāka, līdz attopies gigantisku debesskrāpju ielenkumā.

Skats no apakšas

Šanhajas apskate jāsāk ar visiespaidīgāko skatu - pilsētas panorāmu no upes kreisā krasta. Atrast nebūs grūti, vienkārši jāmeklē krastmalas promenāde, ko visi pazīst ar nosaukumu "Bund". Tā ir izbūvēta krietni virs ūdens un ielas līmeņa un garantē kolosālus skatus uz visām pusēm. Galvenais, protams, ir skats pāri upei uz jauno, debesskrāpjiem pieblīvēto centru, kura pašā priekšā gozējas raķetei līdzīgais televīzijas tornis.

Foto: DELFI

Visgrandiozāk šī aina izskatās vakarpusē, kad mirdz neskaitāmās neona izkārtnes, gigantiskie video ekrāni un izgaismotie tūristu kuģīši upē. Tomēr nakts panorāmas apskatīšanu nedrīkst atlikt uz pārāk vēlu vakaru, jo pulksten desmitos lielākā daļa košā apgaismojuma tik izslēgta. Ķīnieši ir taupīgi...

Skats no augšas

Kad pilsēta iepazīta no apakšas, laiks to apskatīt arī no augšas. Arī šeit, tāpat kā Šeņdžeņā, būs jādodas uz debesskrāpja spici. Shanghai World Financial Center ēkas augšā ir izvietoti divi skatu laukumi, kas paver skatu gandrīz uz visām pusēm. Atrast pareizo ēku nebūs problēmu - tā ir otrā lielākā celtne pilsētā un atrodas tieši blakus pirmajai lielākajai. Turklāt tā izskatās pēc pudeļu attaisāmā...

Foto: Shutterstock

Lai nokļūtu skatu laukumā, vispirms jādodas uz ēkas pagrabu, kur atrodas biļešu kases. Pieaugušajiem biļetes cena ir ap 25 eiro. Uz 97. stāvu lifts traucas ar ātrumu apmēram 10 metri sekundē. Tātad brauciens uz pirmo platformu 439 metru augstumā ilgs apmēram 45 sekundes.

Pirmā platforma atrodas "pudeļu attaisāmā" apakšā. Skati uz abām pusēm vilināt vilina pielipt stiklam, taču vispirms jādodas uz ēkas otru pusi, kur gaida vēl viens lifts, kas uzvedīs uz simto stāvu, 474 metru augstumā. Lūk, šeit gan ir jāskrien pie loga un jāmēģina aptvert bezgalīgos Šanhajas skatus, mazmazītiņās mašīnītes kaut kur tur tālu lejā... (cilvēkus ar neapbruņotu aci īsti nemaz nevarēs saskatīt).

Protams, dodoties uz šo skatu laukumu, bailes no augstuma vislabāk ir atstāt mājās. Stiklotā grīda var pakutināt nervus.

Diemžēl satriecošo skatu no debesskrāpja augšas var patraucēt laika apstākļi. Ja laiks būs apmācies, mājas augšstāvi un skatu laukumi būs mākoņos un no tiem redzēt īsti neko nevarēs. Lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu, pie biļešu kases ir izvietota norāde par to, kādu skatu konkrētajā dienas laikā var sagaidīt.

Vecā Šanhaja

Foto: DELFI

Pēc modernās Šanhajas iepazīšanas, jāapmeklē arī tās vēsturiskā daļa - Vecā Šanhaja. Šeit būs viss, ar ko asociējas Ķīna - klasiskie namiņi ar greznajiem rotājumiem, ielas malā tvaicētie pelmeņi un ceptās nūdeles, un neskaitāmiem elektrības un sakaru vadiem pārklātās šaurās ieliņas ar nepārtrauktu motorolleru un velosipēdistu plūsmu. Šeit mierīgi var pazust uz pāris stundām, lai sajustu gan tūrisma, gan vienkāršās pilsētas dzīves garšu. Protams, nedrīkst laist garām iespēju vecpilsētas centrā apēst lielo, tvaicēto pelmeni.

Viltojumu tirgus

Ir vēl viena lieta, ar ko mums saistās Ķīna... Tie ir viltojumi. Viltus kedas, viltus "aifoni" un visi citi labumi. Tāpēc noteikti vajadzētu arī atrast laiku apmeklēt Šanhajas viltojumu tirgu A.P. Plaza.

Foto: DELFI

Tirgus atrodas tuneļos ap metro staciju, un tajā var nopirkt vai pašu velnu. Viedtālruņus, kedas, somas, pulksteņus, dronus, pašiņmietus, saulesbrilles un pat turpat uz vietas pašūtu uzvalku. Kā jau katrā tirgū, šeit noteikti ir jākaulējas par vēlamo cenu. Pārdevējs pateiks kaut kādu savu iedomāto summu - no tās "jānomet" 90 procenti, un tad jau pamazām nonāksiet pie abiem draudzīga kopsaucēja. Ja tomēr pārdevējs nepiekrīt, droši var doties prom - pirmkārt, pārdevējs skries pakaļ ar vēl labāku piedāvājumu, otrkārt, to pašu mantu varēs atrast pie cita, iespējams, draudzīgāka pārdevēja. Galvenais atcerēties, ka lidmašīnā nododamā bagāža ir ierobežota...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!