Foto: Shutterstock

Saturnijas (Saturnia) karstie avoti atrodas vienā no Itālijas gleznainākajiem reģioniem – Toskānā. Tie ir dabīgi termālie avoti, kas jau kopš antīkajiem laikiem izmantoti gan atpūtai, gan veselības atgūšanai. Arī mūsdienās šī ir iecienīta relaksācijas vieta kā ziemā, tā vasarā.

Leģenda vēsta, ka avoti radušies, kad Jupiters dusmās šķīlis zibeni, gribēdams trāpīt Saturnam. Nošāvis gan garām, bet šo dusmu rezultātā radies brīnumskaists avots, kas pa kaskādēm tek, veidojot dabīgu spa. Nosaukums, protams, radies par godu laimīgi neskartajam Saturnam.

Ūdens šajos avotos vienmēr ir patīkami silts – ap 37,5 grādiem pēc Celsija. Tas ir bagāts ar dažādiem ārstnieciskiem minerāliem. Šos avotus bija iecienījuši jau etruski un vēlāk arī termu "fani" romieši.

Foto: Shutterstock

Šajā vietā ir divi gleznaini ūdenskritumi – Mulino un Gorello. Mulino esot slavenākais un atpazīstamākais ūdenskritums Toskānā, teikts reģiona tūrisma portālā "Discovertuscany". Abus ūdenskritumus veido termālo ūdeņu kaskādes vairākos līmeņos. Labā ziņa visiem tūristiem ir, ka šie ūdenskritumi brīvi pieejami visu gadu. Vienīgā problēma ir autostāvvieta – vasaras sezonā nav kur noparkot automašīnu.

Turpat ir arī SPA centrs ar tādu pašu nosaukumu, kur ikviens var baudīt gan dažādas masāžas, procedūras, hidromasāžas un attīrošu tvaika pirti.

Kalnā, "nolūkojoties" uz termālajiem avotiem, atrodas arī neliela viduslaiku pilsētiņa Saturnija. Pie tās ir slaveni apskates objekti – etrusku nekropole un romiešu ceļš. Šī vieta apdzīvota jau ilgi pirms mūsu ēras, bet 2. gadsimtā pirms Kristus te uzcelti slavenie Romiešu vārti jeb "Porta Romana", kas pēcāk organiski iekļāvušies viduslaiku nocietinājumos. Vēl viens slavens apskates objekts šeit ir arī Arheoloģijas muzejs.

Kā nokļūt Saturnijā?

Toskānas siltajos avotos ērti var nokļūt, aizlidojot no Rīgas uz kādu no Itālijas lidostām, piemēram, uz Romu, Milānu, Florenci vai Bergamo, un tālāk dodoties ar auto vai sabiedrisko transportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!