Foto: Publicitātes foto

Šauļi, kas šogad atzīmēs 780. gadadienu un 22. septembrī pieminēs slaveno Saules kauju (1236. gadā) – vienu no seno baltu slavenākajām uzvarām, atrodas tepat – aiz Latvijas un Lietuvas robežas, un piedāvā daudz interesanta un jauna arī tūristiem.

No Rīgas līdz Šauļiem ir vien 130 kilometri, tāpēc šis ir pavisam piemērots galamērķis vienas dienas izbraucienam - nepilnas divas stundas un esi jau klāt. Šauļi esot Saules pilsēta, un īpaši pavasarī un vasarā tur iespējams baudīt sauli un dabu, piemēram, sakārtotā Talkšas ezera krastu plašumos, kur var izstaigāt ekoloģisko taku. Savukārt Šauļu universitātes Botānikas dārzā gan pieaugušie, gan arī bērni tiek aicināti iepazīt augu pasauli tuvāk – tam nesen ir sagatavotas jaunas izglītojošas programmas. Bet ziemā, piemēram, tirdzniecības centrā Akropolis no pulksten 8 līdz 22 var nodoties slidošanas priekiem, bet pēc tam nobaudīt cepelīnus kādā no vietējiem restorāniem.

Interesanta vieta ir arī senākā aptieka Šauļos, kas joprojām darbojas, un tajā tiek atklāti veselīga ēdiena gatavošanas smalkumi. Noteikti vērts apskatīt slaveno Saules pulksteni un balto katedrāli.

Foto: Publicitātes foto

Daudzi, kas pa ceļam uz Kauņu vai tālāk uz Eiropu iztraucas Šauļiem tikai cauri, nemaz nezina, ka šajā mazajā Lietuvas pilsētiņā ir veseli 20 interesanti muzeji, tostarp šokolādes muzejs, kur pieejamas ekskursijas latviski, un velosipēdu muzejs, kā arī daudzi citi. Tas droši ļaujot Saules pilsētai pretendēt uz Lietuvas muzeju galvaspilsētas nosaukumu, uzskata tūrisma informācijas centra pārstāvji. Saules reģiona muzeju ekspozīcijās var apskatīt gan fosīlijas, gan muižas dzīves atspoguļojumu, tur ir arī taureņu ekspozīcija un muzejs, kurā redzami Amerikas indiāņi, tāpat viena ekspozīcija veltīta basketbolam.

Šauļi ir arī rūpniecības pilsēta. Pirmās manufaktūras šeit dibinātas jau Antonija Tīzenhauzena laikos (18. gadsimta 2. pusē). Šī sakarība arī šodien ir aktuāla: pilsētā ir rūpniecības uzņēmumi, kas ne tikai veiksmīgi strādā, bet arī labprāt ielaiž pie sevis tūristus. Šāda ekskursija iespējama, piemēram, vecākajā Lietuvas šokolādes fabrikā "Rūta", kur atrodas jau minētais šokolādes muzejs un iespējamas arī ekskursijas un degustācijas. Fabrika atrodas uz Šauļu centrālās ielas un tai nevar pabraukt garām nepamanot.

Tāpat Šauļos ir vecākā Lietuvas alus darītavā "Gubernija", kas tikko atzīmēja 350. gadu jubileju, un arī tajā iespējams doties ekskursijā un nosmēķēt leišu alu.

Pa ceļam uz Šauļiem

Pakrojas rajons atrodas pavisam netālu no Šauļiem un vien 50 kilometrus no Rundāles. Tas kļuvis slavens ar lielāko muižas ēku kompleksu Lietuvā – Pakrojas muižu (Pakruojo Dvaras). Sākot no maija, muižā katru nedēļas nogali pulksten 12 sāksies īpaša izrāde un svētki, pastāstīja pils saimnieks, kas bija ieradies arī uz Latvijas tūrisma izstādi "Balttour". Visi sabraukušie varēšot ietērpties 19. gadsimta tērpos, doties ekskursijā pa muižu un iepazīt vaļinieka dzīvi, savām acīm skatīt vagara piktumu, iepazīties ar pašu baronu, paklačoties ar guvernanti par pikantajiem kungu noslēpumiem un uzzināt daudz interesantu stāstu. Muižas staļļos notiks zirgu paraugdemonstrējumi, bet parkā muzicēs muzikanti. Drosmīgākie varēšot apskatīt sodu muzeju, būšot arī zirgu izrādes un parfimēra darbnīca. Pirms došanās uz Pakrojas muižu gan vēlams pieteikties, lai saimnieki varētu plānot pasākuma norisi. Vairāk informācijas šeit.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt dabas mīļotājiem pa ceļam uz Šauļiem vērts apmeklēt Akmenes rajona ievērojamākās vietas – Kamanu valsts dabas rezervātu un Ventas reģionālais parku. Pirmais no tiem ir unikāls pēc ģeoloģiskās uzbūves un tikai tur var ieraudzīt noslēpumainā juras perioda klintis, pieskarties dinozauru laikmeta dzīvnieku paliekām – fosilijām, sajūsmināties par neticamiem atsegumu dabas skatiem. Savukārt Ventas reģionālajā parkā ir lielākais purvs Ziemeļlietuvā.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat, plānojot braucienu uz Šauļiem, vērts maršrutā iekļaut arī Krustu kalnu, kas ir viena no neparastākajām vietām Lietuvā – kalnā izvietoti simtiem krusti, ko papildina arī apmeklētāju atnestie. Senos laikos te atradusies zemgaļu koka pils, kuru nodedzinājuši krustneši. Nav precīzi noskaidrots, kad te parādījušies pirmie krusti, taču arhīvos tie pirmo reizi minēti 1850. gadā. Padomju laikos Krusta kalnu mēģināja iznīcināt, taču veltīgi. Kaut arī kalnu stingri apsargāja, cilvēki naktīs nesa un uzstādīja aizvien jaunus krustus. Šobrīd Krusta kalnā ir vairāk nekā 50 tūkstoši krustu un ar katru dienu to paliek arvien vairāk, jo leģenda vēsta, ka uzliekot uz kalna krustu, cilvēks iegūst veiksmi.

Vairāk informācijas par Šauļiem un iespējamajiem maršrutiem var atrast Šauļu tūrisma informācijas centrā un tā interneta mājaslapā tic.siauliai.lt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!