Foto: Shutterstock
Ko darīt Šauļos? "Kā gids uzdevu sev tādu jautājumu, jo nedēļas nogalē latviešiem piedāvāju nesēdēt mājās, bet labāk laiku pavadīt pie kaimiņiem. Kad pirmo reizi pabiju Šauļos, biju pārsteigts par saviem atklājumiem. Nevaru tajos nepadalīties arī ar jums," raksta Šauļu Tūrisma informācijas centra speciālists Arvidas Valentelis. Turpinājumā – viņa ieteikumi, ko apskatīt šajā Lietuvas pilsētā.

Haima Frenkeļa villa

Mīlestība pret Šauļiem sāka veidoties Haima Frenkeļa villā – vienā no populārākajām kultūras tūrisma vietām visā Lietuvas ziemeļu daļā.

Foto: Publicitātes foto

Tikai paskatieties, kāds skaistums! Skatu piesaista gan villas interjers, gan ārējais izskats. Villā ierīkota stilizēta, bagātas muižas dzīvi un sadzīvi atspoguļojoša ekspozīcija. Tai apkārt parks ar neparasti greznu strūklaku, parkā katru vasaru notiek festivāli, izstādes, muzeju nakts pasākumi. Protams, šeit ļoti tiek kopta ebreju tautas kultūra, tāpēc visi, kas vēlas, var piedalīties izglītojošā programmā "Košera ēdiena noslēpumi" un iepazīties ar košera ēdiena gatavošanas īpatnībām, nobaudīt tradicionālos ebreju ēdienus.

Šokolādes muzejs

Atzīšos, man ir viena maza vājība... Man ļoti garšo šokolāde! Tāpēc, tiklīdz par šo vietu uzzināju, uzreiz nolēmu to apmeklēt un jums par to pastāstīt.

Foto: Publicitātes foto

Šauļos ir "Rūtas" šokolādes muzejs, kuru apskaust varētu pat Beļģijas meistari. Muzejs atrodas vecā fabrikas ēkā, tas piedāvā aplūkot ekspozīciju, kas atklāj šokolādes gatavošanas un baudīšanas noslēpumus. Šeit ir arī visdažādākās spēles, interaktīvas nodarbības, bet, pasūtot "Saldo laboratoriju", paši varēsiet iemācīties pagatavot arī visdažādākos šokolādes gardumus!

Brīnumainā arka un pilsētas ceļa rādītājs

Apmeklējot jaunu pilsētu, vienmēr jāredz šīs divas lietas: visizteiktākais pilsētas akcents un galvenā gājēju aleja.

Foto: Publicitātes foto

Tāpēc, atbraukuši uz Šauļiem, noteikti izejiet pa centrālo gājēju ielu un apmeklējiet Sv. apustuļu Pētera un Pāvila katedrāli. Katedrāle ir kā ceļa rādītājs, kas atbraucējiem parāda, kur atrodas pilsētas centrs. Toties gājēju iela bez šaubām ir vissvarīgākā Šauļu iedzīvotāju un pilsētas viesu brīvā laika pavadīšanas, atpūtas, izklaižu un tirdzniecības vieta. Te atradīsiet īpašu objektu – arku. Saka, ka tad, ja izdomā vēlēšanos un iziet caur arku, vēlēšanās noteikti piepildīsies.

Foto: Shutterstock

"Dzelzs lapsa" un Centu istaba

Meklējat ko īpašu? Šauļos atradīsiet tiešām unikālus objektus un vietas! Vai zinājāt, ka lielākā dzīvnieka skulptūra atrodas tieši Šauļos? Pie ezera (Ežero g.), augsti pacēlusi asti, stāv "Dzelzs lapsa". Šīs skaistules svars ir gandrīz 7 tonnas, garums – apmēram 6,6 metri, augstums – veseli 25 metri! Viņas tērauda sirdī paslēpta kapsula ar vēstuli nākamajām paaudzēm.

Ja jau par metāliem sākām runāt... Tikai padomājiet, Šauļu Universitātes bibliotēkā ir istaba, kas izklāta tikai ar lietuviešu centiem! Šim nolūkam izmantoti vairāk nekā 150 tūkstoši monētu.

Unikāli muzeji

Ir tāds ļoti populārs un jautrs seriāls "Lielā sprādziena teorija", kurā viens no personāžiem ir pilnīgi traks uz vilcieniem! Apmeklējums Šauļu dzelzceļa muzejā viņam tiešām patiktu. Tāpat arī jums! Te uzkrāts vairāk nekā seši tūkstoši eksponātu, kas novietoti ekspozīcijās telpās un ārā. Kurš gan negribētu nofotografēties pie tādas skaistas tvaika lokomotīves?

Foto: Publicitātes foto

Šauļos atrodas lielākais velosipēdu ražotājs Ziemeļeiropā! Šim transportlīdzeklim Šauļos veltīts arī muzejs, kurš ir vienīgais tāds visā Lietuvā! Te var piedalīties sacensībās un ieraudzīt interesantas lietas. Piemēram, "skrienošo mašīnu" – koka velosipēda prototipu, ar kuru 1792. gadā, atsperoties ar kājām, pa Parīzi braukāja kāds grāfs.

Latviešu darbi – Šauļu pilsētā

Vai jau redzējāt savas tautietes Kates Seržānes darbus uz Šauļu pilsētas ēku sienām? Šauļu pilsētu vienā vasarā ir izrotājuši 18 grafiti zīmējumi, viens no tiem – Kates Seržānes grafiti. Visi šie darbi ir Starptautiskā grafiti plenēra "Saules nolaupīšana" dalībnieku darba auglis, kas saulei piešķīris vēl vairāk nozīmju.

Foto: Publicitātes foto

Uz grafiti mākslas plenēru "Saules nolaupīšana" tika aicināti pazīstami Lietuvas, Igaunijas, Latvijas, Itālijas un Vācijas mākslinieki. Dažādos pilsētas rajonos radītie darbi ataino Lietuvas vēsturei svarīgo Saules kauju.

Pārbaudiet laiku un sajūtiet saules garšu

Kādi ir Saules simboli? Saule un strēlnieks. Tāpēc, viesojoties Šauļos, noteikti jāaiziet uz saules pulksteņa laukumu, kur redzams ansamblis, kas iemūžina visas šīs lietas. Ja diena būs skaidra, varēsiet pārbaudīt arī pulksteni. Saules ēnas rādītājs uz milzīgās ciparnīcas te griezīsies no 18 metru augstā obeliska, kura augšā atrodas skrejošs strēlnieks.

Foto: Publicitātes foto

Skaidrs, ka viena no svarīgākajām lietām ceļojumos ir ēdiens. Un Šauļu kafejnīcās var uzzināt, kāda ir "Saules garša"! Tas ir ēdiens un dzēriens ar tādu pašu nosaukumu: uz restītēm viegli apcepta vistas gaļa, kam apkārt dažādās saules krāsās rotājas atspirdzinošas mērces, un kokteilis no Lietuvas augiem un silto zemju augļiem. Mmm... Nobaudiet!

Uz dzirnavnieka saimniecību – izcept maizi vai smalkmaizītes

Vai vēlaties paši izcept maizi? Tā, kā to darīja mūsu senči? Iegriezieties Žaļūķu dzirnavnieka sētā, etnokultūras, tradicionālo ieražu un izklaides vietā. Šeit atradīsiet atjaunotu dzirnavnieka māju, restaurētu 19. gs otrās puses Lietuvas tradicionālās koka arhitektūras būvi – Žaļūķu vējdzirnavas (Šauļos tādas saglabājušās tikai vienas!).

Foto: Publicitātes foto

Saimniecībā ne tikai rit dzirnavnieka ģimenes ikdienas dzīve: (graudu malšana, maizes un smalkmaizīšu cepšana), bet tiek svinēti arī lietuviešu kalendārie ieražu svētki (Lieldienas, Meteņi (lietuviski – Užgavėnės) un citi), notiek populāras muzeja izglītojošās nodarbības.

Tas nebūt nav viss, ko var ieraudzīt saules pilsētā. Šeit vienmēr notiek daudz visdažādāko pasākumu, par kuriem varat uzzināt, apmeklējot Šauļu Tūrisma informācijas centra pasākumu sadaļu internetā. Pašā vietnē atradīsiet idejas, ko vēl ieraudzīt un ar ko nodarboties Šauļos. Tik tiešām būs interesanti, tāpēc ņemiet ģimeni, draugus un apceļojiet Šauļus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!