Foto: Jan Hocek
Lai arī vasarai tūliņ teiksim ardievas, tas nebūt nenozīmē, ka jāatvadās arī no atpūtas uz ūdens, jo izpriecāties slapjumā var arī nesamirkstot. Un, ja Latvijas ūdeņi jau iepazīti, varbūt pienācis laiks izpētīt citus, tāpēc tūrisma aģentūra ''Czech Tourism'' apkopojusi septiņas atpūtas vietas pie ūdens dažādām gaumēm.

Lipno ūdenskrātuve (attēlā zemāk) ir vislielākā mākslīgā ūdenstilpne Čehijā. Šis milzīgais ezers netālu no Šumavas, Čehijas dienvidos, ir viena no iecienītākajām vasaras brīvdienu vietām. Šeit var braukt ar divriteni, skrituļslidām, peldēties, vindsērfot, braukt ar jahtu vai vienkārši atpūsties pludmalē.

Foto: Libor Sváček
Adrenalīna cienītājiem ieteicams raftings pa Jizera vai Moravas upi netālu no Olomoucas. Jizeras maršruts sākas pie Harahovas, Karkonošes kalnos, un ir 20,5 kilometrus garš. Maršruts ved caur Jablonecu pie Jizeras (Jablonec nad Jizerou) līdz Vilemovai netālu no Rokitnices pie Jizeras (Rokytnice nad Jizerou), un uz Horni Sitovas (Horní Sytová). Vislabākais gada laiks raftingam ir pavasaris.

Ūdens sporta entuziastu iecienīta vieta ir Rozkošas ūdenskrātuve (Vodní nádrž Rozkoš), ko sauc par Austrumčehijas jūru. Tā atrodas gleznainā vietā Orlices un Karkonošu kalnu pakājē. Ūdenstilpnes platība ir 800 hektāri, un vidējais dziļums – 10 metri. Ūdens sporta cienītāji var baudīt vindsērfingu un citus ūdens sporta veidus.

Pastvinu dambis tika uzcelts Divoka Orlices upes augštecē 1933.–1938. gadam. Pie dambja izveidotā mākslīgā ezera garums ir aptuveni septiņi kilometri, un tā platība ir 110 hektāri. Vasarā ezeru izmanto peldēšanas, vindsērfinga, niršanas un makšķerēšanas cienītāji. Ap dambi atrodas daudz pārgājienu un divriteņu taku.

Foto: Jan Hocek
Seča dambis (Sečská přehrada), uzcelts uz Hrudimkas upes, ir ne tikai aizsardzība pret plūdiem, bet arī lieliska vieta atpūtai. Akmens dambis ir 42 metrus augsts un 165 metrus garš. Blakus atrodas vislielākā ūdenstilpne Pardubices reģionā, kur var pavadīt laiku, nodarbojoties ar vindsērfingu, niršanu, smaiļošanu, burāšanu un braucot ar ūdens motocikliem, motorlaivām un daudz ko citu.

Vēl viens populārs ūdens sporta mīļotāju galamērķis ir Mahas ezers (Máchovo jezero). To 1366. gadā atklāja karalis Kārlis IV. Ūdenstilpnes platība ir 284 hektāri. Mahas ezeru ar kruīza kuģiem, burulaivām un vindsērfotājiem ieskauj smilšu pludmales un dziļi meži. Tā ir ideāla vieta atpūtai. Doksi (Doksy) un Stare Splavi (Staré Splavy) galvenajās pludmalēs atrodas ūdens slidkalniņi un citas izklaides bērniem un pieaugušajiem. Tur var iznomāt laivas un katamarānus, kā arī ir pieejami futbola, volejbola un pludmales volejbola laukumi. Laivu kruīzi tiek piedāvāti no maija līdz septembrim.

Velomaršruts gar Batas kanālu, kas ved no Kromeržīžas (Kroměříž) līdz Hodonīnai (Hodonín), pēdējos gados ir kļuvis par ļoti populāru tūrisma objektu Slovacko reģionā. Tūristi var doties ceļojumā ar laivu vai ar divriteņiem. Ceļā sastopamas skaistas pilis, pilsētas un dabas rezervāti. Ieteicams ielūkoties vīna pagrabos (Petrovā vai Stražnicē) un nogaršot gardu vīnu, kā arī apmeklēt vēsturiskās pilsētas: Uherske Hradišti (Uherské Hradiště), Kromeržīžu vai Buhlovas (Buchlov) pili.

Ko vēl apmeklēt, viesojoties Čehijā, lūko šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!