Foto: Shutterstock
Plānojot brīvdienu izbraucienus, vērts atcerēties, ka arī kaimiņvalstīs ir daudz kā apskatāma un vēl neredzēta. Tā, piemēram, Viļņā atpūtniekus priecēs ne tikai klasiskais vēstures mantojums, bet arī jauni apskates objekti un brīvā laika pavadīšanas iespējas. Lūk, daži starptautiskā pasažieru pārvadātāja "Lux Express" sagatavoti ieteikumi, ko apskatīt Viļņā.
Foto: Shutterstock

Klasiskos Viļņas apskates objektus, kas Lietuvas galvaspilsētā jāredz katram, atradīsiet šeit.

Burgernīca Keulė Rūkė

Foto: AFP/Scanpix

Mājās gatavotu burgeru cienītājiem burgernīca "Keulė Rūkė" būs piemērota vieta. Ēstuves ārsienu rotā slavenais ielas zīmējums, kurā redzams Vladimirs Putins un Donalds Tramps, skūpstoties blakus uzrakstam "Make everything great again". Burgernīcas telpas ir ieturētas satīriskā stilā, un tās rozā nokrāsās ieturēto interjeru rotā ne viens vien skandalozs un ironisks zīmējums.

Viens no labākajiem restorāniem Lietuvā – "Gastronomika"

Tiem, kas vēlas baudīt ko izsmalcinātu, vērts doties uz pasaulslavenā šefpavāra Litaura Čepracka vadīto restorānu "Gastronomika". Šis restorāns atrodas Viļņas mierīgākajā daļā netālu no Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes, un tajā tiek piedāvāti augstas klases ēdieni, vīni un to degustācijas.

"Gastronomikas" ievērojamākais piedāvājums ir sešu līdz septiņu ēdienu vakariņas, kas ļauj iepazīt Lietuvas un Eiropas virtuvi. Tiem, kas nolēmuši paviesoties šajā restorānā, jāievēro, ka apmeklētājiem tas atvērts tikai ceturtdienās un piektdienās, un galdiņš jārezervē iepriekš.

Restorāns "Rene"


Beļģu sirreālista Renē Magrita gleznu cienītājiem īpaši interesants piedzīvojums būs maltīte sirreālisma stilā ieturētajā restorānā "Rene". Katliņu cepurēs tērpti viesmīļi, beļģu virtuve, Magrita gleznām rotātas sienas un sirreālistiskas formas glāzēs pasniegts beļģu alus ir tikai daļa no piedzīvojuma, ko piedāvā šis restorāns.

Brauciens ar tanku Viļņas pievārtē

Vien 30 minūšu braucienā no Viļņas centra pieejama iespēja profesionāļa uzraudzībā doties izbraucienā ar tanku. Piedāvājumā ietilpst profesionāla instruktāža, kā arī instruktora palīdzība brauciena laikā. Papildus iespējams pārbaudīt savu precizitāti, šaujot mērķī ar Kalašņikova automātu, bet tie, kam rocība ir lielāka, par 500 eiro var ar tanku pārbaukt pāri vieglajam auto.

Ilūziju muzejs

400 kvadrātmetru lielajā "Vilnil" Ilūziju muzejā, kas durvis vēris 2016. gada vidū, vien par 10 eiro var ļauties prātu un acis apmānošam piedzīvojumam. Apmeklējot šo muzeju, varēsiet iemūžināt sevi attēlos, kuros būsiet redzams dažādās neiespējamās situācijās, piemēram, staigājot pa griestiem, guļot milža pusdienu šķīvī vai pats iejūtoties milža tēlā.

Acu apmāna cienītāji Viļņā var apmeklēt arī nelielo piedzīvojumu ēku "Illusion Rooms", kas piedāvā ne tikai fotografēties interesantās istabās, bet arī izmēģināt orientēšanās spējas spoguļu labirintā.

Viļņas rotaļlietu muzejs


Viļņa ir piemērots galamērķis arī ģimenēm ar bērniem. Ar rotaļu laukumiem, slēpņošanas vietām un bērniem draudzīgiem muzejiem pārpilnajā pilsētā atrodas nelielais rotaļlietu muzejs. Tajā gan lieli, gan mazi var ne tikai aplūkot, bet arī izmēģināt dažādas antikvāras un pat ne tik tālā pagātnē izmantotas rotaļlietas. Ekspozīcijā ir iekļauts arī ieskats padomju bērnu ikdienā, tāpēc ne viens vien nostalģisks pieaugušais varēs teikt: "Man arī šis bērnībā bija!"

Užupes republika

Foto: Shutterstock

Netālu no Svētās Annas baznīcas atrodas Užupe. Tā ir apkaime Viļņas vecpilsētas tuvumā, kas vienuviet pulcē Lietuvas galvaspilsētas bohēmistus un māksliniekus. Patiesībā uz šo vietu attiecinātais vārds "apkaime" dažiem užupiešiem varētu šķist aizskarošs, jo Užupe kopš 1997. gada ir deklarēta kā neatkarīga republika. Pirms Užupi sāka apdzīvot vietējie mākslinieki un Viļņas Mākslas akadēmijas studenti, tas bija graustiem pilns un bīstams rajons, kas tagad kļuvis par vienu no prestižākajām un dārgākajām vietām Viļņā. Užupes republikai ir pašai sava konstitūcija, kas ietver tādus spilgtus apgalvojumus kā "Cilvēkam ir tiesības nomirt, bet tas nav viņa pienākums" un "Cilvēkam ir tiesības būt nemīlētam, bet tas nav obligāti". Viesojoties Užupē, ikvienam jāizmanto iespēja aplūkot divas Roma Vilčauska veidotās skulptūras – par Užupes simbolu kļuvušo enģeļa skulptūru un bronzas nāriņu, kas saukta arī par Užupes jaunavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!