Foto: Shutterstock
Māte daba ir parūpējusies, lai pasaulē būtu neskaitāmi daudz apskates objektu – tostarp neparastas alas, kas pārsteidz ar unikalitāti. "Reader's Digest" iepazīstina ar septiņām brīnumainām alām un līdzīgiem veidojumiem. Iekārtojies ērtāk un dodies virtuālā ceļojumā.

Marmora alas Čīlē

Neparastās Marmora alas, kas atgādina skatus no pastkartītēm vai markām, atrodas Heneralkarreras ezerā, uz Argentīnas un Čīles robežas Patagonijā. To "baro" no Andu kalniem tekošās straujās upes, kuru ūdenī ir minerālu daļiņas, kas saules gaismā rada brīnišķīgo zaļganzilo krāsu.
Foto: Vida Press

Tās veidojušās pirms aptuveni sešiem tūkstošiem gadu, taču vēl aizvien piesaka sevi pasaules iespaidīgāko vietu sarakstā. Tīrais un dzidrais alas ūdens ceļotājiem ļauj labi saskatīt arī veidojumus, kas atrodas zem tā. Tikmēr alas griesti pa laikam maina krāsu – to ietekmē gadalaiks un ūdenslīmenis. Vēl citus interesantus faktus un neparastas fotogrāfijas no Marmora alām atradīsi šajā materiālā.

Zilās alas Grieķijā


Foto: Shutterstock

Zakintas salas ziemeļos, Skinari reģionā, daba izrādījusi savu vareno spēku, izveidojot iespaidīgu veidojumu kolekciju, ko sauc par "Zilajām alām". Lielākā no tām ir Kianuna ("Kianoun") ala.

Savu popularitāti alas iemantojušas kopš 1897. gada, kad to sāka apmeklēt pirmie interesenti, raksta "Reader's Digest". Mūsdienās uz unikālo vietu normālos apstākļos ik gadu dodas tūkstošiem ceļotāju no visas pasaules. Tās īpatnība slēpjas dažādajos krāsu toņos, kas veidojas zilajam ūdenim atspīdot baltajās klintīs. Īpaši skaistas krāsu spēles iespējams novērot agros rītos vai saulrieta laikā.

Vieta sasniedzama ar laivu, un to īpaši iecienījuši ceļotāji, kuri kristāldzidrajā ūdenī vēlas skatīt neparasto zemūdens pasauli. Netālu atrodas arī slavenā Navagio pludmale. Par to vairāk lasi šeit.

Ayia Napa jūras alas, Kipra


Foto: Shutterstock

Šīs alas neliks vilties. "Ayia Napa" atrodas Kipras austrumos, un šeit ceļotāji brauc baudīt kūrorta cienīgu atpūtu. Brīnumainās alas iespējams sasniegt gan pa ūdens, gan arī sauszemes ceļiem, taču īpaši interesanta ekskursija šeit garantēta, kad ūdens līmenis ļauj kājām izstaigāt daudzveidīgos tuneļus, nelielās alas un neparastos tiltiņus. Alas var atrast desmitiem vietu, kurās labi noslēpties.

Alas piekrastes ūdeņus iecienījuši arī makšķernieki, kuri uzskata to par labu veidu astoņkāju zvejošanai. Caurredzamais apkārtnes ūdens to padara arī par lielisku vietu, kur izpausties snorkelētājiem un nirējiem.

Benagila ala, Portugāle


Foto: Shutterstock

Apburošā ala atrodas Portugāles ciematiņā ar tādu pašu nosaukumu. Portugāles dienvidu daļā esošo Algarves reģionu iecienījuši tie ceļotāji, kuriem atpūta siltajās zemēs asociējas ar gaišu smilšu pludmalēm un tirkīzzilu ūdeni. Liela daļa, kas devusies uz šo pasaules vietu, apmeklē arī neparastās formas alas, kuras izskatās teju vai kā no citas planētas.

Lai apskatītu "Benagil Cave" no iekšpuses, jāizmanto ūdens ekskursiju piedāvājums, piebraucot ar laivu vai kajaku. Nereti alā iespējams arī iepeldēt. Starp citu, parasti ekskursijas uz šo alu piedāvā pa ceļama apskatīt vēl citus neparastus veidojumus, kas šajā Portugāles daļā nav retums.

Alas iekšpusi var dēvēt par apslēpto pludmali, kurā iespējams pat noslēpties no saules. Runājot par pludmalēm, tās patiesi ne vienmēr ir tikai garas smilšu strēles – šajā rakstā vari iepazīties ar pasaules savdabīgākajām pludmalēm.

Pazemes alas Izraēlā


Foto: Shutterstock

Šīs pazemes alas Izraēlā iecienījuši tie ceļotāji, kuri labprāt metas piedzīvojumos, kas ieinteresē ar noslēpumainību. "Rosh HaNikra Grottoes" atrodas Izraēlā, netālu no robežas ar Libānu, un pārsteidz ar akustiku, unikāliem dabas veidojumiem un vairākām "taciņām" uz visām debess pusēm.

Runājot par veidošanos, paldies jāsaka jūrai, kas izrobojusi klintīs skaistas alas. Tās kļuvušas par tūristu iecienītiem apskates objektiem – lielākā pazemes ala sniedzas 10 metru garumā. Ja kādreiz alas un apkārtnes piedāvājumu varēja izpētīt tikai ar alpīnisma vai niršanas ekipējumu, tagad iespējams doties lejup ar trošu trases palīdzību. Neskatoties uz to, ka attālums nav liels, šis trošu nobrauciens lepojas ar titulu kā visstāvākais pasaulē.

Ja vēlies iepazīt tuvāk pazemes valstību, šajā materiālā varēsi izlasīt par vēl citām apskates vērtām alām, raktuvēm un bunkuriem.

Savdabīgi piekrastes veidojumi Spānijā

Foto: Shutterstock


Spānijas Katedrāles pludmale jeb "Playa de las Catedrales" paisuma laikā ar kājām nav sasniedzama, taču jebkurā gadījumā tā ir brīnumaina vieta, kurā dabiskā ceļā izveidojušies dažādi klinšu veidojumi.

Kādreiz šo vietu sauca par Svēto ūdeņu pludmali, taču tieši neparasto objektu dēļ nosaukums mainīts. "Atlas Obscura" vēstī, ka daži veidojumi ir pat 30 metru augsti – tikpat, cik augstu slejas arī daudzas pasaules katedrālēs.

Tā atrodas netālu no Ribadeo, Spānijas ziemeļos, aptuveni divu stundu attālumā no skaistās piekrastes pilsētas Akoruņas.

Ala Skotijā, kuru rotā neparastas klintis


Foto: Shutterstock

Skotijas krastos atrodas sala, kuru sauc "Staffa". Lai gan tā pati par sevi ir īpaša, ceļotāji no visas pasaules to iecienījuši apmeklēt savdabīgās alas dēļ, kurai dots nosaukums "Fingal's Cave".

Šobrīd tā ir 22 metru augsta un 82 metrus dziļa, un lepojas ar sešstūrainajām bazalta kolonnām, kas rotā gan alas iekšpusi, gan vietu pie ieejas tajā. Jāpiebilst gan, ka šo unikālo veidojumu var apskatīt gan braucienā pa ūdeni, gan arī dodoties pastaigā gar malu. Kuru variantu izvēlēties, atkarīgs no vēlmēm un laikapstākļiem.

"Atlas Obscura" vēstī, ka ala veidojusies no lavas plūsmas. Reiz salu pazina pēc nosaukuma "Uamh-Binn". 1772. gadā tā tika pārdēvēta, ņemot vērā kādu senu leģendu, kura vēsta par vietējo varoni "Fingal" jeb "Balto svešinieku". Vairāk par to uzzini šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!