Foto: Shutterstock
Jā, ceļošana vēl joprojām galvenokārt pieejama tikai virtuāli, tomēr neviens neliedz pasapņot un, iespējams, izvēlēties galamērķi laikam, kad atkal varēsim bez raizēm doties uz jebkuru pasaules malu. Lūk, brīnišķīgi objekti visā pasaulē, kas nudien savaldzinās ikvienu ceļotāju.

Ūdenskritums, ko apvij stāsts par septiņām māsām – vecmeitām

Skaistā Norvēģija pavisam noteikti ir ikviena dabas mīļotāja sapņu galamērķu sarakstā, jo tajā var aplūkot daudz brīnumainu skatu – sākot ar fjordiem un nebeidzamiem kalniem, beidzot ar tik īpašiem ūdenskritumiem kā šis.

"Dei Sju Systrene" jeb Septiņu māsu ūdenskritums (titulattēlā) Norvēģijā ir viens no tūristu iecienītākajiem un arī fotografētākajiem objektiem apkārtnē. Un kā gan tas tāds varētu nebūt, ja pār klinšaino nogāzi aptuveni no 250 metru augstuma plūst ūdens šļakatas septiņas brangās strūklās, radot visai varenu skatu.

Īpaši skaists skats tūristiem paveras tad, kad ūdenskritumā ir vairāk ūdens, kas parasti ir periodā no maija līdz jūlijam, kad kūst sniegs. Tad var tiešām nolūkoties uz visām septiņām māsām jeb septiņiem ūdenskritumiem vienuviet, minēts "Visit Norway". Turklāt vispasakainākā vieta ūdenskrituma vērošanai pavisam noteikti ir no kuģīša, kas ved pa tuvējās upes līkločiem.

Arī šo vietu apvij leģendas un senas teikas. Vietējie runā, ka visas septiņas māsas bijušas vecmeitas, bet ūdenskritums otrpus fjordam esot bijis pielūdzējs, kas nespējis iekarot jauno dāmu sirdis.

Lasīt vairāk

Varavīksnes kalns – vieta, kas laistās pasakainās krāsās


Foto: Shutterstock

Šis nebūt nav veikls foto apstrādes triks vai tikai acu apmāns. Šis kalns, kas atrodas Peru, patiesi laistās varavīksnes krāsās un ir kļuvis par iemīļotu ceļotāju galamērķi – neraugoties uz to, ka tas atklāts vien pirms pāris gadiem.

"Vinicunca" jeb Varavīksnes kalns slejas 5200 metru augstumā Kusko reģionā un pārsteidz ar savu izskatu. Ne velti "National Geographic" šo kalnu atzīmēja kā vienu no piecām vietām, ko obligāti jāaplūko Peru.

Kas interesanti, "New York Times" skaidro, ka šo kalnu vietējie iedzīvotāji atklājuši tikai pirms dažiem gadiem – kad globālās sasilšanās rezultātā no kalna grēdām nokusis sniegs, tādējādi atsedzot brīnumaino skatu. Vieta nekavējoties kļuvusi patiešām ļoti populāra.

Lasīt vairāk

Savdabīga klints ASV, kuras apmeklējums ir visai ekskluzīvs


Foto: Shutterstock

Ja vēlies aplūkot vietu, kur izskatās gluži kā uz citas planētas, viesojoties ASV, jādodas uz Arizonas štatā meklējamo "Wave" jeb "Vilni".

Nav šaubu, ka šis klinšainais brīnums ir izpelnījies cilvēku apbrīnu. Šīs neparastās smilšakmens klintis izskatās kā veidotas no milzīgas izkusušu karameļu masas, kas veidojušās klinšu erozijas rezultātā un savijušās interesantos rakstos. Kā skaidrots populārajā tūrisma ceļvedī "Culture Trip", šīs vietas apmeklējums ir visai ekskluzīvs, jo vieta tiek īpaši saudzēta, tāpēc tikai daži laimīgie, proti, 20 cilvēki dienā normālos apstākļos iegūst atļauju redzēt šo vietu savām acīm.

Lasīt vairāk

Lielākais ūdenskritums Eiropā


Foto: Shutterstock

Ja esi ūdenskritumu mīlis, noteikti jāievērtē Šveice, kur skaisti iekārtojies Reinas ūdenskritums.

Reinas ūednskritums stiepjas 150 metru platumā un 23 metru augstumā, ieņemot Eiropas lielākā ūdenskrituma statusu. Vislabāk un tuvāk iespaidīgo dabas brīnumu var vērot, pietuvojoties tam ar tūristu vajadzībām pielāgotiem kuģīšiem. Pār klinšainajām gubām mutuļojošā ūdens plūsma neliks vilties.

Tomēr šajā vietā ir daudz vairāk, ko redzēt, ne tikai kā nolūkoties uz hipnotizējošām ūdens straumēm. Turpat blakus skaisti izslējusies arī vietējā pils, kas rotā upes krastus un izteiksmīgi izceļas uz dabas fona. Noteikti vērts piebilst, ka netālu atrodas arī atrakciju parks, kur pie reizes izbaudīt dažādas trakulības, minēts "Pando Trip".

Lasīt vairāk

Iespaidīgā 'Baobabu avēnija'


Foto: Shutterstock

"Baobabu avēnija" ir viena no skaistākajām un varenākajām vietām Āfrikā, kas paver iespaidīgu skatu uz senajiem kokiem. Baobabi šeit izkārtojušies gar putekļaina ceļa malu, taču tas nemazina ceļotāju interesi un to īpatnējo skaistumu.

Savdabīgā vieta atrodas Madagskarā, netālu no Morondavas, un ir viens no iecienītākajiem tūristu galamērķiem šajā salā. Lai gan varētu šķist, ka varenie, aptuveni 30 metrus augstie baobabi jeb dzīvības koki kā vientuļnieki šeit stāvējuši mūžību, tā gluži nav – senāk te pletušies lietusmeži, bet, kad teritoriju nolemts apstrādāt, pieņemts lēmums ļaut tiem augt un priecēt, kā līdz tam.

Šim tropu kokam raksturīgs resns, kails stumbrs un kupla lapotne, kas pēc skata kādam var atgādināt pat tā saknes. Starp citu, spocīgo koku resnais stumbrs ir īsta ūdens cisterna, jo var uzkrāt līdz 300 litriem ūdens, kas ir vērtīgi Āfrikai raksturīgajos apstākļos.

Daži šeit esošie koki ir pat 800 gadus veci, taču tiek vēstīts, ka tie var nodzīvot līdz 3000 gadu. Šeit gan jāpiebilst, ka pašreiz tiek novērota to bojāeja, vēsta "The Guardian" – lai gan koku izmiršanas cēlonis ir neskaidrs, pētniekiem ir aizdomas, ka baobabu izzušana var būt saistīta ar būtiskām klimata izmaiņām, kas ir skārušas Dienvidāfriku.

Lai gan baobabi lieliski izskatās fotogrāfijās un priecē acis ar saviem iespaidīgajiem izmēriem un savdabīgo izskatu, tiem ir arī praktisks pielietojumus. Precīzāk – to lapām, kas ir bagātas ar C vitamīnu, tāpēc tiek izmantotas gan gastronomijā, gan arī farmācijā.
Lasīt vairāk

Pasaules lielākā ala – vieta, kurā ir pat sava upe un mežs

Foto: Vida Press


Pasaules lielākā ala jeb "Hang Son Doong" atrodas Vjetnamā. Tā ir 200 metrus augsta, 150 metrus plata un piecus kilometrus gara. Lai būtu vieglāk iztēloties tās apmērus – alā viegli varētu ietilpt 40 stāvu ēka.

Alas izpēte tika pabeigta 2009. gadā un kopš 2014. gada tā ir pieejama tūristiem. Interesanti, ka ieeju alā tikai 1991. gadā atklāja kāds vietējais iedzīvotājs. Ieeja ir visai maza un nezinātājs to pat varētu nepamanīt, minēts "The Telegraph". Pa ieejas caurumu nereti plūstot migla, jo pazemē ir krietni vēsāks nekā ārpusē. Apmeklētājiem, lai nokļūtu alā, jānokāpj 80 metri pazemē, turoties pie rokturiem un izmantojot virves.

Taisnības labad gan jāsaka, ka "Hang Son Doong" alu tīklā atrodami 150 atsevišķi pazemes dobumi.

Lasīt vairāk

Ujuni sālsezers

Foto: Vida Press

Ujuni sālsezers jeb "Salar de Uyuni" atrodas Bolīvijā. Stiepjoties vairāk nekā 10 kvadrātkilometru platībā, šī neparastā vieta tiek atzīta par lielāko sāls līdzenumu, vēstī "National Geographic".

Lietus laikā un atsevišķos gada periodos šo sāls laukumu pārklāj viegla ūdens kārtiņa. Tas savukārt izskatās visai fenomenāli, jo ūdens spogulī atspīd viss apkārtējās dabas varenums un skaistums.

Vietējie gan sveci zem pūra netur un tūristu piesaistei un labklājībai padomājuši par vēl kaut ko interesantu. Turpat netālu atrodas arī viesnīca, kas, protams, būvēta no sāls. No sāļā materiāla izveidotas arī mēbeles un visi interjera priekšmeti viesnīcā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!