Foto: Shutterstock

Fly ir sirreālais, ģeotermālais geizers, kas krāsojies visās varavīksnes krāsās un ir visai iespaidīgs: pusotru metru augsts un 3,7 metrus plats. Tas ir viens no populārākajiem Melno klinšu tuksneša (Black Rock Desert) objektiem ASV, lai arī tūristiem tam nemaz nav atvēlēta brīva pieeja. Tas ir vietējā uzņēmēja Toda Džaksika privātīpašums un apjozts ar augstu žogu. Tomēr tūristi var to labi apskatīt no netālu esošā zemes ceļa.

Geizera rašanās nav dabiska parādība, bet gan negadījums. Šajā teritorijā patiesībā ir divi geizeri, kas radušies ar 100 gadu laika starpību, raksta portāls Atlasobscura.com. Pirmais radīts ar mērķi padarīt lauksaimniecībai derīgu tuksnesīgo apkaimi. Ļaudis izurba aku, bet trāpīja karstajā avotā, kur ūdens temperatūra ir tuvu vārīšanās karstumam – 93 grādi pēc Celsija. Šis geizers tika nosaukts par Hell Derweze Gas. Protams, ka šāds verdošs ūdens nebija izmantojams lauksaimniecībā, turklāt tajā ir ļoti augsts minerālu un sāļu saturs, kas arī ir tās vielas, kas veido krāšņo un krāsaino krāteri.

Arī otrs – slavenākais - Flai (Fly) geizers ir radies cilvēka kļūdas dēļ. Sākotnēji, 1964. gadā, šajā vietā tika izveidots urbšanas punkts, lai varētu veikt pētījumus ģeotermālās enerģijas avotiem. Izrādījās, ka tur arī ūdens ir tikpat karsts. Diemžēl, vai par laimi, urbšanas punkts neesot ticis pareizi norobežots un viss nav sanācis tā, kā plānots, tādējādi izšķīdušās minerālvielas nepārtraukti krājas, veidojot tādu kā šūnakmens pilskalnu, pēc tāda paša principa kā bērni pilina smilšu pilis pie jūras.

Foto: Shutterstock

Ūdens no geizera šļācas nepārtraukti, strūklām paceļoties līdz pat pusotra metra augstumam un uzkrājas apkārt esošajos baseinos. Kopumā geizers sastāv no aptuveni 30 līdz 40 ūdens baseiniem, kuru kopējā platība ir 30 hektāri.

Skaistā un unikālā pilskalna krāsa ir saistīta ar termofīlo baktēriju un vairāku minerālvielu klātbūtni.

Kā nokļūt pie geizera?

Kā jau teikts, šis ir privātīpašums, bet, ja vēlaties to apskatīt, jābrauc līdz Gerlahas (Gerlach) pilsētai, kurā ir Bruno restorāns. Tā saimnieks palīdzēs sarunāt ar īpašnieku, kā par nelielu samaksu apskatīt geizerus.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no portāla Atlasobscura.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!