Foto: Farmland Park
Visu svēto dienas jeb Halovīna, kas norisināsies jau šo svētdien, un rudens brīvlaika sakritība ir lieliska iespēja doties ģimenes piedzīvojumā. Kur meklēt spocīgajiem svētkiem atbilstošu atpūtu? Halovīna tematikai veltīti parki, unikāli muzeji un spokainas ekskursijas varēsi izbaudīt īsā nedēļas nogales izbraucienā uz Lietuvu.

Ja vēlies kopā ar ģimeni no ceļojuma gūt maksimālu labumu, ieplāno ilgāku ciemošanos kaimiņzemē, izmantojot iniciatīvas "Lietuva. Nesteidzies" piedāvāto iespēju naktsmītnē pārlaist pēdējo nakti bez maksas, ja uzturēšanās ir ilgāka par divām naktīm.

Turpinājumā iepazīstinām ar piecām vietām, kuras Lietuvā vērts apmeklēt, lai gūtu spocīgu pieredzi.

Frankenšteina laboratorija Kirkilu atrakciju parkā

Foto: Kirkilai Amusement Theme Park
Kirkilu atrakciju un izklaides parks, kas atrodas nepilnu 100 kilometru attālumā no Rīgas, katru gadu pārvēršas spokainā Halovīna pilsētiņā. Svētku dekorācijas sagaida apmeklētājus un aizved uz Frankenšteina laboratoriju, kur var piedzīvot šausmas, uz kādām spējīgi trakie zinātnieki. Bērnu zonā mazākos apmeklētājus gaida aizraujoši piedzīvojumi, bet bezbailīgākie apmeklētāji var pārbaudīt savu drosmi spoku mājā. Svētki noslēgsies ar iespaidīgu lāzeršovu 31. oktobrī.

Šausmas Halovīna pilsētiņā

Foto: Farmland Park
Visa šausmīgā fani jūtas gluži kā mājās "Farmland" parkā (arī titulbildē), kas atrodas 2022. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas Kauņas nomalē. Parks ir pārvērties par milzīgu Halovīna pilsētu ar visu, ko vien var iedomāties. Kamēr bērni cenšas atrast izeju no labirinta, bezbailīgie pastaigājas pa spocīgo mežu un meklē rēgus mājā, kurā spokojas. Pārģērbušies briesmoņi un zombiji ir sastopami uz katra spoku pilsētiņa stūra – ja tas kļūst pārāk biedējoši, apmeklētāji tiek aicināti uz vakariņām un siltu dzērienu raganas namiņā.

Tūkstošiem velnu vienuviet

Foto: The Devil's Museum
Belcebuls, Mefistofelis un Lucifers ir tikai daži no simtiem vārdu, ar kuriem ir pazīstama šī mitoloģiskā būtne. 1966. gadā lietuviešu mākslinieks Antanas Žmuidzinavičius izveidoja ragainajam zvēram veltītu kolekciju un aicināja apmeklētājus atnest uz muzeju velniņu kā dāvanu. Tagad Velnu muzejā, kas atrodas Kauņā, glabājas aptuveni 3000 eksponātu no visas pasaules visdažādākajās krāsās, formās un veidolos, kas kopā veido unikālu un spocīgu kolekciju, ko apskatīt drūmā rudens dienā.

Rudenīgā ķirbju izstāde Užupē

Foto: Užupio meno inkubatorius, Gabija Kartovickytė
Lietuvas galvaspilsētas Viļņas bohēmiskā apkaime Užupe ir pazīstama ar daudzajām mākslas iniciatīvām un instalācijām. Katru gadu Užupe tiek izgaismota ar simtiem izgrebtu ķirbju, kas izvietoti gar Viļņas upes krastiem. Šī ideja radās, lai satuvinātu Užupes iedzīvotājus, un tā ir pazīstama kā spokaina, taču jauka pilsētas tradīcija. Fotogrāfijas no pēdējās izstādes var apskatīt šeit.

Pastaiga gadsimtu vecā cietumā

Foto: Aurelijus Silkinis
Ja ar visu iepriekš minēto ir par maz, ekskursija pa Luķišķu cietumu ir ideāls variants asu izjūtu cienītājiem. 115 gadus cietumu apsargāja augsti mūri un dzeloņstieples, bet nesen tas vēra savas durvis apmeklētājiem un pat nonāca straumēšanas servisa ''Netflix'' veidotā seriāla ''Stranger Things'' jaunākajā sezonā. Tagad ēku komplekss ir kļuvis par pasākumu norises vietu un mājvietu vairāk nekā 200 mākslinieku darbiem, aicinot zinātkāros izpētīt tā aizraujošo atmosfēru. Cietums piedāvā dienas ekskursiju un spocīgo nakts apmeklējumu, kas ir lielisks asins stindzinošu stāstu un neaizmirstamu piedzīvojumu komplekts.

Visas tūrisma aktivitātes Lietuvā pašlaik ir pieejamas ar minimāliem ierobežojumiem. Plašāka informācija par Covid–19 izplatību un ceļošanas ierobežojumiem pieejama šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!