Foto: Shutterstock
Esam pieraduši, ka skulptūras un mākslas instalācijas tiek izstādītas muzejos vai dažkārt arī pilsētvidē. Taču daži mākslinieki ir domājuši, kā saka, ārpus rāmjiem un par savu mākslas galeriju izvēlējušies zemūdens pasauli, tādējādi radot ļoti savdabīgu, bet unikālu izstādes apmeklējumu.

Ko iespējams apskatīt, ienirstot zemūdens pasaulē? To lūko noskaidrot raksta turpinājumā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Poseidons

Kā tad zemūdens pasaule varētu būt iedomājam bez sengrieķu jūras dieva statujas, ne tā? Mākslinieks Mario Hojos domājis līdzīgi un 2012. gadā Karību jūrā pie San Andresa salas nogremdēja Poseidona statuju (titulbildē), teikts vietnē ''Insight Guides''. Skulptūra veidota no videi draudzīgiem materiāliem, kas piesaista koraļļus, aļģes, zinātkāras zivis un nirējus.

Aizgājēju Madonna


Foto: Shutterstock
Blakus Kavoli salai (Isola dei Cavoli), Itālijā, 11 metru dziļumā atrodas Pinučio Šola (Pinuccio Sciola) skultūra ''Aizgājēju Madonna'' (Madonna del Naufrago), kas veltīta kuģu avārijās bojāgājušajiem, stāstīts vietnē ''Parks.it". Vairāk nekā trīs metrus augstā statuja, kas izgatavota no rozā trahtīta, izmantojot niršanas masku, apskatāma arī no ūdens virspuses.

Ik gadu jūlijā tiek organizēts piemiņas pasākums bojāgājušajiem, kura laikā tiek rīkota pastaiga gar jūras krastu. Tāpat statujas pakājē tiek noturēta zemūdens mise, un, pateicoties īpašai skaņu sistēmai, priestera lūgsnās var klausīties arī virs ūdens.

Foto: Shutterstock

Bezdibeņa Kristus


Foto: Shutterstock
Vienu no Bībeles galvenajiem tēliem Jēzu Kristu esam raduši redzēt ģīmetnēs, kas noliktas uz naktsskapīša, pieliktas pie sienas, vai gleznojumos baznīcās un citās tamlīdzīgās vietās. Taču satikt Kristu iespējams arī zem ūdens. ''Bezdibeņa Kristus'' (Christ of the Abyss) statuja atrodas San Fruttuoso, Itālijas Rivjērā, teikts vietnē ''Atlas Obscura''.

Jēzus Kristus tēlam līdzīgās bronzas skulptūras autors ir Gvido Galletti. Milzu Kristus nogremdēts, godinot pirmo itāļu nirēju Dario Gonzatti. Skulptūra 17 metru dziļumā tika guldīta 1954. gada augustā un atrodas tur vēl šobaltdien.

Foto: Shutterstock
Līdzīgas statujas gan zem ūdens, gan virszemē izvietotas arī citviet pasaulē – tās izveidotas par godu oriģinālajam ''Bezdibeņa Kristum'', kā arī dažas diemžēl ir prasti pakaļdarinājumi. Piemēram, cita Kristus godinošā statuja 1965. gada augustā nogremdēta arī Floridas ūdeņos (augstāk redzamajā foto). Oriģinālā māla statuja, no kuras tika izliets pirmais Kristus tēls, atrodas Ravennā, Itālijas Nacionālajā zemūdens aktivitāšu muzejā.

Rifa Aizbildnis


Foto: Shutterstock
Zemūdens skulptūra ''Rifa Aizbildnis'' (The Guardian of the Reef) atrodas pie lielākās no Kaimanu salām – Lielā Kaimana, vēstīts aizbildnim veltītā mājaslapā. Tās autors ir Saimons Moriss, kurš neparasto instalāciju izveidojis ar mērķi veicināt niršanu ar akvalangu un tūrismu apkārtējā vidē. Jāpiebilst, ka šīs salas zemūdens pasaulē apskatāma arī Amfitrītes statuja (sengrieķu mitoloģijā tā bija jūras dieviete, viena no nereīdām, jūras dieva Nēreja un okeanīdas Dorīdas meita un Poseidona sieva – red.)

''Rifa Aizbildnis'' ir gandrīz četrus metrus augsts un nostādīts uz platformas, kas viņu notur jūras dzelmē. Tā ir viena no četrām limitētas sērijas bronzas aizbildņu statujām, kuru kā pirmo nogremdēja 2015. gada 14. aprīlī. Šī instalācija jau kopš pirmās pavadītās dienas zemūdens pasaulē ir piesaistījusi neskaitāmi daudz nirēju, kuriem patīk aizbildni appeldēt, ar to fotografēties, kā arī to filmēt, lai pēcāk uzņemto materiālu publicētu savu sociālo mediju profilos.

MUSA jeb Zemūdens mākslas muzejs


Foto: Shutterstock
MUSA (Museo Subacuático de Arte) ir viena no lielākajām un vērienīgākajām zemūdens mākslas apskates vietām pasaulē, stāstīts vietnē ''Under Water Sculpture''. Muzejs atrodas netālu no Isla Mujeres salas, Meksikā, Kankunas ūdeņos. Muzejā apskatāmas vairāk nekā 500 dabiska lieluma skulptūras, kuru autors ir Džeisons Teilors (Jason deCaires Taylor).

Pastāvīgā izstāde ir sadalīta divās galerijās: ''Salon Machones'' ir astoņus metrus dziļa un piemērota gan nirējiem, gan snorkelētājiem; savukārt ''Salon Nizuc'' ir četrus metrus dziļa un tajā atļauts tikai snorkelēt. Muzeja skulptūru starpā skatāmas vairāk nekā 90 zvejnieku un sieviešu izlējumi, kas radīti kā prototipi no reāliem netālu dzīvojošajiem cilvēkiem. Zemūdens vietējie iedzīvotāji stāv sadevušies rokās, tādējādi it kā sargājot okeānu. Taču jūras dzīves sargātāji nebūt nav vienīgie eksponāti. Tur lūkojams arī daudz kas cits, piemēram, kāds vīrs, kurš zviln dīvānā, turot rokā televizora pulti, bet klēpī – burgeru. Tāpat tur iespējams apskatīt reāla izmēra auto, banķierus, kas lūdzas, un citus eksponātus.

Foto: Shutterstock
Skulptūras ir izgatavotas no ilgdzīvojoša pH neitrāla cementa, kas arī nodrošina vidi, kas veicina koraļļu augšanu. Muzeja izstāde novietota lejup pa straumi no dabiskajiem rifiem, tādējādi dodot koraļļiem vietu, kur apmesties pēc nārsta. Kopumā instalācijas aizņemt 320 kvadrātmetru lielu platību iepriekš neauglīgā jūras gulsnē, kurā no jau tīri labi iedzīvojušās dažādas ūdens radību sugas, tai skaitā gan augi, gan dzīvnieki.

Ligzda jeb Džili Meno statujas


Foto: Shutterstock
Džili Meno statujas (Gili Meno) daudzviet tiek aprakstītas kā spocīgi skaistas. Šīs statujas ir daļa no projekta vārdā ''Ligzda'', kura idejas autors ir Bali esošais eko kūrorts ''BASK'', bet paša mākslas darba autors ir jau pieminētais Džeisons Teilors, vēstīts vietnē ''Mad Monkey''. Statujas plašāk gan pazīstamas kā Džili Meno statujas, jo tās atrodas blakus Džili salām.

Simbolizējot dzīvi un nepārtrauktību, aplī izvietotas 48 dabiska izmēra statujas. ''Ligzda'' veidota no diviem apļiem – ārējā ir apskāvušies mīlnieku pāri, bet iekšējā ir ūdens dzelmē nogūlušies cilvēki. Katra statuja izgatavota no reālu cilvēku atlējumiem, padarot skulptūras vēl unikālākas.

Aktualizējot koraļļu rifu izmiršanu, arī ''Ligzda'' izveidota kā jauna mājvieta koraļļiem. Tiek lēsts, ka pirmie uz dzīvi ''Ligzdā'' apmetīsies mīkstie koraļļi un sūkļi, kas nodrošinās pamatus daudzveidīgākas jūras dzīves attīstībai. Jau tagad vērojams, ka ap ''Ligzdu'' spieto daudz zivju un par jūras bruņurupuču. Zemūdens dzīvei labvēlīgā skulptūra palīdz ne tikai izglābt koraļļu rifus, bet arī piesaista tūristus, tādējādi tos iepazīstinot ar nopietno vides problēmu.

Padomju Savienības Līderu aleja


Foto: Shutterstock
Apmēram simts metrus no krasta Tarhankuta ragā, Krimas rietumu daļā, desmit līdz 12 metru dziļumā atrodas neparasts skulptūru muzejs. Šeit zemūdens gultnē guļ aptuveni 50 bijušo Padomju Savienības līderu, tostarp Ļeņina, Staļina un Marksa, skulptūras un krūšutēli, kā arī dažu pasaules ikoniskāko apskates objektu kopijas, piemēram, Parīzes Eifeļa tornis un Londonas Tauera tilts, vēstīts vietnē ''Amusing Planet''.

Muzejs nodēvēts par ''Līderu aleju''. To 1992. gadā izveidoja Doņeckā dzimušais nirējs Vladimirs Broumenskijs. Tolaik Padomju Savienība tikko bija sabrukusi, un visapkārt bija atrodamas pārāk daudz bojātas komunistisko līderu statujas un krūšutēli. Dažas no tām tika nogādātas Maskavā, kur kļuva par ''Kritušo varoņu parku''. Savukārt Vladimirs dažus vadoņus savāca savā īpašumā un aizveda sev līdzi uz Tarhankuta ragu, kur, kā jau noprotams, tos nogremdēja Melnās jūras dzelmē. Kopš tā laika zemūdens muzeja eksponātu klāsts ir audzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!