Foto: Shutterstock
Tivoli dārzs Dānijā ir viens no Eiropā un pasaulē vecākajiem un krāšņākajiem atrakciju parkiem. Tas atklāts jau 1843. gadā un atrodas Dānijas galvaspilsētas Kopenhāgenas pašā centrā, tāpēc apmeklētājiem ir lieliska iespēja atrakciju parka apmeklēšanu apvienot ar pašas pilsētas apskati. Pavasarī Tivoli pārsteidz arī ar savu dārzu krāšņumu.

Parka tapšanas un izskata ideja radusies armijas virsniekam, iedvesmojoties no dažādām vietām, ko viņš redzējis citās pasaules valstīs. Tivoli, piemēram, var aplūkot ainavas no pasaku burvja Hansa Kristiana Andersena darbiem un iejusties tajās.

Foto: Shutterstock

Nostāsti vēsta, ka pēc Otrā pasaules kara arī Voltam Disnejam iedvesmu darbiem palīdzēja rast tieši šī parka krāšņums.

Parka izveidē piedalījušies dāņu dizaineri, kuriem netrūka ideju un fantāzijas parka elementu un ēku noformēšanā. Viena no vecākajām oriģinālajām ēkām, kura celta 1874. gadā, ir greznais, austrumu stilā izveidotais teātris, kas darbojas kā āra teātris, kur regulāri notiek dažādas baleta izrādes, raksta "The Telegraph". Savukārt oranžērijā, kas nebūt nav tik veca, bet speciāli veidota ''vintage'' stilā, notiek dažādi džeza un klasiskās mūzikas koncerti. Vasaras sezonā katru trešdienu apmeklētājus priecē salūts, savukārt piektdienās iespējams izbaudīt vietējo un ārvalstu mākslinieku koncertus.

Foto: Shutterstock

1903. gadā arhitekts Knuds Arne Pētersens radīja parkā esošo Nimbu jeb mauru pili (līdzīga celtne ir Braitonas Karaliskajam paviljons Lielbritānijā), kur tagad atrodas neliela, bet smalka un mājīga viesnīca un vairāki restorāni.

Tivoli parks piedāvā iespēju ne tikai mierīgai atpūtai, bet arī nervus kutinošām atrakcijām. Iespējams, salīdzinot atrakciju parku ar kādu no līdzīgām vietām pasaulē, šķitīs, ka dāņu izklaides parka piedāvājums nemaz tik adrenalīnu izraisošs nav, tomēr tam īsti nevar piekrist. Šeit ir vairākas interesantas atrakcijas.

Foto: Shutterstock

Viena no baisākajām atrakcijām Tivoli ir attēlā redzamais Dēmons (šobrīd tajā iespējams arī pirmais virtuālās realitātes brauciens Skandināvijā) – iespēja izbraukt ar amerikāņu kalniņu tipa atrakciju, no kuras paveras skats uz Kopenhāgenu. Braucēji te spēj uzņemt ātrumu līdz pat 77 kilometriem stundā. Kopumā parkā ir četras nervu kutinošas atrakcijas, bet pārējās piedāvā mierīgāku atpūtu.

Mazākajiem parka apmeklētājiem varētu patikt, piemēram, izbraukt ar pūķa laivu, dzīvnieku formas karuseli, aplūkot 32 Hansa Kristiana Andersena pasaku motīvus, par ko viņi noteikti dzirdējuši no māmiņas vai tēta pirms gulētiešanas. Parkā arī iespējams doties izbraucienā ar panorāmas ratu, kurā sēdvieta ir gaisa balona formā.

Foto: Shutterstock

Viens no Tivoli simboliem ir arī japāņu tornis, kas šeit ir jau vairāk nekā 100 gadu, bet daudziem prieku rada izbraukumi pūķu laiviņās – klasiski skaists izbraukums ar lampiņām izgaismotās mazās laivās pa kanālu.

Parks atvērts no aprīļa mēneša līdz septembrim, sākot ar pavasara svētku un tradīciju svinēšanu. Vēlāk tas atveras Helovīna un Ziemassvētu laikā. Tieši Ziemassvētku laikā Tivoli parks rada apbrīnojamu svētku izjūtu – visapkārt mirdz lampiņas, ir uguņošana, Ziemassvētku tirdziņi, kuros pārdod karstvīnu, aitas vilnas izstrādājumus, atmosfēru vēl krāšņāku padara pasaku tēlu figūras un rūķi. Vairāk lasiet šeit.

Bērniem līdz astoņu gadu vecumam (neieskaitot) ieeja parkā ir bezmaksas. Apmeklētājiem (sākot no astoņu gadu vecuma) ieejas maksa parkā darba dienās ir 14,5, savukārt nedēļas nogalē jāmaksā 16 eiro. Tiem, kuri vēlas apmeklēt parku piektdienās pēc pulksten 19, ieejas maksa ir 21,50. Parks atvērts katru dienu. Tiem, kuri vēlas savu automašīnu novietot drošā vietā, ir iespējams to izdarīt maksas stāvvietā (sākot no 9 eiro par trīs stundām, līdz pat 28 eiro par vienu dienu).

Plašāk ar atrakciju parka piedāvājumu var iepazīties Tivoli parka mājaslapā šeit.

Ja tuvākajā laikā neizdodas apmeklēt Tivoli atrakciju parku, bet ir vēlme izjust iespaidus no ātrās atrakcijas Dēmons, šis video palīdzēs to izdarīt.

Eiropas labāko galamērķu oficiālajā mājaslapā starp visiem Eiropas atrakciju parkiem arī ir ierindojusi Trivoli parku. Starp labākajiem Eiropas atrakciju parkiem ir arī tādi atrakciju parki kā:

  • Disnejlenda Francijā
  • "PortAventura" atrakciju parks Spānijā
  • Eiroparks Vācijā
  • Asterika atrakciju parks Francijā
  • Gardalande Itālijā
  • Legolande Dānijā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!