Irāna pēdējā laikā arvien biežāk parādās visdažādākajos ceļojumu galamērķu topos, un tam ir pamats, jo šī Tuvo Austrumu valsts var lepoties ar seno Divupes un Persijas vēsturi, izcilu, musulmaņu valstīm raksturīgu arhitektūru un neparastu dabu. Irāņu fotogrāfs Mohameds Reza Domiri Gandži (Mohammad Reza Domiri Ganji) iemūžinājis savas valsts skaistumu gleznainās fotogrāfijās.

Fotogrāfs pie šīs sērijas strādājis jau vairākus gadus un ar tās palīdzību aizved skatītājus gan uz vecpilsētu krāsaino tirgu, gan mozaīkām rotātām pirtīm, zaļiem laukiem un nebeidzamiem tuksnešiem. Fotogrāfa darbos redzamas daudzas bagātīgi rotātas ēkas – mošejas, pilis un tradicionālās pirts ēkas. Nu, gluži kā atdzīvojusies "1001 nakts pasaka"!

Stāstot par rozā mošeju "'Nasir ol Mulk", Mohameds aģentūrai "Vida Press" atklāj, ka, lai arī redzējis daudz brīnumainu stikla mākslas darbu mošejās, šī esot visizcilākā. "Mošeja no augšas līdz apakšai ir pārpilna gaismu un krāsu spēles. Saule tajā iespīd caur stiklu un pilda visu ar gaismu – tā izgaismo persiešu paklājus, griestus un sienas ar to rakstiem un krāsām. Gāju uz šo mošeju ziemas rītā un vēroju, kā gaisma lēni virzās no labās puses augšup, līdz krita tieši mošejas centrā, lai manas fotogrāfijas būtu perfekti simetriskas."

Mohameds caur savām fotogrāfijām ļauj ielūkoties arī paklāju darbnīcā Šīrazas vecpilsētas tirgū.

Paklāju aušanas industrija ir viena no senākajām un nozīmīgākajām Irānas tautsaimniecības nozarēm. "Persiešu paklāji ir slaveni visā pasaulē, jo tiem ir augsta kvalitāte un smalkas detaļas, kā arī unikāli raksti un izgatavošanas paņēmieni. Mēģināju iemūžināt to garu, kas jūtams darbnīcā un tās strādniekos, tāpat kā garu, kas jūtams katrā paklājā, ko šurp nes, lai salabotu," stāsta fotogrāfs.

Citās viņa fotogrāfijās redzami Jezdas un Maranjabas bezgalīgie tuksneši, kas daudziem saistās ar šo valsti. Tomēr Irānā netrūkstot arī zaļu lauku ainavu, un arī Mohameda fotogrāfijās var redzēt leknos Kasaras laukus.

Tāpat gan dienā, gan nakts zvaigžņu gaismā redzamas senās Persepoles pilsētas fotogrāfijas. Tā reiz bija Ahemenīdu impērijas ceremoniālā galvaspilsēta. Persepole atrodas apmēram 60 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Šīrāzas, un senākās tajā atrodamās drupas tiek datētas apmēram ap 515. gadu pirms mūsu ēras.

"Man vienmēr ir paticis Persepoles vēsturiskais komplekss, jo tas atgādina par varenās impērijas laikiem Irānā un ir mūsu vēsturiskās identitātes daļa. Ļoti nopūlējos, lai tur varētu fotografēt. Īpaši sarežģīti bija saņemt atļauju fotografēt tur naktī. Tomēr, ņemot vērā īso laika sprīdi, ko tur drīkstēju pavadīt, kopumā esmu ļoti apmierināts ar rezultātu," "Vida Press" saka fotogrāfs.

Šī fotosērija ir interesanta ar to, ka tās autors pats ir irānis, tādēļ var sniegt ieskatu valsts kultūrā no iekšienes, bet, ja vēlaties uzzināt, kā Irāna izskatās latviešu ceļotāju acīm, lasiet par to "Ceļā uz Pita salu. Latviešu ceļotāju neticamie piedzīvojumi Irānā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!