Foto: Publicitātes foto

Nereti brīvdienu rītā pamostoties, gribas kaut kur doties, bet nevar izlemt, kurp. Un, ja vēl ārā ir ziema – noslinko un beigās neaizbrauc nekur. Tomēr tam nav pamata - tepat netālu (vien 60 kilometru) attāluma ir vietas, kas tieši ziemā gaida apmeklētājus. Piemēram, Tukums.

Ziemas sezonā Tukuma puse piedāvā apmeklēt gan tradicionālos apskates objektus kā vecpilsētu, pilis, muižas un muzejus, gan arī īpašas radošās darbnīcas. Aktīvai atpūtai izstaigājamas dabas takas, kā arī tiek piedāvātas īpašas aktivitātes ziemas sezonā. Un, ja laika apstākļi palutinās ar vēsāku laiku un sniega segu, tad Tukuma apkārtne vilina ar saviem kalniem un distanču slēpošanas piedāvājumu.

Pilsētas apskati arī ziemā Tūrisma informācijas centra (TIC) ceļojumu organizatore Agnese Atte
iesaka sākt ar Brīvības laukumu.

Foto: Publicitātes foto

Tur esošajā galerijā "Durvis"(Brīvības laukums 21, Tukums. Tālrunis 63124312, 28391437, www.tukumamuzejs.lv) iespējams apskatīt gan izstādes, gan iegādāties suvenīrus un arī sirsnīgas dāvaniņas, ko darinājuši gan Tukuma, gan Latvijas amatnieki.

Foto: Publicitātes foto

Varat iegriezties arī turpat blakus esošajā pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis"(Brīvības laukums 19a, Tukums. Tālrunis 631 24348, 25622131, www.tukumamuzejs.lv), kur pirmajā stāvā apskatāma ekspozīcija par pilsētas vēsturi, kas atainota ar leļļu un maketu palīdzību. Tālāk dodoties pastaigā pa vecpilsētu, nepaejiet garām Tukuma Mākslas muzejam (Harmonijas iela 7, Tukums. Tālrunis 63182392, 27843190, tukumamuzejs.lv), kur apskatāma muzeja virtuālā ekspozīcija "Tukuma mākslas muzejs cauri laikam", kā arī nesen atklāta Anša Artuma izstāde "Gadalaiki". Skārienjūtīgā ekrānā var aplūkot vairāk nekā 250 gleznas, iegūt informāciju par Mākslas muzeja vēsturi, kā arī no gleznu fragmentiem izveidot savu pastkarti un nosūtīt sev e-pastā.

Praktiskas un interesantas darbnīcas, kur iesaistītes pašam

Foto: Publicitātes foto

Interesanta vieta, kur iepazīt Tukuma novada tautastērpu un etnogrāfiskos rakstus, kā arī iemēģināt savu roku aušanā, ir Tukuma muzeja Audēju darbnīca (Tidaholmas iela 3, Tukums. Tālrunis 63125539, 25622267, www.tukumamuzejs.lv), kur meitenes laipni sagaidīs, visu izrādīs un izstāstīs. Arī šeit iegādājami amatnieku darinājumi. Esot Tukumā varat apmeklēt arī Salmu darbnīcu (Dārzniecības iela 4a, Tukums. Tālrunis 29495746, www.salmulietas.lv), kur apskatāmas dažnedažādas salmu figūriņas un skulptūras. Ziemas laikā apmeklējumam gan jāpiesakās iepriekš.

Ja vēlaties padarboties radoši, to Tukumā arī ziemā piedāvā radošā darbnīca "Ligzda" (Brīvības laukums 13 (otrais stāvs), Tukums. Tālrunis 22000408, www.manaligzda.com). Šeit katram ir iespēja apgūt dažādas rokdarbu prasmes, bet īpaši šajā laikā tiek piedāvāta dekupāža, kartīšu un dekoru izgatavošana, kā arī daudz kas cits.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt Koka dizaina centrs (Rīgas iela 14, Tukums. Tālrunis 29128828, www.kokapasaule.lv) piedāvā kokamatniecības radošās darbnīcas bērniem un ģimenei nedēļas nogalēs (sestdien, svētdien) pēc individuāla pieteikuma. Kopā ar profesionālu meistaru radošajā darbnīcā būs iespēja izgatavot koka rēbusu vai virtuves koka lāpstiņu, uzzināt daudz jauna par koku kā materiālu, iepazīsieties ar rokas darba instrumentiem un iemēģināsiet tos, bet pats galvenais apgūt ko jaunu un pavadīt laiku kopā ar savu ģimeni. Šeit tiek rīkotas arī dažādas meistarklases.

Izslidoties un izstaigāties Tukumā

Ja esat aktīvas atpūtas cienītājs ir vērts iegriezties Tukuma ledus hallē (Stadiona iela 3, Tukums. Tālrunis 63107470, www.tlh.lv), kur publiskās slidošanas laikā varēsiet izslidoties no sirds patikas vai arī speciāli pieteiktā laikā uzspēlēt kērlingu. Hallē bieži var noskatīties arī kādu hokeja spēli. Pēc tam var doties izkustēties svaigā gaisā izkustēties uz atpūtas kompleksu "Sveikuļi" (Tumes pagasts, Tukuma novads. Tālrunis 29232026, www.sveikuli.lv), kas atrodas trīs kilometru attālumā no Tukuma pilsētas centra. Te tiek piedāvāta labirinta orientēšanās 450 kvadrātmetru platībā. To var izmēģināt gan bērni, gan pieaugušie. Turpat apskatāma arī Ziemas sporta inventāra un kompasu kolekcija.

Foto: Publicitātes foto

Tukuma apkaimes krāšņās pilis

Foto: Publicitātes foto

Tāpat pie sevis arī ziemā gan uz dažādiem pasākumiem, gan vienkārši paciemoties aicina Tukuma apkārtnes pils - Durbes pils (Mazā Parka iela 7, Tukums. Tālrunis 63122633, www.tukumamuzejs.lv), Šlokenbekas muiža (Milzkalne, Smārdes pagasts, Engures novads. Tālrunis 63182354 (Ceļu muzejs), 29904147(muiža),www.slokenbeka.lv), Jaunmoku pils (Tumes pagasts, Tukuma novads. Tālrunis 63107125, www.jaunmokupils.lv), Kukšu muiža (Kukšas, Jaunsātu pagasts, Tukuma novads. Tālrunis 63181545, 25980910, www.kuksumuiza.lv) un arī Jaunpils pils (Jaunpils, Jaunpils pagasts, Jaunpils novads. Tālr.: 63107082, 26101458, www.jaunpilspils.lv).

Foto: Publicitātes foto

Pa ceļam, dodoties uz Jaunpili, nepabrauciet garām radošajai darbnīcai "7 balles"( "Graudiņi", Strutele, Jaunpils pagasts, Jaunpils novads. Tālrunis 29211988, www.7balles.lv), kas gan lieliem, gan maziem piedāvā jautras un krāsainas radošas nodarbes, tādas kā tinglošana, puzuru veidošana no dažādu krāsu plastmasas salmiņiem, sveču liešana, atstarotāju izgatavošana un dažādas citas.

Gardumu pasaule

Foto: Publicitātes foto

Ja esi saldummīlis arī ziemā gaida Šokolādes muzejs Pūrē (Pūre 9, Pūre, Pūres pagasts, Tukuma novads. Tālrunis 22100042, www.purechocolate.lv), kur būs iespēja iepazīties ar šokolādes tapšanas tradīcijām, "nokļūt" trifeļu kastes iekšpusē un, piedaloties meistarklasē, izgatavot pašam savas šokolādes figūriņas un trifeles, kā arī nodegustēt tās. Muzejā ir plaša un interaktīva ekspozīcija par šokolādes vēsturi. Blakus esošajā restorānā Terase nosalušie var nobaudīt karsto šokolādi, kā arī papusdienot izvēloties kādu īpašu, no vietējiem produktiem gatavotu, izsmalcinātu ēdienu.

Lai izbaudītu neskartas dabas burvību ziemā un pamielotos ar uz ugunskura vārītu zupu, jādodas uz viesu namu "Ružciems" (Lamiņi, Pūres pagasts, Tukuma novads. Tālrunis 26353032, www.ruzciems.lv), kas piedāvā izstaigāt dabas taku gida pavadībā, nobaudīt maltīti dabas takas piknika vietā vai saimnieces gatavotus gardumus, sildoties pie kamīna viesību telpā, kā arī degustēt bioloģiskajās pļavās augušās zāļu tējas un apskatīt mākslinieces gleznas pusmuižās interjerā.

Foto: Publicitātes foto

Aktivitātes dabā arī ziemā piedāvā gan Ķemeru nacionālais parks, kur izstaigājama gan Lielā Ķemeru tīreļa laipa (Tīreļi, Slampes pagasts, Tukuma novads. Tālrunis informācijai 67730078, www.daba.gov.lv) apskatot kā purvs izskatās ziemā, gan Valguma pasaules dabas gleznu taka ("Valguma pasaule", Smārdes pagasts, Engures novads. Tālrunis 29414022, www.valgumapasaule.lv), kā arī citas Ķemeru nacionālajā parkā izveidotās takas. Tāpat Ķemeru nacionālais parks ("Meža māja", Ķemeri, Jūrmala. Tālrunis 67730078, www.daba.gov.lv) arī ziemā piedāvā dažādus pasākumus, kuri veltīti dabas iepazīšanai.

Foto: Publicitātes foto

Kur paēst Tukumā?

Pēc labi un aktīvi pavadītas dienas ieturēt maltīti var kādā no Tukuma vai apkārtnes kafejnīcām. Īpaši TIC ceļojumu speciāliste iesaka nogaršot Tukuma ēdienu - Tukuma veltnīti ķiršu mērcē, kuru Tukumā piedāvā kafejnīca "Smukausis", kafejnīca "Aplis", kafejnīca "Twists" un Tukuma apkārtnē kafejnīca "Apsīte", atpūtas kompleksa "Valguma pasaule" restorāns. Un ja paliekat atpūsties arī uz kādu vakara pasākumu, nogaršojiet arī Tukuma rožu kokteili. To Tukumā piedāvā Naktsklubi "Mojito", "Baboon Bar", kafejnīcas "Aplis", "Smukausis", "Twists", "Zodiaks" un apkārtnē Jaunpils pilskrogā.

Vairāk informācijas par šiem un arī citiem piedāvājumiem www.visittukums.lv.

Materiāls tapis sadarbībā ar Tukuma TIC

Sniega prieki Tukuma apkārtnē

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!