Foto: Shutterstock
Senas katoļu ticības tradīcijas Spānijā atstājušas spilgtas pēdas mākslā un kultūrā. Pasaulslavenas gleznas un katedrāles joprojām atgādina par vareno laikmetu. Haenas katedrāle jeb "Plaza de Santa Maria" ir viens no spilgtākajiem arhitektūras mantojumiem, kas arī mūsdienās apbur un aizvien liek uzdot jautājumu, kā varēja uzbūvēt tik grandiozu būvi.

Neticami iespaidīgās Romas katoļu katedrāles būvniecība notika no 16. līdz 18. gadsimtam uz Aljamas mošejas drupām. Grandiozās ēkas būvniecība ilga vairākus gadsimtus, jo vairakkārt tik bojāta, bet mūsdienās tā saglabā gan baznīcas funkcijas, gan ir kļuvusi par populāru apskates objektu, kur var doties ekskursijās.

Katedrāle tika būvēta, lai tajā novietotu svēto plīvuru, ko saskaņā ar leģendām svētā Veronika izmantoja, lai mazgātu Jēzus Kristus seju. Savukārt veltīta katedrāle tika Jaunavas debesīs uzņemšanas svētkiem. Lielāko katedrāles daļu projektēja slavenais Andrē de Vandelvīra, kura popularitāte Andalūzijā joprojām nav noplakusi. Par godu projektētājam, Ubedā izveidota izstāde, kurā var apskatīt viņa darbu fotogrāfijas.

Foto: Shutterstock

Tā kā katedrāles būvniecība ilga vairākus gadsimtus, tad jāņem vēra, ka sākotnējais renesanses projekts tika papildināts. Kaut arī jāteic, Andrē de Vandelvīra pēcteči atļāvās veikt izmaiņas tikai dekoratīvajā noformējumā. Ēkai ir taisnstūrveida pamatplāns, divi augsti zvanu torņi un centrālajā jomā atrodas puskupols ar izliektu galeriju augšpusē. Haenas katedrāles arhitektoniskā kompozīcija sintezē gotikas un renesanses elementus, kas kļuva par arhitektūras modeli turpmākajiem gadsimtiem.

Katedrāles 8400 kvadrātmetru platība sadalīta trīs jomos ap kuriem atrodas virkne kapelas nišu, kas izbūvētas starp iekšējiem kontraforsiem (izņemot centrālo eju). Savukārt kapličas nišas nosegtas ar piekarināmām velvēm, kas novietotas uz korintiešu krustveida pīlāriem, bet virs visām kapličas arkām ir izvietoti balkoni.

Bagātīgi mākslinieciskie elementi rotā sakristeju, kapitula telpu, kori un galveno kapelu, kurā atrodas slavenā Svētā plīvura relikvija. Arī katedrāles fasādi klāj milzum daudz ģeometrisku un stilizētu ornamentu, kas tās eksterjeru padara vēl brīnumaināku. Kolonnas, skulptūras, balkoni un grebumi – acis žilbst no detaļu daudzveidības.

Absolūti harmoniski katedrāle izskatās arī uz viduslaiku pilsētas fona, kura atrodas kalnu pakājē. Senas dzīvojamās mājas un grandiozas sabiedriskās ēkas, kas savulaik kalpoja par ietekmīgu cilvēku pulcēšanās vietām. To visu tagad var apskatīt ikviens, kas dodas ceļojumā uz vēsturisko Andalūziju.

Izmantotie informācijas avoti: whc.unesco.org, www.andalucia.org un www.tripadvisor.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!