Foto: Shutterstock
Ja ceļi veduši uz Ungāriju, grēks nedoties uz vienu no varenākajām un skaistākajām pazemes vietām visā valstī un varbūt pat Eiropā, kas atrodas Agtelekas nacionālajā parkā.

Savienotie Agtelekas ("Aggtelek") un Slovāku ("Slovak") karsti sastāv no aptuveni 1200 atklātām alām, no kurām 280 atrodas Ungārijā. Alas radušās pirms diviem miljoniem gadu, un, pateicoties pilošajam ūdenim, tajās veidojušies arī stalaktīti un stalagmīti. Jau 1978. gadā teritorijas pasludināja par aizsargājamām, 1985. gadā apkārtne tika atzīta par nacionālo parku, taču 1995. gadā šie karsti tika iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Arheoloģiskajos izrakumos atklājies, ka par alām zinājuši arī mūsu priekšteči, un viņi šos klinšainos kambarus izmantojuši dzīvošanai – atrasti dažādi darbarīki no neolīta, kā arī rotaslietas no vēlāka laika posma.

Alās mājo arī dažādas radības. Piemēram, no 28 Eiropā sastopamajiem sikspārņiem, 21 suga mājo tieši šajās alās, minēts Agtelekas nacionālā parka direkcijas mājaslapā.

View this post on Instagram

A post shared by Pete R. (@peachananr) on Jun 4, 2018 at 6:19am PDT

Lai arī iespējams aplūkot un izpētīt vairākas alas, viena no zīmīgākajām ir Baradla ala, kas atrodas netālu no Slovākijas robežas.

Kopējais alas sistēmas garums (iekļaujot arī savienoto Domica alu) ir 25 kilometri, no tās 5,3 kilometri iestiepušies Slovākijā. Ņemot vērā alas diženumu, šī alu sistēma ievērojama ir ne tikai Ungārijā, bet pasaulē. Kā skaidrots Agtelekas nacionālā parka direkcijas mājaslapā, pagājušā gadsimtā šī bija otrā garākā alu sistēma pasaulē, bet tās pozīcijas pamainījušās tieši pēdējās desmitgadēs.

Šī ala par dabas pieminekli atzīta 1925. gadā, kopš 1940. gada tā ir aizsargājama, bet no 1982. gada tās saglabāšanai pievērsta vēl lielāka uzmanība, tomēr interesentiem tā ir pieejama apskatei.

View this post on Instagram

A post shared by @and.rea_be on Apr 16, 2018 at 3:30am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!