Foto: Shutterstock

Ne pārāk tālu, bet apskates vērta – to varētu teikt arī par Viļņu. Lietuvas galvaspilsētu gada sākumā skaļi pielīdzināja G punktam jeb vietai, ko neviens nespēj atrast, bet kas ir tā vērta. Bet nupat savos ceļvežos to iekļāvis arī "The Guardian", izveidojot Viļņas apskates objektu sarakstu, ko iesaka vietējie. Ar dažām no tām iespējams iepazīties turpinājumā!

Užupes Republika

Foto: Shutterstock
Dēvēta arī par Viļņas sirdi, Užupes Republika, kura sevi par tādu pasludināja 1997. gadā, ir viena no bohēmiskākajām vietām Viļņā.

Lai arī sākotnēji tas bija ļoti nabadzīgs un pat bīstams rajons, vietu iecienījušās radošās personības to piepildījušas ar mākslu un radošumu, padarot to par cienījamu un pat prestižu apgabalu.

Īpaša atmosfēra tur ir ceturtdienās, kad vietējā tirgū var atrast dažādus paštaisītus produktus un īpaši lolotos labumus no dārziem. Taču, lai sajustu īsteno vietas garšu, vērts doties uz mājīgo krodziņu "Špunka", kur iespējams noprovēt plašu vietējo alu piedāvājumu.

Austras vārti

Foto: Shutterstock
Viļņas vecpilsētā, kura ir pārpilna brīnišķīgām baznīcām un klosteriem, atrodas arī Austras jeb Aušras vārti. Austras vārti ir viena no apmeklētākajām svētnīcām Viļņā un tā izpelnījusies atpazīstamību un apbrīnu ne vien tuvākajā apkārtnē, bet arī pasaulē.

Austras vārtu pirmsākumi meklējami 16. gadsimtā, kad tie celti pilsētas pasargāšanas nolūkos. Tiesa, vēlāk šai vietai tika piedēvētas arī maģiskas spējas un tieši tāpēc svētvietas sienas rotā tūkstošiem apzeltītas un sudrabainas sirdis, rokas un kājas, tā pateicoties par ķermeņa daļām, ko šī vieta ir izdziedējusi.

Tie ir vienīgie no pieciem oriģinālajiem vārtiem pilsētā, kas ir saglabājušies līdz mūsdienām, bet daudzās baznīcās visā pasaulē ir sastopamas Austras vārtu gleznojumu kopijas.

Vairāk informācijas te.

Svētā Pētera un Pāvila baznīca

Foto: Shutterstock
Lūk, vēl viena interesanta vieta, ko aplūkot, atrodoties Viļņā. Svētā Pētera un Pāvila baznīca atrodas Antakaļņa apkaimē – vietā, kur agrāk drūzmējušies pagāni.

Kad 18. gadsimtā dzīvojošie aristokrāti devās aplūkot Sv. Pāvila katedrāli Londonā, viņi nebija sevišķi sajūsmināti, jo viņu pašu baznīca Viļņā viņiem šķita daudz iespaidīgāka, vēsta "The Guardian".

Svētā Pētera un Pāvila baznīcu sākta celt 17. gadsimtā, un tā apvieno baroka laika līdzsvaru starp perfekciju un nelielu radošo haosu. Turklāt baznīcā īpašu uzmanību jāpievērš neskaitāmi daudzajām skulptūrām, kuras radījuši itāļu mākslinieki.

Vairāk informācijas šeit.

Viļņas botāniskais dārzs

Foto: Bendrovės archyvas
Tiem, kas vairāk vēlas sajust dabas burvību, noteikti jādodas uz Viļņas universitātes botānisko dārzu, kurā sastapt augu daudzveidību un apbrīnot augus visā to krāšņumā. Maijā tur var apreibt no ceriņu valdzinošās smaržas, bet jūnijā tur aplūkojamas iespaidīgas rododendru kupenas. Gluži tāpat botāniskā dārza viesus priecē japāņu dārzs, kas valdzina ar savu šarmu.

Tāpat pirms kāda laika atklāta arī botāniskā dārza administrācijas un laboratorijas ēka, kas tik atbilstoši apzaļumota ēkas būtībai, ka pat grūti pamanīt fasādi, jo tā harmoniski iekļaujas apkārtējā ainavā.

Šajā vietā iespējams gan doties zirga izjādē, gan arī atvilkt elpu īpaši iekārtotajā piknika zonā.

Svētā Jāņa baznīcas zvanu tornis

Foto: Shutterstock
Lai pārredzētu UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļauto vecpilsētu, noteikti vērts doties uz Svētā Jāņa baznīcu un tās zvanu torni. Tur no maija līdz oktobrim interesentiem pieejams lifts, ar ko uzbraukt baznīcas tornī, bet, veicot pēdējos pakāpienus paša spēkiem, iespējams iziet uz balkona, uzsver "The Guardian".

No konkrētās vietas jeb 60 metru augstuma var pārredzēt gandrīz visu vecpilsētu, kurā savijas dažādu stilu arhitektūra, skatu padarot vēl īpašāku. Gluži tāpat, atrodoties torņa virsotnē, iespējams kā no putna lidojuma pārredzēt interesantos ielu labirintus.

Vairāk informācijas atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!