Foto: Shutterstock
Desmitiem memoriālu, tūkstošiem ziedošu ķiršu un miljoniem tūristu - tā ir Amerikas galvaspilsētas bilance pavasarī. Saulaina, vējaina un grandioza. Vašingtonu Latvijas tūristi bieži ignorē, priekšroku dodot raibajai Ņujorkai vai krāšņajam rietumkrastam, taču ar pareizo attieksmi un zināšanām Vašingtona var būt izcils ceļamērķis, kur pavadīt vienu dienu vai nedēļu.

Daudziem Vašingtona asociējas ar Balto namu (kurš nereti tiek jauks ar Kapitoliju), Vašingtona obelisku un "to lielo baseinu, kurā Forests Gamps tikās ar Dženiju". Taču šī pilsēta piedāvā daudz vairāk - neskaitāmus memoriālus, pieminekļus, muzejus, parkus, studentu pilsētiņas, hipsteru rajonus, un pavasarī - neaizmirstamu skatu ar tūkstošiem ziedošu ķiršu. Šajā laikā Vašingtonu apmeklē visvairāk tūristu, taču pilsēta ir milzīga, un par pārmērīgu drūzmēšanos nav jāuztraucas - vietas pietiks visiem.

Ziedošie ķirši

Vašingtonas parkus rotā teju trīs tūkstoši ķirškoku. To ziedēšanas laiks tiek pavadīts īpašā svētku gaisotnē ar nedēļu ilgu festivālu, kad notiek koncerti, izstādes, parādes un citas atrakcijas. Diemžēl ķiršu uzvedība nav precīzi paredzama, tāpēc Vašingtonas apmeklējuma plānošana ir zināmā mērā loterija. Parasti ķirši uzzied marta beigās, aprīļa sākumā, taču šis skaistais brīdis, kas ilgst vien pāris dienas, var nobīdīties uz vienu vai otru pusi par vairākām nedēļām. Visdrošāk ir sekot līdz dabas parku un meteodienestu prognozēm.

Foto: Shutterstock

Ja izdodas trāpīt tieši uz ķiršu laiku - nekādas norādes vai īpaši padomi nebūs vajadzīgi - vienkārši jāseko cilvēku pūļiem un jādodas rozā ziedu mākoņu virzienā. Vispopulārākā vieta ar skaistākajiem skatiem ir ap Tidal Basin rezervuāru, kas atrodas pilsētas dienvidu pusē. Bruņojoties ar ērtiem apaviem, fotokameru un kādu sviestmaizi, šeit var pavadīt visu dienu, ložņājot starp ziedošajiem kokiem, staigājot pa promenādi vai pat izbraucot ar laiviņu.

Tāpat ķiršus varēs atrast Nacionālajā alejā (National Mall), pa ceļam starp memoriāliem, kā arī Ārlingtonas kapsētā un citur pilsētā.

Memoriāli un muzeji, Baltais nams, Kapitolijs

Foto: DELFI

Pat ja ķiršu laiks gājis secen, Vašingtona parādā nepaliks. Neskaitāmie memoriāli, pieminekļi un muzeji izklaidēs jebkurā gadalaikā. Turklāt viss atrodas vienkopus - ap nacionālo aleju.

Protams, apskate jāsāk ar Balto namu. Pati ēka - vismaz tās publiski redzamā daļa, gan nav īpaši liela, taču palaist to garām būs grūti. Arvien lielākie tūristu un policistu pūļi nepārprotami norādīs, kur jādodas. Vistuvāk Baltajam namam var piekļūt ziemeļu pusē, taču arī tur jārēķinās, ka ik pa laikam drošības dienests visus padzīs nost, lai atbrīvotu vārtus, pa kuriem, iespējams, izbrauks prezidents.

Piekļuve Baltā nama teritorijai dienvidu pusē mainās atkarībā no drošības prasībām. Var laimēties piekļūt dārza sētai, bet var gadīties, ka teritorija norobežota vēl krietnu gabalu nostāk. Prezidenta drošību amerikāņi uztver nopietni.

Pēc Baltā nama apskates jāizlemj kur doties tālāk - Nacionālajā alejā pa kreisi būs memoriāli un pieminekļi, pa labi - muzeji un Kapitolijs. Pastaiga nebūs īsa, bet jāredz ir viss. Sākot ar strūklakām Otrā pasaules kara memoriālā, atspulgu baseinu un beidzot ar Vjetnamas kara memoriālu un, protams, majestātiski sēdošo Linkolnu alejas galā.

Ja nesanāca apskatīt reizē ar ķiršiem, tad Nacionālās alejas apmeklējums noteikti jāpapildina ar loku ap Tidal Basin, gar kuru atrodami Džefersona, Rūzvelta un Lutera Kinga memoriāli.

Muzeju izvēle ir tik varena, ka visticamāk nāksies izvēlēties, kurš no tiem uzrunā vairāk un kuru jāatliek citai reizei. Amerikas vēstures muzejs, dabas muzejs, mākslas galerija, aviācijas muzejs u.c. noteikti neliks vilties. Ieeja visos muzejos ir bez maksas.

Foto: DELFI

Ja laiks atļauj, tehnikas kārajiem noteikti jāapmeklē arī aviācijas muzeja papildu ekspozīcija Udvar-Hazy Center, kas atrodas apmēram 50 kilometrus ārpus Vašingtonas. Šeit apkopoti daudz vairāk un daudz lielāki lidaparāti nekā galvenajā aviācijas muzeja ēkā. Kopš 2012. gada muzejā apskatāms arī kosmosa kuģis Discovery.

Foto: DELFI

Nacionālās alejas labajā malā atrodas Kapitolijs, taču, pirms dodies apskatīt, kā likumus pieņem amerikāņi, jāizmet loks caur Botānisko dārzu. Tas ir salīdzinoši neliels un tā apskate neprasīs pārāk daudz laika. Arī šeit ieeja ir bez maksas.

Ekskursija Kapitolijā ir iepriekš jāpiesaka un pie ieejas būs jāiziet drošības pārbaude. Līdzīgi kā lidmašīnās, nedrīkstēs ienest ūdeni un arī neko ēdamu. Apmeklētāji tiks sadalīti grupās, kas gida pavadībā varēs izmest nelielu loku pa Kapitolija ēku. Tomēr interesantākā daļa būs ASV Pārstāvju palātas apmeklējums, kas notiek individuāli un jāpiesaka atsevišķi. Šeit būs jāiziet vēl viena drošības pārbaude - jāatstāj arī telefoni un fotoaparāti - taču, iespējams, paveiksies redzēt, kā par jauniem likumiem savā starpā cīnās demokrāti un republikāņi.

Nedaudz aiz Kapitolija atrodas ASV Kongresa bibliotēka. Grāmatas tur droši var nelasīt, taču ēka ir ļoti grezna un ir apskates vērta. Tajā apskatāma arī pirmā iespiestā grāmata - Gūtenberga bībele.

Džordžtauna

Foto: DELFI

Esot Vašingtonā, nedrīkst laist garām iespēju apmeklēt arī Džordžtaunu. Tā ir Vašingtonas apkaime, no kuras reiz izauga pati Vašingtona. Šeit atrodamas vēsturiskas ēkas, šauras ieliņas, dārgas privātmājas un Česapīkas-Ohaio kanāls, gar kuru stiepjas populāra pastaigu taka. Saldummīļiem būs arī lieliska iespēja pāris stundas stāvēt rindā pēc slavenajiem Džordžtaunas glazūrkēksiņiem...

Turpat būs atrodama arī vecākā māja Vašingtonā - Old Stone House. Tā ir būvēta 1765. gadā un joprojām izskatās lieliski. Tajā atrodas neliels muzejs, kas arī apskatāms bez maksas.

Vēl viens zīmīgs apskates objekts ir Džordžtaunas universitātes ēka Healy Hall, kas atgādina kaut ko starp viduslaiku pili un Hogvartu. Tajā droši var arī doties iekšā, vēlams, gan netraucējot studentiem lekcijas.

Gidu tūres, zivju tirgus, zoodārzs

Foto: DELFI

Kā jau daudzās pilsētās, arī Vašingtonā pieejamas "bezmaksas" gidu tūres. Atliek tikai laicīgi pieteikties, lai noskaidrotu piemērotāko laiku un tēmu. Piemēram, noslēpumu un skandālu vakara tūre, kurā varēs uzzināt vēsturiskās un mūsdienu politiskās elites aizkulises.

"Bezmaksas" tūres beigās gidam samaksā tik, cik pats vēlas. Tomēr, ja negribas maksāt nemaz, var izmantot iespēju piedalīties reindžeru vadītajās ekskursijās pa Nacionālo aleju. Tās notiek vairākas reizes dienā un iepriekš nav jāpiesaka. Atliek tik atrast kādu reindžeru vai policistu un precizēt sākotnējo pulcēšanās vietu.

Vašingtonu no augšas apskatīt var divās vietās. No Vašingtona obeliska un no vecās pasta ēkas torņa. Tas pirmais, protams, ir ļoti populārs un ieteicams biļetes pirkt agri no rīta. Savukārt pasta mājas tornis ir pieejams bez maksas, jebkurā laikā.

Foto: DELFI

Starp garajām pastaigām vajag arī garšīgi paēst. Vašingtonā neliks vilties visdažādāko ēdienu kārotājiem, taču, iespējams, interesantākā pusdienu pauze būs zivju tirgū. Šeit atrodami visdažādākie jūras labumi – gan svaigi, gan svaigi tvaicēti un citādi pagatavoti. Ļoti iecienīti ir krabji un lielās garneles. Pat tiem, kas neēd jūras veltes, zivju tirgus apmeklējums būs interesants piedzīvojums.

Ja vairāk par tvaicētiem krabjiem interesē dzīvi zvēriņi, var apmeklēt Vašingtonas zoodārzu. Tāpat kā citos parkos un muzejos, arī šeit ieeja ir bez maksas. Jāņem gan vērā, ka zoodārzs atrodas uz kalna nogāzes, tāpēc pastaiga var izrādīties visai nogurdinoša.

Vēstures mīļiem patiks arī ekskursija pa Ārlingtonas kapsētu. Arī šeit pieejamas gidu tūres, kurās varēs uzzināt daudz interesantu faktu par Vašingtonas un Amerikas līderu vēsturi.

Foto: DELFI

Kad viss Vašingtonā jau apskatīts, noteikti jāatgriežas pie Baltā nama. Paņemot līdz no turpat blakus esošā Astro Doughnuts pāris virtuļus un kafiju, var pasēdēt kādu stundiņu Lafajetes laukumā un pavērot tūristu, protestētāju, policistu un citu dīvaiņu plūsmu. Nebrīnieties, ja kāds aktīvists nāks ar jums parunāties un izstāstīt savu neapmierinātību ar prezidentu un notiekošo valstī. Tā ir ikdiena, tā ir Vašingtona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!