Foto: Shutterstock
Pasaulē ik uz soļa skatāmi brīnišķīgi objekti, ko vērts apskatīt, un tos visus, protams, nav iespējams apkopot vienā sarakstā. Tomēr ir arī tādi, par kuru varenumu un ievērojamību neviens nestrīdas un, ko iesaka apskatīt visos ceļvežos. Tā kā klasika tāpēc arī ir klasika, ka tā ir izcila, piedāvājam sarakstu ar objektiem, ko "Tūrismagids" iesaka dzīves laikā apskatīt.

Komentāros droši variet dalīties ar iespaidiem un ieteikumiem, kuriem objektiem, vietām un pilsētām vēl būtu jāatrodas šādā sarakstā.

Santorīni sala

Smilšainas pludmales, brīnišķīgi pagatavoti un gardi jūras produkti, kā arī gleznaini skati uz zilganbaltajiem ciemiem ir tas, kas apbur ikvienu ceļotāju, tāpēc Santorīnī sala Grieķijā ir ļoti piemērota kā nesteidzīgam medusmēnesim, tā atvaļinājumam vai sevis meklēšanas ceļojumam.

Lai padarītu ceļojumu tiešām neaizmirstamu, noteikti ir vērts apmesties Aspaki Oia Castle, jo skats pa logu un atmosfēra tur ir nepārspējama un attēlota vai uz visiem tūrisma ceļvežiem, kur vēstīts par salu.

Par citām brīnišķīgajām Grieķijas salām lasiet šeit.

Bora Bora sala

Tiem, kas vēlas aizceļot uz paradīzi, Franču Polinēzijas populārākā sala Bora Bora būs īstā vieta. Šī sala arī ir jaunlaulāto ļoti iecienīta. Tāpat turp labprāt dodas turīgi ceļotāji no visas pasaules, lai aizbēgtu no drūmas ikdienas, jo šeit klimats ir tik ideāls, cik vien iespējams uz planētas Zeme.

Klusā okeāna smilšainā pludmale, jūras veltes un siltais klimats ir kā radīti atpūtai. Salu galvenais ienākumu avots ir tūrisms, tāpēc tur atradīsiet visu, kas ceļotājiem nepieciešams, turklāt vietējo viesmīlība ir izslavēta un nepārspīlēta.

Plitvices ezeri


Lai izbaudītu pasaku zemes virsū, var doties arī uz Plitvices ezeriem – vietu, kur no skaistuma aizraujas elpa. Viss krāšņums gulst 16 ezeros, ko ieskauj biezie, zaļie meži, ūdenskritumos un brīnišķīgajās pastaigu takās. Ne velti, Plitvices ezeru nacionālais parks iekļauts UNESCO kultūras mantojumā.

Krāšņie ezeri atrodas divu stundu braucienā no Horvātijas galvaspilsētas Zagrebas. Parks ir īsta paradīze pastaigu un pārgājienu cienītājiem, kā arī dabas mīļotājiem.

Svarīgi pieminēt, ka ziemas mēnešos ūdens transports parkā nekursē, un ekskursijas pieejamas, distanci veicot ar kājām. Ieejas biļešu cenas atšķiras atkarībā no sezonas.

Vairāk par Horvātiju lasiet šeit.

Riodežaneiro

Foto: Shutterstock


Šī ir viena no pasaules skaistākajām pilsētām tieši savas atrašanās vietas dēļ – kalni, nelielās saliņas un mūžīgais zaļums padara to neatkārtojamu. Tā slavena ar ugunīgajiem karnevāliem februārī, bet šogad šajā Brazīlijas pilsētā notiks arī lielākais sporta pasākums – Olimpiskās spēles, kas varētu būt vēl viens iemesls apmeklēt šo vietu.

Rio mēdz dēvēt arī par Cidade Maravilhosa jeb Brīnišķīgo pilsētu. Tajā ir vairāk nekā 20 pludmales, bet ik uz stūra skatāmi dramatiski un neatkārtojami skati un objekti, tostarp pati fotografētākā – milzīgā Jēzus statuja, kas nolūkojas uz pilsētu.

Ieteikums! Lai gan Riodežaneiro ir tūristu pilsēta, būtu ieteicams zināt vismaz dažas frāzes portugāliski, pirms ierašanās šajā vietā.

Ko apskatīt Rio?

Galapagu salas

Foto: LETA

Dienvidamerikas tuvumā esošo salu apvidū krustojas trīs Klusā okeāna straumes, tādēļ Galapagu salās vienlaikus mīt auksto ūdeņu un tropu zivis, pingvīni, jūras lauvas, haizivis, milzu bruņurupuči un iguānas. Floras un faunas krāšņuma un daudzveidības dēļ daudziem dabas mīļotājiem arhipelāgs ir sapņu galamērķu saraksta pašā sākumā.

To apkaime ir dabas rezervāts un salas iekļautas UNESCO Pasaules mantojumā. Salu dabas daudzveidība un krāšņums ir katra ceļotāja sapnis. Tieši šeit dabas zinātnieks Čārlzs Darvins veica pētījumus, lai nonāktu pie savas slavenās evolūcijas teorijas.

Parasti salas var apmeklēt, dodoties nelielos kruīzos, kas piestāj krāšņajās vietās, bet kopš 2007. gada pieejami arī iekšējie kuģīšu izbraukumi un dažas naktsmītnes, lai ceļotājiem nebūtu jāguļ laivā vai kuģī, teikts Fodors.com.

Vairāk par Galapagu salu dzīvniekiem lasiet šeit.

Islande

Foto: Shutterstock

Islande ir otra lielākā sala Eiropā, taču burzma tur nevalda, jo to apdzīvo tikai 320 tūkstoši iedzīvotāju, pie tam, 200 tūkstoši no viņiem dzīvo galvaspilsētā Reikjavīkā un tās apkaimē. Islandē runā islandiešu valodā un, piemēram, vārdam "sniegs" tajā ir 32 sinonīmi, jo sniegs taču var būt blīvs, mazāk blīvs, irdens, balts, pelēcīgs un vispār ļoti daudzveidīgs! Kā obligātās svešvalodas islandiešu skolās tiek apgūtas arī angļu un dāņu valodas.

Vairumam islandiešu nav uzvārda. Tā vietā tiek lietots tēva vārds, pievienojot tam vārdu dēls – son vai meita – dottir. Piemēram, uzvārds Gustavsons, to arī nozīmē – Gustava dēls, bet Sigurdardotira – Sigurda meita.

Noteikti jāpiemin, ka Islande ir geizeru zeme. Lielais Geizers (tā vārds visā pasaulē jau kļuvis par sugas vārdu, bet tulkojumā tas nozīmē – strūklaka) šļācas vairāku desmitu metru augstumā. Savukārt ūdenskritumi Islandē ir sirreāli un, iespējams, skaistākie pasaulē. Vairāk par tiem lasiet šeit.

Vēl kāda neparasta vieta Islandē ir Rejnisdrangaras jūras "skursteņi". Vienam šie neparastie bazalta veidojumi atgādina nokvēpušus skursteņus, jo tie patiešām ir ogļu melni, citam ērģeļu stabules vai pat samazinātus lielpilsētas debesskrāpju "džungļus". Savukārt islandiešu mīts vēsta, ka tas ir avarējuša troļļu kuģa vraks, kas nu uz mūžiem palicis Rejnisdrangaras pludmalē. Vairāk lasiet šeit.

Turklāt, ja vēlaties doties uz Islandi, lai jūs nebiedē salas dārdzība. Arī Reikjavīkā var atrast vietas, ko apskatīt bez maksas. Lūk, daži ieteikumi.

Roma

Romai – mūžīgā pilsēta – vismaz reizi dzīvē jāredz katram, kam patīk ceļot. Tā ir gandrīz 3000 gadu veca, un tieši Itālijas galvaspilsētā iespējams iepazīt nopietnu vēsturi ar dolce vita vieglumu sirdī. Romā ciematiem raksturīgā intimitāte un cilvēcīgums apvienojas ar Eiropas metropoles kultūras mantojumu.

Itālijas galvaspilsētā klasiskās antīko laiku drupas un kristiešu lūgšanu nami atrodas cieši blakus, bet renesanses laukumi un baroka strūklakas liek elpai aizrauties. Tur ir arī vietējās trattorias (itāļu restorāniņi), patīkami veikaliņi un dzīvīga vide. Pilsētas maigais Vidusjūras klimats ir vēl viens pārliecinošs arguments, kas piesaista tūristus no ziemeļiem.

Vairāk par ceļojumu uz Romu un apskates objektiem lasiet šeit.

Marakeša


Aizmirstiet klišejiskās pludmales brīvdienas, kas parasti attēlotas uz pastkartēm... Marakešā pavadīto brīvdienu fotogrāfijas noteikti atšķirsies.

Turp dodoties gan jāzina vietējās paražas un tradīcijas, ko ievērojot, tad brīnišķīgs ceļojums garantēts. Piemēram, izrādot cieņu mājas saimniekiem un vietējiem, ceļgaliem un pleciem Marakešā vienmēr jābūt nosegtiem. Šis noteikums attiecas arī uz vīriešiem. Marakešā it visur, izņemot satiksmi, valda stingri noteikumi. Mošejas un svētnīcas (zawiyyas) nav pieejamas musulmaņu reliģijai nepiederošām personām. Lai gan Marakeša ir atvērta savā domāšanā, Marokas likumi aizliedz seksuālus sakarus ārpus laulības, dzeršanu publiskās vietās, kā arī hašiša smēķēšanu. Marakešā ar šīm lietām ieteicams būt piesardzīgiem.

Pat Parīze un Milāna nespēj konkurēt ar Marakešu – šeit amatnieki, izmantojot senus darbarīkus un zināšanas, rada oriģinālus darbus katru dienu. Ziemeļu daļas tirdziņos modernās amatniecības meistari maalems atdzīvina senus amatus, piemēram, kalēja, sedlu izgatavošanas un lautas grebšanas arodus.

Izmantojiet iespēju novērot amatniekus darbībā, pastaigājoties pa Rue Dar el-Bacha – šajos tirgus plačos un viduslaiku pagalma darbnīcās amatniecības meistari izgatavo mozaīkas zellij, bet no apelsīnu koka darina režģveida aizslietņus mashrabiyya.

Noteikti jāredz arī Djemaa el-Fna. UNESCO šo vietu iekļāvusi Pasaules mantojuma sarakstā, tomēr šis greizais laukums nav vēstures piemineklis: tas ir "brīvības laukums". Čūsku dīdītāji, akrobāti un zāļu pārdevēji ir tikai daļa no tā, ko šeit var ieraudzīt. Saulrieta laikā te ierodas aptuveni 100 šefpavāru, kas savā veidā sacenšas, cepot un grilējot. Kebaba dūmu ieskauti, laukumā ierodas arī dažādi mākslinieki.

Vairāk par dzīvībā kūsājošo Marakešu lasiet šeit.

Petra

Foto: Shutterstock

Tuksnešu un kalnu ieskautā Petra, kas ir izcirsta klintīs un glabā asīriešu, ēģiptiešu un pat romiešu arhitektūras iezīmes, ir viena no Jordānijas un visas pasaules dārgumiem. Šī pilsēta ir mantojums, kas palicis no nabatiešiem, drosmīgiem cīnītājiem un apbrīnojami talantīgiem akmeņkaļiem, kas dzīvoja Jordānijas dienvidos pirms vairāk nekā diviem tūkstošiem gadu.

Līdz šim Petrā arheologi ir atklājuši pilis, tempļus, kapenes, antīku amfiteātri un daudzas citas celtnes. Rietumu pasaulē par Petras pastāvēšanu nekas nebija zināms līdz pat 1812. gadam.

Pirmais to atklāja šveiciešu pētnieks Johans Ludvigs Burkhards, kurš bija dzirdējis neticamus stāstus par apslēptām pilsētas drupām, ko sargā nikns beduīns.

Lēš, ka pilsēta savus ziedu laikus piedzīvojusi aptuveni 500 gadus pirms mūsu ēras, kad bijusi svarīgs punkts zīda un garšvielu tirgotāju ceļos. Petrā savulaik, iespējams, dzīvoja līdz 30 tūkstošiem cilvēku, tomēr pēc 363. gadā notikušās zemestrīces dzīve pilsētā tā arī neatjaunojās.

Pašlaik Petra ir viens no populārākajiem Jordānijas apskates objektiem.

Vairāk par reiz slavenām, bet nu zudušām pilsētām lasiet šeit.

Sidneja

Austrālija ir neskaitāmu latviešu sapņu zeme, un Sidneja parasti ir vieta, kur visi vēlas nokļūt. Tam ir pamats! Bez greznās ostas, tur atrodams itin viss, ko vien tūristi varētu vēlēties: lieliskas pludmales sērfošanai, pasaules līmeņa virtuve, ugunīga naktsdzīve, augstas kvalitātes iepirkšanās, mākslas galerijas, muzeji, milzīgi Viktorijas laika parki, nemaz nepieminot Sidnejas Operu – vienu no 20. gadsimta izcilākajām ēkām.

Sidnejas pasākumu kalendārs ir piepildīts ar mākslas un filmu festivāliem, slaveniem brīvdabas koncertiem, interesantiem mākslas.

Foto: AFP/Scanpix

Ēšana ārpus mājas šeit ir viens no iecienītākajiem laika pavadīšanas veidiem un piedāvājums ir ļoti plašs – atradīsiet visas pasaules slavenākās virtuves un izcilus piemērus.

Bērniem un arī pieaugušajiem Sidnejā patiks zoodārzs. No pilsētas tur iespējams nokļūt, veicot nelielu braucienu ar prāmi. Zoodārzā aplūkojamas vairāk nekā 2900 eksotiskas un šim arī tieši šim kontinentam raksturīgas sugas, ieskaitot gorillas, tīģerus, sniega leopardus, šimpanzes, žirafes, ķengurus un koalas.

Vairāk par Sidneju lasiet šeit.

Stambula

Foto: DELFI

Nav šaubu, ka Stambula, tāpat kā Londona, Ņujorka vai Parīze, ir viena no pasaules varenākajām pilsētām. Stambula atrodas vienlaicīgi divos kontinentos, kur Bosfora šaurums atdala Eiropu no Āzijas.

Vecpilsēta ar savu austrumu pasakām līdzīgo, kupoliem un minaretiem rotāto debesjumu un šaurajām bruģētajām ieliņām ar vecajām koka mājām, atrodas uz konusveidīgas pussalas. Uz dienvidiem skatam paveras mirdzošie Marmora jūras ūdeņi. Uz ziemeļiem, gar cēlo Zelta raga izliekumu, atmirdzēs pulsējošā izklaides kvartāla Beyoğlu spožās gaismas.

Šai lielpilsētai, kuras iedzīvotāju skaits pārsniedz 15 miljonus, ir raksturīga iespaidīga silueta līnija - biznesa rajoni, kas atrodas aiz Beyoğlu, sāk jau izskatīties pēc Manhetenas. Tomēr Stambula patiesībā ir sena pilsēta, ko dibinājuši grieķi septītajā gadsimtā pirms mūsu ēras, tāpēc tur atradīsiet plašu kultūrslāni un neskaitāmus vēsturiskus apskates objektus.

Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!