Foto: DELFI
Apvienotos Arābu Emirātus veido septiņi emirāti, un viens no tiem ir Šārdžas emirāts, kas gan platības, gan apdzīvotības ziņā ierindojas aiz Abū Dabī un Dubaijas. Tautā un arī tīmeklī runā, ka Šārdža ir visai konservatīva savos uzskatos un būs jāielāgo par kādu likumu vairāk, pirms turp doties, taču tas nebūt neizslēdz to, ka tas ir eksotisks galamērķis, kas pārsteidz ar ikdienas dzīvi, kultūru un, protams, fantastiskiem skatiem, kas mijas ar augstceltnēm un tuksnešaino ainavu.

Pateicoties tūrisma firmai "Novatours" un tūrisma centram "Visit Sharjah", "Tūrisma Gidam" bija iespēja iepazīt šo emirātu.

Šārdžas emirāts uzņem visai krāšņi. Protams, ne tikai ar varenu sutu pat nakts tumšākajās stundās, bet arī ar spēcīgu vētru, kas stundas laikā no pāris pilēm uz automašīnas vējstikla pārtop lielā haosā. Šoferītis vien izbrīnā noteic, ka šeit dzīvo jau 12 gadus, bet neko tamlīdzīgu nav redzējis, – ir sajūta, it kā debesis ar zemi kopā grieztos, ūdens uz ceļiem sakrājies visai iespaidīgā līmenī un stiprais vējš dancina dažādus priekšmetus. To, ka šāds negaiss ir rets viesis, rāda arī tas, ka pulksten divos naktī pie logiem ir manāmas izbrīnā ieplestas acis, bet viesnīcas personāls steidzīgi uzslauka nedaudz applūdušās iekštelpas. Naktī notikušais jandāliņš jūtams arī nākamajā dienā – debesis vēl joprojām šķiet drūmi savilkušās, bet viļņi ar ļaudīm spēlē ķegļus un plēš nost trūcīgās drānas no miesām.

Neraugoties uz krāšņo sagaidīšanu, pārējās dienas lutina – nu gluži kā tūrisma sezonā pienākas. Dienā ar +38, bet naktī ar +33 grādiem pēc Celsija.

Ko apskatīt šajā pusē? Lūk, fantastiskas idejas un padomi, ko vērts likt aiz auss.

Viesošanās pie vietējiem: ciemos pie Fatimas


Foto: DELFI

Viena no vietām, ar ko var sākt Šārdžas iepazīšanu, ir kāda vietējā māja, kurā dzīvo Fatima ("Localhouse "Fatima""). Viņa ir viena no pirmajām sievietēm apkārtnē, kas izrāvās no ierastās sieviešu ikdienas un devās uz augstskolu – aptuveni pirms 40 gadiem uzsākot dzīvesstilu, kas tajos laikos nebija ierasts. Mainot ierasto lietu kārtību, Fatima turpināja iesākto – izglītojās pati, mudināja to darīt citas sievietes un vēl joprojām sniedz palīdzīgu roku tiem, kam tā vajadzīga. Enerģiskā Fatima uzskata, ka cilvēks dzīvo, lai palīdzētu citiem.

Viņas māja, uz kuru var organizēt vizīti, vēršoties tūrisma centrā, ir arī lielisks piemērs, lai izprastu, kā rit dzīve Šārdžā. Kā vairākkārt ceļojuma laikā uzsvēra gidi – nav tādas parādības kā nabadzīgi Emirātu iedzīvotāji, tāpēc arī šajā mājā var redzēt pamatīgu greznību. Galu galā – vietējiem iedzīvotājiem iespējams pieteikties dažādos projektos, tostarp, lai iegūtu naudu savas mājas būvniecībai. Tas ir arī viens no iemesliem, kādēļ šeit ir tik interesanta arhitektūra, – ja publiskās ēkas visas veidotas vienoti tradicionālā stilā, tad privātmājas ir katra saimnieka fantāzijas lidojums.

Arī Fatimas mājā virmo košas krāsas, zeltīti aksesuāri un akcentēta viesmīlība. Šajā milzīgajā mājā, kā pastāstīja pati Fatima, dzīvo 22 cilvēki četrās paaudzēs, tāpēc arī tad, ja pašas Fatimas nav mājās, kāds sarunu biedrs, kas varēs pastāstīt par šejienes ikdienu, noteikti atradīsies.

Plēsīgo putnu un kalnu dzīvnieku iepazīšana


Foto: DELFI

No 2014. gada interesenti var doties uz Kalbas plēsīgo putnu centru ("Kalba bird of prey centre"), kur vienuviet meklējamas vairākas putnu šķirnes, tostarp ērgļi, pūces, kā arī, protams, piekūni. Centra apmeklētāji var doties pastaigā ar gidu un uzzināt daudz vairāk par putnu dzīvi šeit, kā arī izvēlēties izbaudīt lidojošo plēsoņu šovu, kas parāda, cik labi mednieki tie ir. Jebkurā gadījumā centra mērķis ir sekojošs – nodot zināšanas par konkrētajiem putniem, kā arī saglabāt un turpināt dažu putnu sugu eksistenci, ņemot vērā, ka daudzi no tiem apkārtnē šobrīd ir pavisam reti.

Netālu meklējams arī cits rezervāts, kura mērķis ir pasargāt un saglabāt dažādas dzīvnieku sugas. To iespējams atrast pēc nosaukuma "Al Hefaiyah Mountain Conservation Centre". Kalnu ielenkumā tur atrodami aptuveni 30 sugu dzīvnieki. Protams, tas ļaus tuvāk iepazīt plašo dzīvnieku pasauli. Interesanti būs gan atrast un vērot kalniem un tuksnesim raksturīgos dzīvniekus dabā, gan arī apmeklēt centru, kur iespējams gūt plašākas zināšanas un interaktīvā veidā iepazīt dzīvo dabu.

Nakšņošanas pieredze uz salas luksusa teltīs


Foto: DELFI

Viena no vietām, kas noteikti atstāja lielu iespaidu, – "Kalba Kingfisher Lodge". Šī vieta, kas atvērta vien pagājušogad, piedāvā ko krietni vairāk par spilvenu, kur atspiest galvu, kad norietējusi saule. Tā ir vesela pieredze.

Foto: DELFI

Uz salas, uz kuru var nokļūt īsa brauciena attālumā ar laivu, atrodas aptuveni 20 privātās villas, kas saceltas, ievērojot zināmu distanci un saglabājot privātumu. Sala ir aizsargājama teritorija, tāpēc villas ir bez īpašiem pamatiem veidotas teltis uz paaugstinājumiem, kas tomēr izstrāvo zināmu šiku. Un kā nu ne, ja katrai villai ir savs baseins. Kāda privātā telts piedāvā skatu uz desmit minūšu attālumā esošajām Omānas gaismām un kalnu grēdām, cita – uz Omānas līci.

Foto: DELFI

Kas nav mazsvarīgi, veidojot šos apartamentus, ievēroti konkrēti kritēriji, tostarp veidošanā un arī sadzīvē ir maksimāli limitēta plastmasa. Tāpat arī iemītniekiem jābūt gana saprotošiem par atrašanās vietu – doties var tikai pa ierīkotajām taciņām un novirzīšanās no maršruta nav atļauta.
Rīta pusē ikviens var doties uz pludmali vērot krabjus vai doties uz kanālu, kur saules stariem pretī uznirst ievērojama izmēra bruņurupuči. Savukārt, kad diena rit otrajā pusē un tveice palēnām izzūd, iespējams redzēt kādu no aptuveni 60 tur mītošajām gazelēm. Tāpat teritorijā var izvēlēties nodoties dažādām aktivitātēm, tostarp rīta enerģijas pastaigām, riteņbraukšanai, kajakošanai vai citām nodarbēm. Protams, lai to visu izbaudītu uz savas ādas, nāksies maku atvērt plašāk, jo ekskluzīvā atpūta izmaksās aptuveni 500 eiro par nakti.

Arheoloģijas centrs un zvaigžņu vērošana tuksnesī


Foto: DELFI

Ļoti daudzpusīgs būs Mleihas apmeklējums. Mūsdienīgais Mleihas arheoloģiskais centrs, kas apmeklētājiem atvērts kopš 2016. gada, iepazīstinās ar vēstures līkločiem, taču pēc tam būs iespējams jauniegūtās zināšanas nostiprināt dabā, jo apkārtnē atrodas daudzas vēsturiski nozīmīgas vietas un arheoloģiskie atklājumi, tostarp kapenes, drupas un dažādas alas.

Foto: DELFI

Protams, ekskursiju daudz spilgtāku padarīs šo vietu apmeklēšana un tuksneša izbaudīšana, dodoties pat nedaudz ekstrēmā braucienā ar džipiem. Viena no zīmīgākajām vietām brauciena laikā ir Kamieļa klints, kuras veidolā daudzi saskata, kā liecina nosaukums, šī dzīvnieka galvu.
Foto: DELFI

Dienas noslēgumā šajā vietā var baudīt arī saulrieta vakariņas vai pat nakšņot, taču, kad debesis jau pavisam tumšas, iespējams organizēt arī zvaigžņu vērošanu. Šo aktivitāšu kopums garantēs, ka piedzīvojums būs izdevies.

Iespaidīgā mošeja un blakus esošā sala


Foto: DELFI
Ja ir vēlme gūt paplašinātāku ieskatu šīs zemes reliģiskajā pasaulē, mošeja "Al Noor" būs piemērotākā vieta.

Tā ir gan viena no skaistākajām visā Šārdžā, gan arī pirmā, kurā var doties interesenti, kas nav musulmaņi. Tiesa, tas gan iespējams tikai konkrētā laikā, proti, pirmdienās pulksten 10. Ikvienam mošejas apmeklētājam jābūt piedienīgi apģērbtam, turklāt tiem, kuru ģērbšanās stils neatbilst standartiem, reģistratūrā piedāvās pienācīgu apģērbu, kā arī lūgs ārpusē atstāt apavus. Mošejas apmeklējums ir bez maksas, turklāt iekštelpās ir atļauts fotografēt.

Foto: DELFI

Turpat blakus atrodas arī unikāla sala, kuras nosaukums arī ir "Al Noor", kas tulkojumā nozīmē "gaisma". Sala, uz kuru ved tiltiņš, patiesībā ir patiess ainavu dārzs.
Tur ir pārstāvētas aptuveni 85 augu sugas, kā arī var aplūkot dažādas skulptūras un citus interesantus objektus. Viens no diženākajiem apskates objektiem uz salas, protams, ir tauriņu māja, kur var pastaigāties starp aptuveni 500 lidoņiem. Savukārt no tauriņu mājas ved aptuveni 3,5 kilometrus gara pastaigu taka, ļaujot iepazīties ar salas burvību un liekot aizmirst, ka patiesībā atrodies lielpilsētas centrā.

Moderni un ģimeniski muzeji, kas ieinteresēs


Foto: DELFI

Šārdža noteikti pārsteidz ar daudzveidīgajiem, mūsdienīgajiem un interesantajiem muzejiem. Šārdžas arheoloģiskais muzejs, Islāma civilizācijas muzejs, Jūrniecības muzejs un turpat esošais Šārdžas akvārijs, Klasisko mašīnu muzejs un daudzi citi.

Tiesa, ļoti interesanti ir tieši bērnu auditorijai domātie muzeji, kas prot ieinteresēt arī pieaugušos. Piemēram, Zinātnes muzejā atrodami vairāk nekā 50 interaktīvi eksponāti, kas jautrā veidā iemācīs un parādīs daudz jauna, turklāt tur atrodams arī planetārijs.

Foto: DELFI

Ģimeniski aizraujošs ir arī Šārdžas atklājumu centrs. Tas sadalīts vairākos segmentos, katrā no tiem piedāvājot citu tēmu. Centrā interaktīvā veidā var iepazīties gan ar ūdens pasauli, gan to, kā notiek darbība lidostā. Turklāt bērni paši visu var izmēģināt un līdzdarboties – tostarp arī izņemt naudiņu bankomātā un doties iepirkties uz imitētu veikalu, gūstot praktiskas ikdienas zināšanas par dzīves procesiem.

Foto: DELFI
Atsevišķi vērts izcelt arī Lietus istabu. Tur ikviens var pārbaudīt cilvēka un tehnoloģiju attiecības, dodoties zem lietus šalts. Šīs interesantās ekspozīcijas būtība ir sekojoša – ja iesi gana lēni un uzticēsies tehnoloģijām, tās tevi pasargās no lietus un nesamirksi.

Apmeklēšanas vērti tirdziņi


Foto: DELFI
Ja ir vēlēšanās sev un saviem mīļajiem sagādāt kādu pārsteigumu un paliekošu atmiņu vai arī gūt krāšņu pieredzi andelējoties, vērts apmeklēt vietējos tirdziņus. Ja redzi uzrakstu "Souq", kas nozīmē "tirgus", dodies tik iekšā.

Visdažādākās lietas var nopirkt Alarsa tirdziņā – lavierējot pa labirintu sistēmām, kuras no abām pusēm ieskauj bodītes, iespējams atrast visdažādākās pērles un visneiedomājamākos krāmus. Krāšņa pieredze!
Foto: DELFI

Ja lūko pēc piedzīvojuma, vari doties uz "Al Jubail" tirgu. Turp vietējie dodas, lai iegādātos svaigu gaļu, dārzeņus un citus produktus. Tomēr tūristiem visai interesanta varētu šķist zivju tirgošana. Zivis vietējie makšķernieki saķer no rīta un pēcpusdienā, bet pēc trešās lūgšanas, kuras laiks var atšķirties no saules rietēšanas, notiek andelēšanās. Vietēji vīri sanāk aplī, un, makšķernieku balsīm skaļi skanot, notiek loma pārsolīšana – kurš vairāk sola, tas arī ies mājās ar lielajiem jūras velšu groziem. Viss process ir nudien savdabīgs, taču vareni interesants.

Savukārt, runājot par cenām veikalos, tās nebūt nav neiedomājami augstas – drīzāk atbilst mūsu ierastajām. Ko atvest uz mājām? Protams, arābu saldumus. Dateles, kas tur ir lielā cieņā un visdažādākajos veidos, un kamieļa piena šokolādi.

Ko vērts likt aiz auss?


Foto: DELFI

Apvienotajos Arābu Emirātos norēķinās ar dirhamiem. Viens dirhams līdzvērtīgs 0,25 eiro.

Lai cienītu vietējos, ieteicams pienācīgi apģērbties. Nepieciešams nosegt plecus un izvēlēties apģērbu, kas neatkailinās arī ceļus. Iespīlēts un caurspīdīgs apģērbs arī tiek uzskatīts par nepiedienīgu.

Vietējie iedzīvotāji tradicionālajos tērpos nebūs priecīgi, ja iemūžināsi viņus foto, – ir būtiski cienīt to.

Pirmā darba diena ir svētdiena, attiecīgi brīvdienas ir piektdienas, kad aktuāla ir lūgšanās, un sestdienas.

Foto: DELFI

Šārdžā valda absolūts "sausais" likums – alkohols netiek tirgots nekur.

Vietējie ir ļoti viesmīlīgi. Ja, dodoties pie vietējiem, tiec sagaidīts ar konfekšu un ziedlapiņu lietu, esi sagaidīts pēc labākajām tradīcijām. Tāpat vērts paturēt prātā dažas vietējo pieklājības normas, tostarp to, ka kafijas krūzīte vienmēr jāņem ar labo roku, bet no našķiem nebūtu vēlams atteikties – arī tad, ja nemaz negribas.

Plašāk par tūrisma iespējām un visu svarīgāko, plānojot ceļojumu uz šo pusi, meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!