Foto: DELFI.lt
Lai dotos uz Viļņu, ceļojums nav jāplāno krietnu laiku agrāk un nav jādomā, kā izbrīvēt vienu brīvu nedēļu. Mūsu kaimiņvalsts Lietuvas galvaspilsēta ir interesants galamērķis, kurp doties, lai apjaustu Vecpilsētas šarmu un baudītu gan seno, gan mūsdienu kultūru.

Viļņu 14. gadsimta sākumā dibināja valdnieks Ģedimins, un drīz tā kļuva par ziemeļaustrumu Eiropas kultūras centru. 1994. gadā Viļņas vecpilsēta, ar savu unikālo arhitektūru, kurā sajaukušies gotikas, renesanses, baroka un klasiskie stili, iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Viļņa ir lielākā vecpilsēta Austrumeiropā, kurā atrodas vairāk nekā 20 Austrumu baroka stila baznīcas.

Paralēli koncertiem un festivāliem Viļņā var aplūkot vairākas vēsturiskās celtnes un interesantas vietas.

Lūk, lietas un vietas, kuras noteikti jāredz Viļņā.

Pils tornis uz Ģediminas kalna

Apmeklētāji šo pils torni ir iecienījuši, jo no tā paveras brīnišķīgs skats uz Viļņas vecpilsētu un tās centru. Tornī varēs skatīt rekonstruētos maketus, ieročus un citus vēsturiskos materiālus.

Ieejas maksa: līdz 5 litiem

Viļņas universitāte

Viļņas universitāte ir vecākā universitātes ēka visā Austrumeiropā, tā dibināta 1579. gadā. Savas ilgās pastāvēšanas laikā, universitāte spējusi apvienot vairākus arhitektūras stilus – gotikas, renesanses, baroka un klasicisma. Jāpiemin, ka universitātē darbojās bibliotēka, kas izveidota 1570. gadā, tajā glabājas vairāk nekā pieci miljoni drukātie izdevumi un vairāki manuskripti.

Ieejas maksa: līdz 5 litiem

Užupja rajons

Viļņā ir vērts iegriezties Užupī - rajonā, kas nereti tiek dēvēts par Viļņas Monmartru. Tas atrodas tieši blakus vecpilsētai, no kuras tas atdalīts ar nelielu Viļņas upīti un savienots ar romantiskiem 16.gadsimta un cara laika tiltiņiem. Otrā pusē rajons beidzas līdz ar kalniem, kuros atrodas vairākas kapsētas (to vidū arī Jūdu kapsēta). Užupja šaurās ieliņas ir pilnas ar mazām, dažādas kvalitātes, koka un ķieģeļu mājiņām, no kurām daudzas pēdējos gados apgleznotas, kas liecina par Užupja mākslinieku rajona slavu.

Viļņas gleznu galerija

Galerija atrodas vēlā klasicisma stila pils ēkā, kurā agrāk piederēja grāfiem Hodkevičiem. Galerijas pastāvīgā ekspozīcija iepazīstina apmeklētājus ar Lietuvas mākslas attīstību laika posmā no 16. līdz 20. gadsimta sākumam. Īpašu vērību galerijā izpelnās darbi, kurus gleznojuši Viļņas mākslas skolas meistari.

Ieejas maksa: 6 liti

Trīs krusti

Trīs krustu kalnā, kuru agrāk mēdza saukt par Pliko kalnu, atradās pils, kuru 1390. gadā krustneši nodedzināja. Leģenda vēsta, ka par piemiņu franciskāņiem, uz kalna uzbūvēja trīs koka krustus. Savukārt 1916. gadā uz kalna uzbūvēja trīs masīvus krustus no betona, kurus piecdesmitajos gados padomju vara iznīcināja. 1989. gadā Trīs krustus atjaunoja, kas simbolizēja tautas centienus atgūt brīvību.

Dzintara muzejs - galerija

Galerijā - muzejā var apskatīt ne tikai dzintara kolekciju, bet arī vērot kā mākslinieks demonstrē dzintara apstrādes procesu un iepazīstina apmeklētājus ar dzintara būtiskākajām īpašībām un tā lomu pagānu rituālos.

Televīzijas tornis

Viļņas televīzijas tornis ir viena no augstākajām Austrumeiropas celtnēm, tās augstums ir 326,5 metri. Pirmajā stāvā var aplūkot fotogrāfiju izstādi, kas veltīta 1991. gada neatkarības cīņās traģiski bojā gājušajiem cilvēkiem. Savukārt 165 metru augstumā ir iespējams baudīt dzērienus televīzijas torņa kafejnīcā, kurā ir rotējoša platforma. Skaidrā laikā te var apskatīt Viļņu līdz pat 50 kilometru rādiusā.

Ieejas maksa: līdz 21 litam

Vairāk informācijas: www.vilnius-tourism.lt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!