Foto: Unsplash
Vīna tūrisma cienītāji zina, ka Rioja Alavesa reģions Spānijā ir īstais galamērķis, kur baudīt labi iekoptu un raženu vīna dārzu augļus un to saimnieku veidoto piedāvājumu. Viena no šī reģiona pērlēm ir maza vīna darītava, kura kā magnēts pievelk ne tikai vīna cienītājus, bet arī arhitektūras. Un ne velti!

Lagvārdijas ziemeļos Spānijā, Kantabrijas kalnu grēdas pakājē, teju pašā Rioja Alavesa reģiona centrā atrodas moderna vīna darītava "Ysios", kas saskan ar apkārtējo ainavu un kurā pēc ilgstpējīgām tradīcijām tiek darināti vīni, attiecoties saudzīgi un atbildīgi pret apkārtējo vidi. Avangardā vīna darītavas ēka tiek uzskatīta par spāņu arhitekta Santjago Kalatravas šedevru, kas ir apskatīšanas vērts objekts pats par sevi, bet tas, ka tā ir mājvieta vīna darināšanas mākslai, padara to par vēl iekārojamāku tūrisma objektu un vienu no obligātām pieturvietām tiem, kas labprāt dodas vīna tūrismā.

Mazajā vīna darītavā esošie vīna lauki ir vidēji 30 gadus veci, loloti patīkamā klimatā, pasargāti no jūras vēju ietekmes. Aiz vīna darītavas majestātiski slejas Katabrijas kalni, kas veido elpu aizraujošus skatus šajā vietā ar kalniem fonā.

Vīna darītavā iespējams piedalīties degustācijās un apmācībās vīna mākslā, gida pavadībā apmeklēt pagrabu, pastaigāties pa vīna dārzu vai vienkārši iedzert glāzi vīna un baudīt uzkodas. Pat ja nedodies ekskursijā, ieteikums ir vismaz pastaigāties pa iespaidīgo, skulptūrai līdzīgo ēku. Atkarībā no skatu leņķa un attāluma kādā lūkojies uz ēku, tā iegūst citu izskatu. Garā ēka redzama jau vairāku kilometru attālumā. Gigantiski alumīnija stieņi veido viļņoto jumtu, kurā atspīd fonā esošie kalni. Ēkas fasāde izgatavota no krāsota ciedra, kas atgādina milzu vīna mucu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "tripadvisor.com", "euskoguide.com", "allwinetours.com", "vinissimus.co.uk", "spainisculture.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!