Iespaidīgā Vintgara aiza atrodas tikai dažu kilometru attālumā no Bledas pilsētas Slovēnijā. To klinšainajā apvidū izgrauzusi mutuļojošā Radovnas upe, radot skaistumu, ko nav iespējams aprakstīt vārdos.

Klinšu aiza ir 1,6 kilometrus gara. Dodoties pa gājēju ceļu gar upes krastiem, iespējams apskatīt neparastas un gleznainas ainavas, dabīgi veidojušos baseinus, ūdenskritumus, krāces un nogāzes. Cauri visai aizai ved koka laipas, kā arī saglabājušies iespaidīgi tilti vēl no Napoleona laikiem – pastaiga pa šo pasaku valstību liks aizrauties elpai. Taku noslēdz brīnišķīgais, 13 metrus augstais Šuma ūdenskritums. Tie, kuri uzmanīgi vēros, ieraudzīs tajā arī foreles!

Gājēju takas garums ir aptuveni trīs kilometri, un to var mērot stundas laikā. Taka nav nogurdinoša, bet, ja ir ļoti karsta vasaras diena, turp dodoties, gan jāizvērtē savi spēki, brīdina takas apsaimniekotāji.

Ja ir vēlēšanās nonākt tuvāk zemes centram, tad jādodas uz kādu no neskaitāmajām alām.

Par to, kā radies šīs vietas nosaukums, ir vairāki varianti, bet ticamākais ir, ka tas cēlies no vācu vārda "Weingarten" jeb vīna dārzi (tādi atrodami pavisam netālajā Podhomā). Cits variants ir, ka vārds Vintgar ir variācija par "Weinglas" jeb vīna glāzi. Tomēr šis apzīmējums tā iegājies, ka vietējie sākuši to lietot kā sugasvārdu, kas apzīmē aizu, un Slovēnijā ir vēl citas vietas, ko tā sauc, piemēram, "Iški vintgar" un "Ribnica vintgar".

Vairāk informācijas par aizu: Vintgar.si.

Kad braukt?

No aprīļa līdz novembrim. Ziemas laikā aiza ir slēgta apmeklētājiem.

Kā nokļūt?

Labākais veids, kā nokļūt līdz aizai, ir braukt ar automašīnu no Bledas – tas aizņems vien desmit minūtes, jo aiza atrodas trīs kilometru attālumā.

Adrese: Podhom, 4247 Zgornje Gorje, Slovēnija


Ko vēl apskatīt šajā apkaimē?

Tuvākā pilsēta ir Bleda - brīnišķīga vieta Jūlija Alpu pakājē. Tur esot, noteikti jāapskata skaistā Bledas pils, kas atrodas uz augstas klints, un valdzinošais Bledas ezers ar skaistu saliņu pašā vidū, kur atrodas Sv. Marijas Debessbraukšanas baznīca. Turp var nokļūt ar tradicionālo laivu - "pletnu".

Bledā nogaršojiet arī slavenās krēmkūkas ar kafiju.

Vairāk par Bledu un tās teiksmainajām apskates vietām lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!