Foto: Shutterstock
Polija daudziem, kas braukuši tai cauri, var asociēties ar dārza rūķu armiju ceļmalās, tomēr Vroclava gājusi soli tālāk, un pilsētas ielās sastopami vairāk nekā 160 (daži saka, ka to ir vairāk nekā 350) bronzas rūķi, kas veidoti kā protesta simbols padomju režīmam.

Vroclava ir Polijas dienvidu pilsēta, kuras vēsturisko daļu var izstaigāt dažās stundās. Tajā vai ik uz stūra var aizķerties vai pamanīt sprīdi garus vīreļus un sieviņas – rūķus, kas attēlo dažādas profesijas un simboliskas izdarības.

Foto: Shutterstock

Pirmais rūķis Vroclavā nonācis 2001. gadā. Švidnickas (Świdnicka) ielā tad tika uzstādīts Rūķu tēvs. Tas ir nedaudz lielāks par citiem, turklāt arī izskatās nedaudz citāds, un tam ir īpaša nozīme, raksta "The Telegraph". Tā saistīta ar pagrīdes grupu, vēlāk hepeningu kustību Oranžā alternatīva, ko 20. gadsimta 80. gadu pirmajā pusē dibinājuši mākslinieki Vroclavā. Oranžās alternatīvas darbība bija vērsta pret komunistisko režīmu, izmantojot absurda elementus, un rūķi bija viens no šīs kustības simboliem. Tā nu pirmais rūķis pilsētā uzstādīts tieši par godu šai idejai, 10 gadus pēc PSRS sabrukuma.

2003. gadā parādījies otrs bronzas rūķis, kas sargāja Rūķu muzeja ieejas durvis – pavisam mazas un šauras. 2005. gadā šiem rūķiem piepulcējās vēl pieci.

Foto: Shutterstock

Mazie "pilsētnieki" ātri vien vairojušies, un nu jau Vroclavā nav ieteicams iet, lūkojoties tikai augstu gaisā, jo tā palaidīsiet garām mazās statujiņas, kas atrodas daudzās tūristu ļoti iemīļotās vietās, noglāstītas gluži spožas, savukārt citas atrodamas arī slepenākos nostūros un būs jāpameklē. Rūķi kļuvuši par neatņemamu pilsētas vizītkarti un ievērības cienīgu apskates objektu. Tos veidojuši vairāki mākslinieki, un tie pārstāv dažādas profesijas un idejas. Daudzi rūķi pauž dažādas nevardarbīgas pretošanās idejas un pret valdību vērstus saukļus, kas bijuši kā cerības stariņš padomju apspiestības gados. Tā nu atrodams gan rūķis cietumā, gan veterāns, tāpat arī žurnālists, skolotājs un citi. Pēdējā laikā tiem piepulcējušies arī modernie rūķi – no mājām strādājošais, dendijs, dārznieks un citi. Ir pat azartspēļu un kāršu rūķi. Kopumā nu jau esot 163 rūķu skulptūriņas.

Visu 52 oficiālo statujiņu, kas meklējamas vecpilsētā, atrašanās vietas ir atzīmētas kartē. Tomēr vēl interesantāki ir rūķi ārpus pilsētas populārākajām vietām, raksta "The Telegraph".

Vroclava, agrāk Breslava, ir pilsēta Polijas dienvidrietumos, Lejassilēzijas vojevodistes centrs Odras upes krastos. Vroclava ir Silēzijas vēsturiskā galvaspilsēta, sens tirdzniecības centrs, bijusī Hanzas pilsēta. Tur ir skaists tirgus laukums un verts aiziet arī uz Elizabetes baznīcu, kur var uzkāpt vairāk nekā 90 metrus augstā tornī. Tāpat interesanta ir 1913. gadā celtā sporta zāle - Simtgades zāle, kas ir arī UNESCO mantojuma objekts. Ko vēl apskatīt Vroclavā, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!