No divām salām sastāvošā, Tanzānijai piederošā autonomā province Zanzibāra atrodas Āfrikas austrumu krastā, tikai 35 kilometru attālumā no Melnā kontinenta un veidota no daudzām mazām salām un divām lielākām – Ungujas (galvenā sala, kas neoficiāli tiek dēvēta par Zanzibāru) un Pembas. Arhipelāga galvaspilsēta – Zanzibāra – atrodas Ungudžas salā. Tās vēsturiskais centrs – Akmens pilsēta – ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Zanzibāra mūsdienās kļuvusi par vienu no pašām populārākajām Āfrikas piekrastes salām. To apmeklē, lai atpūstos kādā no baltu smilšu klātajām pludmalēm, nodotos neskaitāmiem ūdenssporta veidiem, makšķerēšanai, bagātās vēstures vai interesantās dabas izpētei.

Tūrisms šeit attīstīts, tāpēc arī piemērojies Eiropas atpūtnieku prasībām, bet nav lēts. Zanzibāra kļuvusi arī par vienu no medusmēneša galamērķiem – solot romantiskas, siltas un zvaigžņotas naktis un krāsainas, tropu putnu, tauriņu un garšvielu smaržu bagātas dienas kādā no mazajiem piekrastes zvejnieku ciematiņiem vai koraļļu rifu ietvertiem liedagiem.

Akmens pilsēta

Akmens pilsēta atrodas Zanzibāras salas rietumu piekrastē. Bijusī valsts Sultanāta galvaspilsēta vienlaicīgi bija arī garšvielu un vergu tirdzniecības centrs. Tā ir vienīgā pilnvērtīgi funkcionējošā senā galvaspilsēta visā Āfrikas austrumu daļā, kuras izskats nav pārāk mainījies pēdējo trīs gadsimtu laikā. Līkumotu ieliņu labirints starp arābu kultūrai raksturīgiem greznojumiem rotātām ēkām, mošejas un tirdziņi, košās drānās tērptas vietējās sievietes – tas viss rada īpaši eksotisku auru.

Te jūtamas arī persiešu, indiešu, eiropiešu un āfrikāņu arhitektūras iezīmes. Šī iemesla dēļ Akmens pilsēta iekļauta UNESCO pasaulvēsturiskā mantojuma sarakstā.

Īpaša vērība Akmens pilsētā būtu jāpievērš Vecajai ambulancei – četrstāvīgai koloniālā stila ēkai, kas atjaunota visā tās krāšņumā pagājušā gadsimta 80. gados, Livingstona mājai, kuru 19. gadsimtā izmantoja misionāri un ceļotāji, tai skaitā pats Dāvids Livingstons, gatavojoties savai pēdējai ekspedīcijai Āfrikas kontinenta vidienē, "Brīnumu ēkai" ( House of Wonders), kuru tā iedēvēja vietējie iedzīvotāji – un kā nu ne – 19. gadsimta sākumā uzbūvētā vietējā sultāna ceremonijām paredzētā pils bija pirmā ēka salā ar elektrisko apgaismojumu un pirmo elektrisko liftu visā Āfrikas kontinentā. Un tad vēl Arābu forts, muzeji ( Pils muzejs un Miera memoriālais muzejs), kā arī vietējais tirgus – pat tad, ja iepirkšanās nemaz nav prātā.

Džozani mežs

Džozani mežs( Jozani) jeb Cvakas līča nacionālais parks ir pirmais un vienīgais nacionālais parks Zanzibārā. Tas atrodas seklā koraļļu "gultā" starp Čvakas un Uzi līčiem, kas pildīti mangrovju audzēm.

Augstais gruntsūdens radījis unikālu ekosistēmu, kurā var aplūkot ne tikai īstu tropisku lietusmežu, bet arī sastapt Zanzibāras sarkanos kolobus jeb lapēdājpērtiķus, kuri saglabājušies tikai 2000 visā pasaulē, redzēt brīnišķīgus tauriņus un, tropu zivtiņas, kas draiskojas zemākajās meža vietās ieplūstošajos Indijas okeāna ūdeņos, bet varbūt pat pamanīt pazibējušu, praktiski iznīcinātā, Zanzibāras leoparda ēnu.

Garšvielu plantāciju apmeklējums

Zanzibāras apciemojums nebūtu pilnīgs, ja netiktu apmeklēta kāda no divdesmit garšvielu plantācijām, kas veido brīnišķīgus tropiskus dārzus. Te audzē ne tikai kokus, no kuriem iegūst visiem pazīstamās krustnagliņas, piparus, muskatriekstus un kanēli, bet arī simtiem citus tropu augus un ziedus, kurus līdz mūsdienām izmanto vietējā kulinārijā, skaistumkopšanā un medicīnā. Te ne tikai izstāstīs par katra interesējošā auga pielietošanu un un audzēšanu, bet varēs arī iegādāties svaigas garšvielas un dažādu augu eļļas.

Cietuma sala

Cietuma sala, kas pazīstama arī kā Čangū vai Kibandiko atrodas 15 minūšu brauciena ar laivu attālumā uz rietumiem no Zanzibāras salas. Sākotnēji salā izmitināja sadumpojušos vergus, bet vēlāk uz tās tika uzbūvēts cietuma komplekss, kas nekad nav ticis izmantots paredzētajam mērķim.

Mūsdienās Cietuma sala ir kļuvusi tūristu plaši apmeklēta vieta un ne tikai paradīze zemūdens niršanas cienītājiem, jo šeit pulcējas piekrastes ūdeņos mītošās tropu zivis, bet arī tiem, kas vēlas apskatīt salu iemīļojušos milzu Aldabras bruņurupučus.

Nungvi ciemats

Nungvi ciemats atrodas pašos Zanzibāras salas ziemeļos. Ar vairāk nekā 5000 iedzīvotājiem, tas ir otrais lielākais starp salas apdzīvotajām vietām. Jau izsenis te nodarbojās ar zvejniecību un būvēja šajā Indijas okeāna reģionā plaši izmantojamos buru kuģus ar trijstūrainām burām un vienu vai vairākiem mastiem. Nungvi plaši pazīstams kļuva, pateicoties 2014. gadā CNN veidotajam pasaules labāko pludmaļu sarakstam, kura pirmajā simtniekā iekļuvusi arī ciemata galvenā pludmale. No šī ciemata ostas, selgā ar nelieliem buru kuģiem dodas tie romantiķi, kuri grib vērot, kā Indijas okeānā lēnām grimst saule un tumšajās debesīs iemirdzas miljoniem spožu zvaigžņu.

Uz Zanzibāru tiešais reiss no Rīgas ar "FlyMeAway" būs Valsts svētkos novembrī, bet pārējā laikā turp iespējams nokļūt, lidojot ar pārsēšanos lielākajās Eiropas lidostās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!