Foto: Shutterstock

Sigulda jau atkal tinas greznā zelta rotā, un šajās brīvdienās būs īstais laiks, lai dotos ikgadējā braucienā uz Latvijas rudens galvaspilsētu. Šoreiz atstājiet mašīnu mājās, apaujiet ērtus apavus un dodieties uz vilcienu – gluži kā bērnībā. Somā ielieciet termosu un maizītes, lai pa ceļam varētu iestiprināties – visticamāk,no tām nebūs palikusi ne kripata jau tad, kad izkāpsiet Siguldas stacijā, bet tas viss piederas pie lietas. Lūk, maršruts vienas dienas pārgājienam pa Siguldu!

Foto: LETA

Siguldas dzelzceļa stacija – Pils iela – Atslēgu skvērs – Livonijas ordeņa Siguldas pils un Jaunā pils – Siguldas. ev. lut. baznīca – Spieķu parks – pārbrauciens ar vagoniņu no Siguldas uz Krimuldu – Krimuldas muiža un pilsdrupas – Serpentīnceļš – Gūtmaņa ala – Turaidas muzejrezervāts. Atgriešanās Siguldā ar pilsētas autobusu Nr. 12.

Maršruta garums: 6 km.

Nepieciešamais laiks maršruta veikšanai: 3–4 stundas

Maršruta sākumpunkts: Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs, Siguldas dzelzceļa stacija, Ausekļa iela

Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014
Pēc izkāpšanas dzelzceļa stacijā Siguldas Tūrisma informācijas centrā paņemiet karti un dodieties ceļā pa Pils ielu. Tā ļaus iejusties rudenīgās mazpilsētas noskaņās un izlocīt kājas pēc garā brauciena. Šķērsojiet romantisko Atslēgu parku un dodieties uz Siguldas pilsdrupām.

Livonijas ordeņa Siguldas pils, kā vēsta Siguldas tūrisma portāls, celta 1207. gadā kā "castellum" tipa cietoksnis, vēlāk pārbūvēta par konventa tipa celtni. Pilsdrupu Ziemeļu un galvenajā Vārtu tornī iespējams arī uzkāpt, pastaigāt pa pils mūriem un izbaudīt viduslaiku auru. Pirms došanās pārgājienā iespējams doties arī virtuālā tūrē pa pili.

Pils darbdienās strādā no pulksten 9 līdz 17, bet brīvdienās līdz 19. Ieejas biļete izmaksās 1,41 eiro (bērniem 50 % atlaide).

Foto: Publicitātes foto

Turpat blakus atrodas arī Siguldas Jaunā pils, kas celta 1878. gadā neogotikas stilā kā muižas īpašnieku Kropotkinu dzīvojamā māja. Līdz mūsdienām saglabājušās vairākas ēkas. Pilī atrodas Siguldas novada Dome. Siguldas muižas vecajā alus brūzī iekārtota smilšu mākslas galerija. Mākslinieks Elmārs Gaigalnieks vairāk nekā 17 gadu garumā radījis unikālu smilšu mākslas tehniku. Izstāžu zālē var aplūkot mākslinieka smilšu gleznas un telpiskos mākslas darbus. Tur ir arī kolekcija, kur savākti smilšu paraugi no pieciem pasaules kontinentiem.

Tālāk jādodas uz Siguldas baznīcu, kas balta un cēla katru dienu no pulksten desmitiem rītā līdz pieciem pēcpusdienā ir atvērta apmeklētājiem. Tur apskatāma ekspozīcija par baznīcas vēsturi un mākslinieka Valda Atāla no pogām veidotās gleznas "Pogu mozaīkas".

Foto: Shutterstock

Pēc tam dodieties uz vienu no Siguldas simboliskākajām vietām – Spieķu parku, vietu ar īpašu leģendu. Jau 19. gadsimtā izdotajos ceļvežos teikts, ka "pastaigai pa Siguldas gravām lieti noderēs spieķis, ko var iegādāties no kāda zēna." Tā nu reti kurš jau vairāk nekā 200 gadu izticis, kaut reizi mūžā Siguldā nenopērkot lielāku vai mazāku spieķīti. Spieķu parks 2007. gadā izveidots par godu tieši šim ceļotāju atribūtam. Paejoties tālāk pa Cēsu ielu, pavērsies skaists skats uz Gaujas senleju.

Foto: LETA

Tālāk dodieties uz vagoniņa pieturu un brauciet uz Krimuldas pusi, šķērsojot Gauju.
Pa pasakainu, zeltainu lapu taku nonāksiet Krimuldas muižā. Tā atrodas Gaujas senlejas malā, Siguldas pilsētas labā krasta daļā. Netālu no muižas pils atrodas Krimuldas viduslaiku pils drupas. Krimuldas muiža līdz pat mūsdienām saglabājusi savu nošķirtību un 19. gadsimta "Vidzemes Šveices" muižām piemītošo noslēpumaino auru. Muižā pašlaik iekārtota sanatorija.

Mūsdienu ceļi, kuri savieno Siguldu, Krimuldu un Turaidu, veidojušies daudzu gadsimtu garumā. Viens no šādiem ceļiem ar bagātu vēsturi ir serpentīna ceļš no Krimuldas uz Siguldu. Tas daļēji izvietots Krimuldas viduslaiku pils aizsarggrāvja teritorijā un novirzīts pa nogāzi lejā uz Siguldu. Pa to arī dodieties atpakaļ.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Kas gan tas par braucienu uz Siguldu, neapmeklējot vaco labo Gūtmaņa alu? Skaidrs, ka pa ceļam jāaiziet arī nomazgāt mute alas strautiņā. Pie alas var ieturēt arī launagu, ja nu somā vēl palikušas kādas maizītes, vai nopirkt saldējumu kioskā.

Nebrīnieties, ja pirmajā oktobra nedēļas nogalē tur sastapsiet arī skrējējus – Siguldā notiek 70 kilometru garais kalnu maratons. Trase ved pa Gaujas senlejas takām posmā starp Gaujas tiltu un kājnieku tiltu pie Velnalas klintīm, atsevišķos posmos skrējiens notiks arī pa pilsētas ielām. Savukārt katru gadu pavasarī šeit norisinās Serpentīna ceļa skrējiens, dalībniekiem sacenšoties, kurš ātrāk uzskries augšā.

No Gūtmaņa alas, kad esat atpūtušies, tālāk jādodas uz Latvijas populārāko muzeju – Turaidas muzejrezervātu. Tur iespējams doties ekskursijā pa Tautasdziesmu parku, viduslaiku pili, muižas saimnieciskās apbūves centru un dabas takām. Biļešu cenas un darba laiki pieejami šeit.

Atpakaļ Siguldā atgriezties iespējams ar 12. maršruta autobusu.

Protams, visus minētos objektus var izbraukt arī ar velosipēdu vai auto.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no tourism.sigulda.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!