Foto: Shutterstock
Neticami greznais Zelta templis atrodas Indijas pilsēta Amritsarā. Pilsēta jau daudzus gadsimtus ir populāra sikhu svētceļotāju vidū, kuri dodas uz gurdvara kompleksu. Tieši šeit, svētā ūdens rezervuāra malā, uzbūvēts Zelta templis, kas pārsteidz ar zeltītu fasādi, kuru klāj izsmalcinātas arhitektoniskas detaļas.

Zelta templis jeb "Sri Harmandir Sahib" ir centrālā sikhu lūgšanu vieta, kas izveidota 1577. gadā. Templis uzbūvēts svētā ūdens rezervuāra malā, kam ir liela nozīme svētceļotāju vidū. Pēc nostāstiem ūdens rezervuāra malas klāj marmors, lai ūdens spētu saglabāt dziedinošās spējas.

Foto: Shutterstock

Līdz ar kompleksa izveidi, tika uzbūvēta arī Amritsaras pilsēta, raksta "Lonely Planet". Pats Zelta templis ir burvīgs hinduistu un islāma arhitektūras stilu sajaukums. Tempļa apakšējā daļa veidota no marmora, kurā izgrebti ziedu un dzīvnieku motīvi. Atlikušo ēkas daļu (līdz pat kupoliem) klāj zeltīti paneļi ar smalkām gravīrām. Savukārt kupolus klāj 750 kilogrami tīra zelta.

Templī, kas burtiski laistās no greznības, fotografēt ir aizliegts, jo arī mūsdienās te priesteri turpina dziedāt sikhu svētās grāmatas tekstus. Ņemot vērā lielo skaitu svētceļnieku, tūristiem nav vēlams templī uzturēties ilgāk par dažām minūtēm.

Foto: Shutterstock

Kompleksā atrodas vēl vairākas svētnīcas, kuru sienas gan neklāj zelts, tomēr tās arī ir grezni rotātas ar smalkiem grebumiem. Pulksteņa tornī, kas atrodas pie galvenās ieejas, izveidots sikhu muzejs, bet kompleksa dienvidaustrumu pusē atrodas aizsargājošs cietoksnis "Ramgarhia Bunga", kuru rotā divi islāma stila minareti.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!