Foto: Shutterstock

Ķīnas skaistās un unikālās ainavas vienmēr ir piesaistījušas tūristus, kā arī vilinājušas un iedvesmojušas gleznotājus, dzejniekus un fotogrāfus. Viens no šādiem dabas dārgakmeņiem ir Lī upe (Li River) – atzīta par vienu no tīrākajām upēm valstī, un tās skaistums apbur ikvienu, pat vispieredzējušākos ceļotājus.

Upe kā zīda lente aizslīd starp dažāda izmēra zaļiem pauguriem, kuru smailes ietītas miglas mākoņos, un tālumā paveras rīsu lauku plašumi.

Noslēpumainā un krāšņā upe stiepjas caur Ķīnu 426 kilometru garumā. Pateicoties dzelteni zaļajiem upes ūdeņiem un dažādas formas un izskata pauguriem, upe ir saņēmusi daudz interesantu apzīmējumu no vietējiem iedzīvotājiem, piemēram, "gleznotāja ota", "lidojošais ūdenskritums", "kristāla pils", "niedru flauta" u.c. Šie tēlainie izteicieni atbilst upes skaistumam un bagātībām tās krastos.

Foto: Shutterstock

Upes ielejā atrodas  arī vairāki skaisti dabas objekti. Viens no tiem ir tautā iesauktais "zilonis, kas dzer ūdeni" – klints, kura no sāna izskatās kā ziloņa snuķis, kas iestiepies upē un dzer no tās ūdeni. 

Upe ir iecienīts pārvietošanās ceļš no Ksingpingas (Xingping) ciemata uz pilsētu Jandi (Yandi). Šajā upes posmā augstu debesīs stiepjas vairāki kalni, kas atklāj burvīgu ainavu, kuru savās gleznās attēlojuši daudzi mākslinieki.

Foto: Shutterstock

Tāpat upes krastos var redzēt ganību pļavas, zemniekus, kas apstrādā rīsu laukus, pīles, kas dauzās pa ūdeni un bifeļus, kas iecienījuši šo upi kā peldvietu. Upe ir iecienīta zejas vieta - zvejnieki dodas upē uz bambusa plostiem. Taču makšķerēšana šeit ir diezgan neparasta – zvejnieks sasien putnam kājas un nolaiž to ūdenī, kur tas ar savu knābi saķer zivis. 

Populārākā ainava, kas paveras upes krastos ir tautā dēvētie "deviņi pakavi". Tās ir deviņas stāvas pusapļa formas nogāzes, kas atgādina savvaļas zirgu pēdas. Leģenda vēsta, ka senos laikos debesīs dzīvojis pērtiķu karalis, kurš ik pa laikam nolaidies, lai uzraudzītu kārtību. Viņš no debesīm braucis ar saviem deviņiem zirgiem, kurus atstājis nepieskatītus, tādējādi tie paši atraduši brīnišķīgu vietu, kur priecāties un atpūsties.

Lietainā laikā, kad gaisma kļūst blāvāka un migla apņem upi un kalnus, šeit valda īpaši pasakaina atmosfēra. 

Lī upes krāšņums attēlots slavenās fotogrāfijās, mākslas darbos, uz pastkartēm, kalendāriem, kā arī tā ir redzams filmā "Krāsainais plīvurs".

Materiāla tapšanā izmantota informācija no portāla udivitelno.com.

http://www.map-embed.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!