Foto: Shutterstock

Priekšnieks jau sāk jautāt, kad ņemsiet šī gada atvaļinājumu? Tad ar steigu jāsāk plānot ceļojumi, un iespēju ir bezgala daudz un krāšņas. Arī Turismagids.lv iesaka dažas idejas neaizmirstamam ceļojumam 2015.gadā

Balkānu ekspresis – Serbija un Melnkalne

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis ir maršruts, kur braukt, kad visa "vecā Eiropa" jau apskatīta. Baklānu valstis ir satriecoši skaistas un ar vismaz tikpat bagātu vēsturi un patīkamu klimatu kā iecienītie tūrisma galamērķi ap Vidusjūru – Itālija, Francija vai Spānija. Belgrada, Serbijas galvaspilsēta, ir apmeklēšanas vērta, piemēram, karstasinīgās naktsdzīves dēļ, savukārt Bāra ir brīnišķīga vēsturiska Melnkalnes pilsēta jūras krastā. Šo reģionu lieliski var izbaudīt, dodoties ceļojumā ar Balkānu ekspresi, kura maršruts ved no Belgradas uz Bāru. Ceļa garums ir 550 kilometri, un brauciena laikā varēsiet baudīt brīnišķīgus dabasskatus. 

Kad braukt? Vasarā

Vairāk informācijas: www.raileurope.com

Singapūras dzimšanas dienas svinības gada garumā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Singapūra ir īsta Āzijas metropole, kurā labi jutīsies tie, kam patīk pilsētas, naktsdzīve un viss iespaidīgais un lielais. Šogad Singapūrai paliek 50 gadi, un uz šīs pilsētvalsts svinībām ielūgta visa pasaule. Svētki sākās jau Jaungada naktī, bet februārī notiks grandiozā Čingeja parāde, kurā piedalīsies tūkstošiem krāsainos tērpos un maskās ģērbtu tēlu. Rudenī tiks atklāta septiņus kilometrus garā, vēsturiskā mākslas aleja, ko sauc arī par Jubilejas ceļu, un Nacionālā galerija jaunās telpās, kurās būs apskatāma viena no pasaules lielākajām Dienvidāzijas mākslas kolekcijām. 

Neatkarības dienas parādē paredzētas milzīgas svinības par godu 1965. gadā pasludinātajai valsts neatkarībai.

Kad braukt? Visu gadu

Maroka – Fēza un Rabata

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ceļot uz Maroku var divējādi - ar mērķi bezrūpīgi atpūsties pie okeāna skaistā viesnīcā rietumnieciskā kūrortā, vai izpētot un izbaudot šo valsti individuāli un pamatīgi. Maroka ir bagāta valsts, tāpēc, plānojot ceļojumu individuāli, ir iespējams galveno pievērst dabas bagātībām - kalni, tuksnesis, zaļi līdzenumi, atpūtu pie okeāna un sērfošanai, kā arī kultūras un vietējo tradīciju izzināšanai. 

Vairāk nekā desmit gadus ikviena ceļotāja mērķis, dodoties uz Maroku, bijis apskatīt Marakešu un tās krāšņo arhitektūru, kā arī izbaudīt patīkamo klimatu. Savukārt brīnišķīgā Feza valsts vidienē bieži vien tiek nepelnīti aizmirsta. Tomēr tas lēnām mainās. Pilsētā sāk attīstīties restorānu, viesnīcu un galeriju bizness. Turklāt šogad tur plānots arī paplašināt lidostu, kas gada laikā varēs uzņemt 2, 5 miljonus pasažieru. Fēza ir senākā pilsēta, atrodas simboliski pašā Marokas sirdī. Pilsētas galvenā iela ir gaumīgi veidota ar palmām un strūklakām. Tajā ir daudz beķereju un veikalu. Fēza ir slavena arī ar saviem ādas izstrādājumiem. Savukārt tās vecpilsēta iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Pilsētā ir brīnišķīgas viduslaiku celtnes un citi apskates objekti, tomēr līdz šim problēma bija tieši nokļūšana turp. Tādēļ tagad, kad šī problēma būs atrisināta, tiem, kam patīk Marakeša, noteikti vērts doties uz Fezu, kamēr to vēl nav pārņēmuši tūristu pūļi. 

Arī Rabata ir nepelnīti aizmirsta no tūristu puses, lai arī tā ir valsts galvaspilsēta, kurā ir brīnišķīgi, 2012. gadā UNESCO Pasaules kultūras mantojumā iekļauti, objekti - romiešu laika drupas, viduslaiku rajonu labirinti, kā arī eiropiešu stila bulvāri, nesen paplašināta lidosta un moderna tramvaju sistēma. Šoruden atvērts ilgi gaidītais Muhameda VI muzejs, pirmais modernās un laikmetīgās mākslas muzejs valstī. 

Kā braukt? Individuāli plānojot ceļojumu, vērts meklēt lidojumus caur Spāniju, piemēram, Malagu.

Kad braukt? Rudenī un ziemā

Garda ezers Itālijā

Foto: Shutterstock

Šī ir vieta romantiķiem un dzīves baudītājiem. Garda ezers ir ne tikai Itālijas lielākais ezers, bet arī milzīgs tūristu magnēts. Tā ir vieta, kur ūdens, kalnu un šarmantu ciematu vidū baudīt īstu dzīves idilli. Turklāt turp ir ērti nokļūt, jo no Rīgas var aizlidot gan uz Bergamo, gan Romu un tālāk doties ar auto. 

Garda ezers ir vieta, ko paši itāļi uzskata par labāko atpūtai, pat labāku nekā jūras piekraste. Tur ir neskaitāmi daudz apskates objektu – Sirmiones pils, Bordžēzes villa, Gerdland atpūtas parks, viduslaiku pils Castello Scaligero, pasaules Sarkanā krusta rašanās vieta un daudz kas cits, nemaz nerunājot par slavenību villām un viesnīcām, kur atpūtušās vai visas Holivudas zvaigznes. 

Tiem, kam labāk patīk aktīvā atpūta, Garda ezers ir īstā vieta, jo tas piemērots ūdens sporta veidu cienītājiem. Tur notiek arī sērfošanas un vējdēļu sacensības. Tiem, kas mīl sportiskas aktivitātes, ir jādodas uz Garda ezera ziemeļiem, kur ir viena no Ziemeļitālijas populārākajām sērfošanas vietām – Torbole. 

Gar visu ezera krastu ir "izkaisītas" šarmantas mazpilsētiņas, kurās noteikti vērts nobaudīt kādu no vairāk nekā 100 veidu saldējumiem un gardo Itālijas vīnu.

Ja ieplānotas garākas brīvdienas, vērts kādu dienu veltīt garākam izbraucienam un Milānas apskatei, jo tur šogad notiek Pasaules izstāde World Expo.

Kad braukt? Vasarā

Takaragavas karsto avotu pirts Japānā

Foto: Shutterstock

Takaragavas (Takaragawa) Japānas pirts ir viena no lielākajām un populārākajām, kopš tās atklāšanas brīža. Tā piedzīvojusi uzlabojumus 1936. gadā, un kopš tā laika piedāvā labāko japāņu pirts servisu. Atpūtas komplekss atrodas pie Takaragvas upes, un no āra baseiniem paveras satriecošs skats. 

Tur tiek piedāvātas dažādas vannas un pirtis, par visskaistākajām un pieprasītākajām uzskata tieši tās, kas atrodas zem klajas debess. Tās ir pieejamas visu gadu un ļauj vērot gadalaiku maiņu. Savukārt iekštelpās ir mājīgi un relaksējoši, bet masāžas un citas ķermeņa lutināšanas procedūras iepriecinās ikvienu. 

Turpat netālu ir arī slēpošanas kūrorti, kas ļaus izbaudīt daudzveidīgu ziemas atpūtu.
Galvenais iemesls apmeklēt šo vietu noteikti ir iespēja izbaudīt autentiskas japāņu tradīcijas un atmosfēru. 

Kad braukt? Visu gadu. Karstie avoti tiek izmantoti jebkurā gadalaikā un ziemā tiem ir īpašs šarms. 

Kā nokļūt? Ar vilcienu no Tokijas vai Naritas lidostas.

Otago Jaunzēlandē

Foto: Shutterstock

Jaunzēlande ir vieta kā no pasaku grāmatas, patiesībā šī grāmata patiešām eksistē, un tas ir "Hobits". Ja vēlaties izbaudīt satriecoši skaistas ainavas, gardu vīnu un redzēt dzīvniekus, kādu nav nekur citur uz planētas, jādodas tieši turp. 

Grūti noticēt, ka šīs vietas tikai nesen piesaistījušas tūristu uzmanību – patiesībā tieši kopš slaveno filmu par Hobitiem iznākšanas un arī Kembridžas hercogu – Keitas un Viljama – vizītes pērn, to sāk uzskatīt par īstu top tūrisma galamērķi.

Ceļojumu var sākt no Kvīnstaunas, atpūšoties kādā no Vakatipu ezera krastos esošajiem namiņiem, tad aizbraukt uz kādu no vietējām vīna darītavām, kas parasti ir ģimenes īpašums un piedāvā arī degustācijas. Tāpat vērts izvēlēties kādu no daudzajām pārgājienu takām un izbaudīt dabas krāšņumu, atstājot auto stāvvietā. Centrālajā Otago reģionā ir arī ļoti daudz riteņbraucēju ceļu, kas ved pa gleznainiem maršrutiem.

Kad braukt? Ziemā

Kornvola, Lielbritānija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēlaties šogad piedzīvot romantisku atvaļinājumu, bet nedoties īpaši garā ceļojumā? Kornvola ir īstā vieta! Tas ir Anglijas reģions, ko tik bieži var vērot TV ekrānos romantiskās filmās – ik uz stūra sastopamas ainavas kā no skatu kartītēm. Viduslaiku un senākas pilis, nedaudz skarba ainava un jūra, kas liek aizrauties elpai.

Maģiskais Lielbritānijas apgabals, kas vilina ar kilometriem garu, krāšņu piekrasti, kūrortiem ar smilšainām pludmalēm, nomaļiem līčiem un eksotiskiem dārziem. Piemēram, Lenhaidrokas muiža ar tās noslēpumaino parku. Vērts apmeklēt arī kādu no piekrastes zvejnieku ciemiem. Esot šajā Karalistes novadā, noteikti jānogaršo arī Kornvolas ābolu sidrs.

Kad braukt? Pavasarī un vasarā, kad Kornvolā valda maigs klimats un jūra aicināt aicina izbaudīt atpūtu

Kā nokļūt? Ar lidmašīnu līdz Londonai un tālāk ar autobusu vai vilcienu. Iespējams braukt arī ar savu auto un no Francijas ar prāmi pārcelties uz Angliju.

Baku, Azarbaidžāna

Foto: Shutterstock

Baku ir gan antīka kultūra, gan Dubajas stila ekstravagance, tādēļ šī vieta ātri vien iekaro savu vietu uz tūrisma kartes. Ceļotājiem no Latvijas Azarbaidžāna vēl joprojām ir neliela eksotika, kas gan mijas ar ko nedaudz aizmirstu, tomēr labi zināmu no padomju laiku atmosfēras. Bet tas ir maldīgi, jo valsts mainās strauji un gaida tūristus, lai to parādītu.

Otrais naftas ieguves bums (pirmais bija 20. gadsimta sākumā) pilnībā izmainīja Baku – izauguši debesskrāpji, valdība no naftas rūpniecības iegūto naudu ieguldījusi ambiciozos projektos, kas nu jau ieskauj UNESCO aizsargāto vēsturisko centru. Flame Towers debesskrāpji kļuvuši par pilsētas simbolu, tāpat kā Heydar Aliyev centrs, kas atgādina baltu vilni. 

Jūnijā šajā pilsētā notiks Eiropas sporta spēles.

Burgundijas vīna reģions

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nesteidzīga atpūta un dzīves baudīšana Francijā ir tradīcija un nerakstīts likums. Savukārt Burgundija, kas visā pasaulē pazīstams kā vīna reģions un vien no franciskākajām Francijas vietām, kas kandidē uz UNESCO kultūras mantojuma zīmi, bet tūrisma industrijas pārstāvji un vīndari plāno tieši reģiona nosaukumu turpmāk izmantot arī vīna reklamēšanā un tūristu piesaistē.

Šogad Burgundijas reģionā plānots atklāt gan vairākas jaunas dizaina viesnīcas, gan Kira ezera pludmali, kurā izkaisītas 350 tonnas importētu smilšu. Tomēr lielākā reģiona bagātība, protams, ir vairāk nekā 100 vēsturiskie apskates objekti, kas palīdz iepazīt Francijas vēsturi un kultūru. 

Kad braukt? Vasaras beigās, rudenī, kad ir vīnogu novākšanas laiks.

Peru – daba, vēsture un kultūra

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vēlaties šajā gadā grandiozu ceļojumu uz vietu, kur nekas nav kā mājās, jādodas uz Peru. Tā ir krāšņa Dienvidamerikas valsts, kurā senā indiāņu kultūra mijas ar mūsdienu jauninājumiem un koloniālistu atstātajām pēdām – īsta paradīze prasīgiem tūristiem.
Slavenākais Peru objekts neapšaubāmi ir Maču Pikču – zudusī inku pilsēta. Tā ir visa kontinenta ievērojamākā vēsturiskā vieta. Savukārt viena no skaistākajām Peru reliģiskajām celtnēm ir Svētās Katalīnas klosteris ar tā zilajām, augstajām sienām, flīžu mozaīkām un interesanto vēsturi. Tā ir kā milzu citadele Arakipas pilsētā, un to ieteicams apmeklēt gida pavadībā. 

Arī daba šajā valstī neliks vilties – augstākais ūdenskritums Gocta, Tukamas tuksnesis ar piramīdām, kalni – viss ir atšķirīgs no iepriekš redzētā un apskates vērts. 

Kad braukt? Ziemā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!