Foto: PantherMedia/Scanpix
Atrast lielisku apmešanās vietu saulainajā Horvātijas piekrastē sezonas laikā un turklāt par saprātīgu cenu nudien nav no vieglajiem uzdevumiem. Taču iespējas ir! Sākot no piekrastes villas smilšainajā Lopuda salā līdz plašam kempingam Vrsarā (apkopojumu sagatavojis "The Guardian").


Viesnīca 'Solitudo' Lastovas salā


Lastova pamatoti tiek uzskatīta par vienu no nomaļākajām Horvātijas salām, uz kuru var nokļūt ar katamarānu no Splitas un Dubrovnikas (no šejienes tikai vasaras sezonā) pilsētām. Veidota no pavisam 46 saliņām, Lastova ir mājas vien 800 pastāvīgajiem iedzīvotājiem. Nav nekāds brīnums, ka salā vienīgajai viesnīcai dots nosaukums "Solitudo". Tā atrodas pa vidu diviem lieliskiem līčiem. Lielākā daļa viesnīcas visai pieticīgo istabu logi paveras uz jūru, un katrai no tām ir pašai sava terase, ko ieskauj smaržīgas priedes un savvaļas puķes. Krēsli izvietoti uz viesnīcas akmeņainās pludmales iepretim. Tepat netālu var iznomāt laivas un dotie salu arhipelāga senatnīgo krastu izpētē. Vai arī "ienirt" Lastovas pussagruvušajā vecpilsētā, kas paslēpta salas iekšienē.

Mājaslapa: hotel-solitudo.com, +385 20 802 100, numuriņš diviem no 97 eiro, ieskaitot brokastis.


Villa Lopudas salā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lopuda ir Elafiti arhipelāga otrā lielākā sala un tā ir visai neliela. Pārvietoties ar automašīnām šeit ir aizliegts, pludmales ir smilšainas un brauciens ar prāmi prāmis no Dubrovnikas uz salu ilgs mazāk nekā stundu. Villa izvietota pie jūras un tai ir astoņas istabas. "La Villa" ir patiešām lieliska apmešanās vieta šai salā. Jo turpat klinšainajā pludmalē var doties nirt, vai arī nodoties grāmatu lasīšanai zem gigantiska magnoliju koka pie ieejas mazītiņā botāniskajā dārzā.

Dienu var turpināt ar kādu ekoloģisku maltīti "La Villa" jaunajā restorānā uz terases. Labākais ir tas, ka saulei rietot, tūristi no salas pazūd un ir iespēja šo krāšņumu izbaudīt vienam pašam.

Mājaslapa: lavilla.com.hr, +385 91 322 0126, numuriņš diviem no 100 eiro, ieskaitot brokastis.


Viesnīca 'Odisejs' Mljetas salā


Tas būs tikai stundu ilgs brauciens ar katamarānu no Dubrovnikas rietumiem, lai nokļūtu Mljetas zaļajā piekrastē. Tai ir pašai sava leģenda - tā vēsta, ka tieši šeit Kalipso sirēna ieslodzījumā septiņus gadus turēja Odiseju. Laimīgais Odisejs! Šodien gandrīz trešdaļa salas ir pirmatnējs nacionālais parks, kas krustām šķērsām izraibināts ar pastaigu un velo takām, un ietver divus sālsūdens ezerus.

Viesnīca "Odisejs" atrodas tieši aizsargājamās parka teritorijas sirdī - salas rietumu pusē. Viesu istabas ir gan mazliet novecojušas, tāpēc ir vērts iztērēt mazliet vairāk, lai iegūtu istabu ar terasi, no kuras paveras skats uz jauko Pomenas piestātni (un lieliskajiem jūras velšu restorāniem). Viesnīcai ir akmeņaina pludmale, kas izraibināta ar sauļošanās krēsliem pie pašiem kristāldzidrajiem jūras ūdeņiem.

Mājaslapa: adriaticluxuryhotels.com, +385 20 430 830, numuriņš diviem no 75 eiro, ieskaitot brokastis.


Viesnīca Orebičā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Orebiča atrodas Pelješacas pussalas iekšienē. Pilsētas daudz slavenākā kaimiņiene - Korčula, kas, iespējams, ir dzimšanas vieta slavenajam ceļotājam Marko Polo, atrodas tepat iepretim. Lai nokļūtu Korčulā būs nepieciešams vien 15 minūšu brauciens ar prāmi pāri šaurajam kanālam.

Orebičas 16. gadsimta akmens nami un pagalmu dārzi ļauj viegli nojaust, kāpēc vietējiem ceļotājiem tā ilgstoši bijis iemīļots galamērķis. Viesnīca "Mimbelli" atrodas piekrastes promenādē un tai ir piecas mūsdienīgas istabas.. Tepat tuvumā ir arī paši labākie Dalmācijas restorāni, kur pasniedz vietējos vīnus.

Publiskā pludmale turpat netālu pie viesnīcas, šķērsojot promenādi.

Mājaslapa: hotel-mimbelli.com, +385 20 713 636, numuriņš diviem no 100 eiro, ieskaitot borkastis.


'Rozmarīna' villa Hvarā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Hvara ir hipijisākā Horvātijas sala. Tādas zināmas personības kā dziedātāja Bejonse un Velsas princis Harijs dodas uz šīm patiešām pievilcīgajām Hvaras piekrastēm.

Nakšņošanas cenas tūrisma sezonas laikā ievērojami aug. Taču ne villā "Rozmarīns". Šī nelielā villa piedāvā trīs guļamistabas diviem - katrai no tām ir sava plaša terase, no kuras paveras plašs skats uz jūru un Pakleni salu arhipelāgu. Plavas lagūnas pludmale ir tepat viesnīcas pakājē. Brīnišķīgi ir tas ,ka "Rosmarinus" ir tikai 15 minūšu gājienā uz ziemeļiem no Hvaras vecpilsētas - ideāla vieta, lai pēc dienas pastaigas patvertos no tūristu pūļiem, kas te drūzmējas jūlijā un augustā.

Mājaslapa: villa-rosmarinus.com, +385 99 7368 316, numuriņš diviem no 75 eiro, bet jāpaliek vismaz trīs dienas.


Viesnīca Prvičā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai nokļūtu viesnīcā "Maestral" jādodas prom pa rietumu krastu no Šibenikas pilsētas. Viesnīcas īpašnieki, Horvātu ģimene, pavadījusi vairāk nekā desmit gadus, atjaunojot šo sākotnējo salas skolas ēku. Pārvēršot to no brīvdienu mājas par īstu viesnīcu. Istabām ir parketa grīdas un no tām paveras skats uz mierīgo līci. Lieliska doma ir iebrist kristāldzidrajos ūdeņos, vai arī doties uz vienu no mazajām un akmeņainajām pludmalēm tieši pie pašas viesnīcas. Tie, kuriem patīk peldēt atkātos ūdeņos, parasti veic distanci no Prvičas uz kādu no tuvējām saliņām un atpakaļ. Viesnīcas restorāns īpašs ar to, ka piedāvā astoņkājus un jēra gaļu, kas apcepta kupolveidīgā pannā pelnos.

Mājaslapa: hotelmaestral.com, +385 22 448 300, numuriņš diviem no 90 eiro, ieskaitot brokastis.


Kempings Pagas salā

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Simuni" kempings Pagas salā ierindots starp labākajiem Horvātijā. "Simuni" atrodas starp diviem līčiem Pagas salas rietumu piekrastē. Vasaras laikā te apmetas līdz pat 4,500 viesiem ikdienas, tāpēc vieta ir visai trokšņaina un darbīga - te notiek tematiskie vakari un vakarēšanas pie ugunskura, ik trešdienu cūkgaļas cepšana un alus vakariņas.

Šī piekrastes daļa ir iemīļota arī seklo ūdeņu un nemitīgo vēju dēļ, kas ir ideāli apstākļi vindsērfingam. Te ir arī iespēja apmeklēt ievadkursu vindsērfingā, kas ilgs sešas stundas trīs dienas un maksās 100 eiro, tāpat var noīrēt personisko aprīkojumu par 15 eiro - un doties ūdeņos. Netālu no kempinga, kādu 10 minūšu braucienā ar auto, ir godalgotās siera meistares Siranas Gligoras ražotne, ko var apskatīt, kā arī nobaudīt vīnus un sierus sākot no 6 eiro.

Mājaslapa: camping-simuni.hr, +385 23 697 441, pieaugušajiem kempinga vieta - 6 eiro, bērniem (6 līdz 11 gadi) - 4,30 eiro, bērniem līdz divu gadu vecumam - bez maksas, tāpat jāmaksā par vietu - 10 eiro, trīsvietīgs bungalo - 72 eiro par nakti.


Villa Rabas salā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rabas sala ir idilliska sala dienvidaustrumos no Istrijas pussalas. Rabas sala vislabāk zināma Viduslaiku karnevāla dēļ - tas notiek jūlija beigās un saucas "Rabska Fjera". Rabas gleznainā vecpilsēta, draudzīgie iedzīvotāji un diezgan tukšās pludmales padara šo salu tiešām pievilcīgu jebkurā laikā. "Villa Hotel Barbat" atrodas pa vidu starp vecpilsētu, līdz kurai no viesnīcas var nokļūt stundas laikā, ejot kājām, un starp klubu "Santos Beach". Viesnīcā ir 14 istabas, no kurām paveras skats uz Dolinas salu iepretim. Viesnīcā ir arī tramplīns bērniem un tieša pieeja mazai, smilšainai publiskajai pludmalei. Viesnīcas izcilais gardēžu restorāns gatavo pats savu olīveļļu un kaltē astoņkājus.

Mājaslapa: hotel-barbat.com, +385 51 721 858, numuriņš no 75 eiro.


Viesnīca Pulas salā


Izvietota Istrijas pussalas piekrastē Pulas salas dienvidos, "Oasi" viesnīcai ir tikai deviņas elegantas istabas. Šī viesnīca ir vienīgā visā sarakstā, kas maksā virs 100 eiro par nakti, ieskaitot brokastis. Taču salā vispār ir ļoti maz iespēju lēti pārnakšņot.

Viesnīcas priekšrocība ir āra baseins un neliels spa, tāpat arī izcils restorāns, kas varētu būt galamērķis pats par sevi. Restorāns piedāvā vietējo virtuvi, tostarp liellopa karpačo ar Istrijas trifelēm, grilētus Adrijas jūras kalmārus. Turklāt Pulas iespaidīgais romiešu amfiteātris ir vien trīs jūdžu attālumā. Pievilcīgas ir arī piekrastes daudzveidīgās pludmales, sākot no gaišām un oļainām līdz pat gludiem akmeņiem klātām. Tās atrodas vien piecu minūšu gājienā no viesnīcas.

Mājaslapa: oasi.hr, +385 52 397 910, numuriņš diviem no 123 eiro, ieskaitot brokastis.

" class="splitterNextpage ">
Foto: PantherMedia/Scanpix

Izvietota pie paša Lima fjorda, Vrsara apbrīnota austeru dēļ. Kempinga vieta "Porto Sole" aptver divus priežu rotātus līčus. Kempinga vietā ir izkaisīti desmitiem tenisa kortu, vairāki baseini, te ir niršanas centrs un plaša, saules pielieta pludmale.

Kempinga vietā ir atrodamas visai nomaļas, mierīgas vietas, kur patverties zem ēnainām ciprešu audzēm pie pašas jūras.

Sole piestātne arī ir tikai kādu desmit minūšu gājiena attālumā. Turpat netālu zvejnieku ciemā Vsrarā ir lieliski restorāni, kur baudīt svaigi nozvejotas un nule pagatavotas jūras veltes.

Bet tu gribi novilkt savu bikini vai peldbikses? Nekādu problēmu. Vari doties nakšņot starp savvaļas olīvkoku audzēm pie Koversadas, Horvātijas vecākās natūristu kempinga vietas (par kempingu pieaugušajiem 8 eiro un par vietu - 14 eiro).

Mājaslapa: campingrovinjvrsar.com, kempinga vieta pieaugušajiem 7,20 eiro, bērniem (5 līdz 11 gadi) - 4,10 eiro, bērniem līdz piecu gadu vecumam - bez maksas, vietas cena - 12 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!