Foto: Shutterstock

Tas, ka saule ir norietējusi, nebūt nenozīmē, ka laiks doties pie miera. Ir piedzīvojumi, kas kļūst vēl labāki tieši pēc tumsas iestāšanās. Daži no tiem gan nav domātas bailīgajiem. CNN Travel apkopojis labākos nakts piedzīvojumus visā pasaulē.

Naksnīga pelde kopā ar milzu rajām Havaju salās

Foto: Shutterstock

Havaju Lielās salas Konas piekraste ir populāra, pateicoties šeit mītošajām milzu rajām – milzīgiem un majestātiskiem jūras dzīvniekiem, kuru spārnu pletums var sasniegt pat sešus metrus.

Pēc saules rieta vairākas vietējās tūrisma kompānijas piedāvā akvalangistiem un sertificētiem nirējiem nokļūt vien dažu centimetru attālumā no šiem dzīvniekiem. Nav jāraizējas arī par to, ka ūdens būs piķa melns un neko nevarēs redzēt – tiklīdz sasniegta vajadzīgā vieta, tiek ieslēgti prožektori uz laivas vai arī nirējiem tiek iedoti zemūdens lukturīši, kas pievilina planktonu un pavisam nekaitīgās rajas. Gaismas padara šo piedzīvojumu vēl iespaidīgāku, izgaismojot raju aprises, kamēr tās graciozi slīd pa ūdeni savdabīgā nakts baleta izrādē.

"Big Island Divers" ir viens no daudzajiem atzītajiem nirēju uzņēmumiem, kas organizē šādus nakts ceļojumus visa gada garumā peldētgribētājiem, sākot no 10 gadu vecuma. "Visās laivās ir akvalanga niršanas instruktori, kā arī lieli, izgaismoti, negrimstoši sērfa dēļi, pie kā atpūtnieki var turēties, " apliecina Frenks Hendrikss no "Big Island Divers". "Nirējus milzu raju apskates laikā pavada arī niršanas speciālists, lai nodrošinātu drošu un patīkamu pieredzi, atrodoties deviņu metru dziļumā."

Cena sākot no 99 dolāriem jeb 78, 69 eiro (iekļauts akvalanga aprīkojums un sausi dvieļi). Niršanas apģērbu iespējams iznomāt.

Kajaku izbrauciens Puertoriko mirdzošajā līcī

Foto: Shutterstock

Moskītu līcis Puertoriko Viekes (Vieques) salā ir izslavēts ar savu bioluminiscenci – līča ūdens spīd spilgti zilā un zaļā krāsā, ko izraisa tur mītošie, gaismu izstarojošie mikroorganismi.

"Mūsu luminiscējošais līcis ir spožākais pasaulē," apgalvo Barbara Šneidere, "Abe's Snorkeling and Bio-Bay Tours" pārstāve.

Šis uzņēmums, kas darbojas Viekes salā, organizē divu stundu ilgus izbraucienus ar kajakiem, ļaujot ceļotājiem izbaudīt brīnumaino dabīgās gaismas šovu. Pirms tam apmeklētājiem ir arī iespēja noklausīties informatīvu stāstījumu par līča unikālo ekoloģiju.

Lai gan nesen ziņots par bioluminiscences mazināšanos Moskītu līcī, Šneidere apliecina, ka tas bija vien neparasts un īslaicīgs gadījums, un nu jau atkal ūdens spīd "ļoti, ļoti spoži".
Labākais laiks, lai apmeklētu līci, ir tumšā naktī pēc ļoti saulainas dienas, kad nav mēness, jo mikroorganismi dienas laikā uzņem saules gaismu un tumsā to izstaro kā sava veida aizsardzības mehānismu.

Cena pieaugušajiem no 45 dolāriem (35,78 eiro), bērniem – 22,50 dolāriem(17,88 eiro).

Nakts safari Singapūrā

Foto: Shutterstock

Blakus Singapūras milzīgajam zooloģiskajam dārzam atrodas vēl viens atsevišķs zoodārzs, kurā mājo gandrīz 2500 dažādi nakts dzīvnieki.

Nakts safari iekļauts gan brauciens gida pavadībā ar gaisa vagoniņu cauri parka septiņām ģeogrāfiskajām zonām, gan pastaigu maršruti. Pa ceļam zoodārza tematiskajā lietusmežu zonā var aplūkot svītrainās hiēnas un garlūpu lāčus.

Šajā teritorijā nav krātiņu vai sienu, kas aizsegtu skatu uz dzīvniekiem (protams, starp apmeklētājiem un dzīvniekiem ir īpašas barjeras, taču tās nav redzamas), un apgaismojums atgādina dabīgu mēness gaismu.

Šī gada maijā zoodārzs atzīmēja savu 20. gadadienu, pievienojot plašajam dzīvnieku klāstam divas baltās lauvas un divus jaunus apskates objektus ar Āzijas melnajiem lāčiem un Malajas tīģeriem, ko var apskatīt 35 minūšu ilgā gaisa vagoniņa ekskursijas noslēgumā.

Singapūras nakts safari in atvērts 365 dienas gadā no plkst. 19.30. Katru vakaru tiek rīkotas arī īpašas izrādes, piemēram, 20 minūšu ilgā "Nakts Radību" izrāde, kurā atklājas nakts dzīvnieku raksturīgā uzvedība.

"Nakts Safari", 80 Mandai Lake Road, Singapore. Cena pieaugušajiem 39 dolāri jeb 30,97 eiro, bērniem 25 dolāri jeb 19,85 eiro.

Ieskats Amerikas slavenākajā cietumā

Gandrīz 30 gadus Alkatrazas salā Sanfrancisko līcī darbojās bēdīgi slavenais Amerikas augstas drošības cietums. Aptuveni 1500 noziedzinieki ir pabijuši šajā federālajā labošanās iestādē, tai skaitā arī sava laika bīstamākie vīri: gangsteris Als Kapone, Artūrs "Doks" Bārkers, kurš tika nogalināts, mēģinot izbēgt no Alkatrazas, Roberts "Putnuvīrs" Strauds, kurš pirmos sešus no savien 17 ieslodzījuma gadiem pavadīja soda izolatorā un citi.

Alkatrazas cietums kļuvis leģendārs savu mazo, skarbi vienkāršo ieslodzījuma kameru, klinšainās apkārtnes un briesmīgo noziedzinieku dēļ. Noziedznieki to padarīja arī par Holivudas režisoru iemīļotu tēmu.

Apmeklēt cietumu pēcpusdienā, jau ir neomulīgi, taču naktī pastaiga pa tukšajiem cietuma gaiteņiem patiešām liek uzmesties zosādai.

"Salīdzinot ar apmeklējumu dienas laikā, tā ir patiešām dziļi personiska pieredze," apgalvo Aleksandra Pikaveta, Goldengeitas Nacionālā tūrisma reģiona sabiedrisko jautājumu speciāliste. Naktī uz salas vienlaikus drīkst atrasties vien 700 cilvēku, lai gan dienas laikā to apmeklē aptuveni 5 – 6 tūkstoši. "Turklāt naktī apmeklētāji var aplūkot arī tās cietuma daļas, piemēram, slimnīcu, kur dienas laikā nav atļauts ielūkoties," stāsta Aleksandra.

Nakts ekskursijas Alkatrazā notiek no ceturtdienas līdz pirmdienai, un tajā ietilpst pastaiga audio gida vadībā, kā arī brauciens ar laivas apkārt salai. Šī ir tūristu ļoti iecienīta atrakcija un biļetes uz nakts ekskursiju mēdz būt izpirktas jau vairākas nedēļas iepriekš.

Alkatrazas nakts ekskursija, Pier 33, Alcatraz Landing, San Francisco. Cena vienai personai 37 dolāri jeb 29,37 eiro.

Senās Petras pilsētas drupu apmeklējums

Foto: Shutterstock

Vēsturiskā Petras pilsēta atrodas tuksnesī, Jordānijas dienvidu daļā, un to veido arhitektoniski vienreizīgi smilšakmens tempļi, smalki izgrebti apbedījumu pieminekļi un rūpīgi veidotā Al Khazneh – pasakaini skaista dārgumu glabātuve, kas filmā "Indiana Džonss un pēdējais krusta karš" attēlota kā Svētā Grāla atrašanās vieta.

Ja vēsturiskās drupas ir satriecošas dienas laikā, naktī, kad tās izgaismo tūkstošiem sveču liesmu, tās liek aizrauties elpai.

Apgaismots ceļš cauri Siq jeb Petras galvenajai ieejai ved uz Al Khazneh, kur no pirmdienas līdz trešdienai notiek dvēseliskās beduīnu mūzikas un dzejas priekšnesumi.

Kā apgalvo Petras mārketinga un tūrisma administrācijas pārstāvis: "Al Khazneh ir iespaidīgākā celtne Petrā."

Petra naktī, Wadi Musa, Petra, Ma'an, Jordan. Pirmdienas, trešdienas un ceturtdienas vakaros, sākums ap plkst. 20.00. Cena aptuveni 17 dolāri (13,50 eiro) + ieejas maksa.

Spānijas dienvidu pilsētas Granadas pazemes tuneļi

Granada atrodas Sjerranevadas kalnu grēdas pakājē, Spānijas dienvidu daļā. Šajā vairākus gadsimtus senajā pilsētā netrūkst interesantu dabas un kultūras objektu.

Granadas nakts piedzīvojumu ekskursija tumsas aizsegā iepazīstina ar vairākiem apskates objektiem. "Katru nakti šī ekskursija ir citāda, jo dažādi gidi piešķir tai savu personīgo noskaņu," stāsta "Play Granada" vadītāja Elizabeta Aguzi.

Ekskursijās bieži tiek iekļauts Albayzin (pilsētas senais musulmaņu kvartāls) apmeklējums, klintīs izcirstās mājas Sakromonte apvidū, kā arī izturības pārbaudījums, kāpjot augšup vien ar nelielu lukturīti ceļa izgaismošanai – pūles vainagojas ar fantastisku skatu uz pilsētu.

Visbiežāk ekskursija beidzas ar raksturīgo spāņu uzkodu jeb tapu baudīšanu kādā ēstuvē.

Ekskursijas ilgums ir trīs stundas, sākums plkst. 18.00 ziemas sezonā un plkst. 20.30 vasarā.
"Play Granada" nakts piedzīvojumu ekskursija, Calle Santa Ana, 2, Bajo 1, Granada, Spain. Cena vienai personai 20 eiro.

Kostarikas naksnīgie brīnumi

Kostarika ir plaši pazīstama ar savu dzīvās dabas daudzveidību, un tai ir daudz,ko piedāvāt tūristiem gan dienā, gan naktī. Tomēr tieši diennakts tumšajā laikā šai valstij raksturīgākie rāpuļi, putni un citi zvēri kļūst patiešām aktīvi.

Pēc krēslas iestāšanās iespējams doties safari braucienā ar plostu par līkumoto Peñas Blancas upi, ieklausoties mežonīgās dabas skaņās un meklējot bļauru pērtiķus, kas šūpojas koku zaros, vai gida pavadībā doties naksnīgā pārgājienā pa "Ecocentro Danaus" – privātu dabas rezervātu, kura teritorijā mitinās dažādas vardes, putni un sliņķi.

Uzņēmuma "Anywhere Costa Rica" ceļojumu plānotāja Gema Kantilāno stāsta: "Tiklīdz iestājas krēsla, mežos daudz skaļāk sadzirdamas kukaiņu skaņas, zīdītāji dodas barības meklējumos un nakts rāpuļi – kukaiņu medībās. Profesionālie tūristu pavadoņi pārzina dzīvnieku uzvedību un dod iespēju apmeklētājiem gūt ieskatu šajās dzīves norisēs."

"Anywhere Costa Rica" nakts pārgājiens "Ecocentro Danaus" rezervātā. Krēslas safari plosta brauciens – cena vienai personai 60 dolāri 47,60 eiro; pārgājiens – cena vienai personai 37 dolāri jeb 30 eiro.

Aladina piedzīvojums Dubajā

Foto: Shutterstock

Tieši aiz Apvienoto Arābu Emirātu visapdzīvotākā emirāta greznajām robežām plešas milzīgs tuksnesis, kur zem zvaigžņotām debesīm iespējams izbaudīt tradicionālu arābu kultūru un ēdienus. Papildus vakariņām, kurās ietilpst vistas Tikka masala un jēra kebabs, ceļotāji var doties arī izjādes ar kamieļiem, uztaisīt hennas tetovējumi un baudīt vēderdejas.

Tas viss notiek tālu no apdzīvotām vietām burvīgā apmetnē ar zemiem galdiņiem, spilveniem, uz kā sēdēt, un arābu ūdenspīpēm. Vislabākā piedzīvojuma daļa – atrasties steidzīgajā, nekad nerimstošajā Dubajā, bet justies gaismas gadu attālumā no mūsdienu pasaules.

"ABC Tours" Acico Business Park, Office No. 901, Port Aeed, Dubai.

Lauvām, ziloņiem un degunradžiem pa pēdām Dienvidāfrikā

Dienvidāfrikas dzīvnieku vērošanas braucieni ļauj paraudzīties uz savvaļas dzīvniekiem no pavisam cita skatupunkta. Krīgera Nacionālajā parkā ir iespējams apskatīt dzīvnieku pasaules "lielo piecinieku" – lauvas, ziloņus, bifeļus, leopardus un degunradžus.

Lielākā daļa uzņēmumu, kas rīko safari braucienus, izmanto īpašas, atvērta tipa automašīnas, lai apmeklētāji varētu piekļūt pēc iespējas tuvāk dzīvniekiem – reizēm tas ir klejojošu savvaļas suņu bars, citreiz rejošu hiēnu pārītis vai leopards, kas devies medībās.

Lai gan nav iespējams garantēt, ka safari laikā patiešām varēs sastapt kādu dzīvnieku, tā spriedzi vien ir vērts izbaudīt. Safari braucieni parasti sākas ap pieciem vai sešiem vakarā un ilgst trīs stundas.

Visbiežāk braucienā tiek iekļauta arī pauze, lai vērotu saulrietu, baudot dzērienus un uzkodas.
"Safari Rangers LTD", Henley on Thames, Oxon, UK. Nakts safari brauciens – cena vienai personai aptuveni 20 dolāri jeb 16 eiro.

Šļūkšana pa trosi sniegotajā Vistlerā, Kanādā

Vistleras "Superfly Ziplines" trošu trase ziemā piedāvā nobraucienus arī nakts laikā. Ar īpaša sniega transporta palīdzību tūristi tiek nogādāti Varavīksnes kalna (Rainbow Mountain) virsotnē esošajā jurtā, kur tos sagaida Vistleras izslavētās ēstuves "Barefoot Bistro" gatavota maltīte.
Pēc tās ikviens var laiks laisties lejup pa trošu trasi gandrīz necaurredzamā tumsā caur sniegotiem klajumiem un mežainu apvidu, sasniedzot ātrumu līdz pat 100 kilometriem stundā.

Uzņēmuma pārstāvis Ēriks Vitls apgalvo: "Šeit elpu aizraujošas, adrenalīna pārpilnas izklaides sasniedz jaunus apvāršņus."

"Superfly Ziplines", 211-4293 Mountain Square, Whistler, British Columbia. Nakts trošu brauciens ar vakariņām – no oktobra vidus līdz aprīļa vidum. Cena vienai personai 199 dolāri jeb 158 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!