Foto: PantherMedia/Scanpix
Dodoties ceļojumos, mēs parasti domājam par tām jaukajām lietām, ko piedzīvosim un vietām, kuras redzēsim, taču, kā zināms, nelaime nenāk brēkdama. Insektu kodumi, vēdersāpes vai brūces – tas patiešām var notikt ar katru! Tāpēc "Delfi ceļojumi" iesaka ceļasomās atrast vietu "ātrajai palīdzībai" – aptieciņai ar pašām nepieciešamākajām lietām.

Pretsāpju un pretdrudža līdzekļi. Lai arī šķiet, ka vasarās cilvēki neslimo, tomēr tieši karsts laiks nereti atpūtniekus noved slimības gultā. Populārākais saslimšanas iemesls - straujas temperatūras maiņas, ieejot aukstās, kondicionētās telpās vai iekāpjot vēsā mašīnā. Tāpat vasara negarantē to, ka pēkšņi nevar apsāpēties zobs vai sākties galvassāpes.

Bezrecepšu pretsāpju medikamenti labi tiek galā ar vieglām un vidējām sāpēm. Tādi medikamenti kā ibuprofēns vai paracetamols vienlaicīgi ir ne tikai pretsāpju, bet arī pretdrudža līdzekļi, kas pazemina temperatūru. Tomēr ir vērts atcerēties, ja sāpes vai drudzis nepāriet, noteikti jāgriežas pie ārsta.

Līdzekļi pret caureju jeb diareju. Visbiežāk diareju izraisa rotavīrusi, ko mēs uzņemam ar netīrām rokām. Otrs populārākais diarejas iemesls ir saindēšanās ar pārtiku, kas īpaši viegli izdarāms karstajās vasaras dienās. Caurejas laikā ieteicams ēst pēc iespējas mazāk un uzņemt daudz šķidruma, taču atgūt labu pašsajūtu jums palīdzēs vecā labā "Aktivētā ogle", "Linex", "Imodium" un arī "Smecta".

Līdzekļi pret kukaiņu kodumiem. Vasara ir ne tikai dzīves svinēšanas laiks cilvēkiem, bet arī kukaiņu "uzdzīves un dzīru" laiks un diemžēl, tie sastopami ne tikai Latvijā, bet arī visur citur pasaulē. Kukaiņu kodumi izraisa niezi un, jo vairāk kodumi tiek kasīti, jo trakāk tie niez. Tāpēc aptieciņā, pirmkārt, noderēs kāds pretinsektu līdzeklis. Kodumu radīto niezi samazināt palīdzēs "Fenistil" gels vai "STOP" gels.

Deguna pilieni noderēs, ja būsiet "saķēruši" iesnas vai deguns būs aizlikts karstuma dēļ. Pilieni atvieglos elpošanu, taču nedrīkst aizmirst, ka tie nav panaceja, bet drīzāk jāuztver, kā "ātrā palīdzība". Lietojot pilienus ilgāk par 5 dienām, tie bojā deguna gļotādu. Šķaudot un šņaukājoties, nedrīkst aizmirst tautas gudrību, ka iesnas ārstējot pāriet 7 dienās, bet neārstējot - nedēļā.

Dezinfekcijas līdzekļi. Lai novērstu infekcijas risku gadījumos, kad nobrāzts celis vai sagriezts pirksts, brūci uzreiz jāapstrādā ar antiseptisku līdzekli. Tāpēc aptieciņā noderēs vismaz Hydrogenium peroxydatum šķīdums.

Plāksteri un pārsēji. Lielākas un mazākas ķibeles mūs mēdz piemeklēt ikdienā, kur nu vēl ceļojumu laikā, kad prieku spēj sagandēt pat vienkārša, apavu uzberzta tulzna. Tāpēc dodoties ceļojumā, aptieciņā atvēliet pienācīgu vietu gan plāksteriem, gan arī apsējiem. Kaut arī saprotams, ka ceļojumu soma nav bezizmēra, ieteicams paķert līdzi elastīgo saiti.

Līdzekļi pret saules apdegumiem. Pats labākais līdzeklis, kā izvairīties no saules apdegumiem, protams, ir profilakse - neuzturēties saulē par ilgu un regulāri ieziesties ar sauļošanās krēmu. Ja tomēr gadījies apdegt saulē, tad palīdzēs "Bepanthen" ziede vai "Selistil" gels.

Līdzekļi pret sliktu dūšu. Atvaļinājumā slikta dūša un vemšana var piemeklēt jebkuru - to var izraisīt gan brauciens automašīnā, gan burāšana ar jahtu, gan arī saindēšanās ar pārtiku. Šajā gadījumā palīdzēs "Emend", "Zofran" kapsulas vai ingvera tabletes. Ja tablešu sastāvā ir difenhidramīna hidrohlorīds, tas var izraisīt miegainību.

Acu pilieni. Jau gruzis acī un putekļi sagādā diskomfortu, bet ja sācies konjunktivīts, pirmā doma, kas ienāk prātā - atvaļinājums ir beidzies. Tāpēc jūsu ceļojuma aptieciņā jābūt homeopātiskajiem acu pilieniem "Oculoheel". Tie ir efektīvi un aizņem maz vietas.

Līdzekļi urīnceļu veselībai. Šie līdzekļi vairāk iederēsies sieviešu aptieciņās, jo, šķiet, gandrīz visas dāma ir saskārušās ar īpaši nepatīkamām sajūtām, ko rada urīnceļu iekaisums. Un nav jau īpaši jāgrēko peldoties ledus aukstā ūdenī, pietiek jau ar pirmsatvaļinājuma stresa radītajām sekām. Jebkurā gadījumā, gudri būtu nodrošināties ar dzērveņu kapsulām "Urinal Akut" un "Fitolizyn" pastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!