Šodien, 16. septembrī, pasaulē atzīmē Starptautisko ozona slāņa aizsardzības dienu. Nu labi, ir valstis, kur to, visticamāk, nedarīs. Piemēram, šajās valstīs, ko Pasaules Veselības organizācija šogad atzinusi par pasaulē piesārņotākajām, lai arī tieši tur visvairāk būtu jādomā par dabas aizsardzību.

1. Pakistāna

Foto: AFP/Scanpix

Šajā valstī ir gandrīz 180 miljoni iedzīvotāju, bet pilsētu gaiss ir tik slikts, ka katru gadu izraisa tūkstošiem cilvēku nāvi. Pasaules Banka pat aprēķinājusi, ka gaisa piesārņojums Pakistānā ir par pamatu vairāk nekā 80 tūkstošiem hospitalizācijas gadījumu katru gadu, tas izraisa vismaz astoņus tūkstošus hroniska bronhīta gadījumu ik gadu un vismaz piecus miljonus citu elpceļu saslimšanu bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem. 

Diez vai šīs valsts pilsētas būs vieta, kur gribēsiet pavadīt atvaļināumu, jo ir pat dienas, kad tur gaiss ir tik slikts, ka tiek slēgtas atsevisķas valsts iestādes un skolas.

2. Katara


Ar līdzīgu iedzīvotāju skaitu kā Latvijā, aptuveni diviem miljoniem, kas tomēr strauji pieaug, Katara saskaras ar arvien lielāku piesārņojumu. To rada milzīgie būvniecības apjomi un gaisa satiksmes intensitāte, padarot Kataru par otro piesārņotāko valsti pasaule.

3. Afganistāna

Afganistānas valdība atzinusi, ka gaisa piesārņojums galvaspilsētā Kabulā ir iemesls trīs tūkstošu cilvēku nāvei katru gadu.

Valstī ir 30 miljoni iedzīvotāju, un galveno piesārņojumu pilsētās rada satiksmes intensitāte, jo, protams, transportlīdzekļi lielākoties nav no jaunajiem. Par labu nenāk arī putekļi un smilšu vētras, kā arī ģeogrāfiskie apstākļi, jo pilsētas daudzviet ir kalnu ielokā, un, ja nepūš attiecīga virziena vējš, smogs gaisā var "karāties" vairākas dienas. 

Tāpat pilsētas strauji aug, un apkurei nelegāli tiek ierīkoti dīzeļdegvielas ģeneratori, kuru darbināšana rada piesārņojumu, bet tie, kas nevar šādu ekstru kā ģenerātoru atļauties, vienkārši dedzina riepas un plastmasas atkritumus, lai apsildītu savus mājokļus.

4. Bangladeša

Bangladeša ir mājas gandrīz 155 miljoniem cilvēku, turklāt tās populācija arvien aug un likumsakarīgi tas atspoguļojas arī gaisa kvalitātē vai tās neesamībā, jo 10 gadu laikā tā pasliktinājusies par 60 %.

Turklāt trīs Bangladešas lielākās pilsētas ir pasaules 25 piesārņotāko pilsētu sarakstā – diez vai kāds, kas nav spiests to darīt un labprāt elpo, vēlēsies tur uzturēties ilgu laiku.

5. Irāna

Valstī ir vairāk nekā 76 miljoni iedzīvotāju, un četras tās lielākās pilsētas ir iekļautas pasaules piesārņotāko pilsētu desmitniekā. 

Par iemeslu traģiskajai gaisa kvalitātes situācijai ir politiķu nevēlēšanās to risināt, kā arī sliktas kvalitātes degviela, ko savos vecajos auto izmanto šoferi, un šo auto skaita straujā palielināšanās. Gaiss pilsētās ir pilns gumijas daļiņām, azbesta un sēra dioksīdu, slāpekļa oksīdu un oglekļa monoksīdu, kuru ieelpošana ilgstoši faktiski nozīmē lēnu nāvi.

6. Ēģipte

Jā, arī tūristu iecienītā Ēģipte nevar lepoties ar gaisa kvalitāti, īpaši runa ir par tās pilsētām.

Foto: EPA/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!