Foto: AFP/Scanpix
"Prom uz siltajām salām, svētki un hasta la vista", aicinoši savā dziesmā dzied "Prāta vētra". Bet, kā zināt, ka nonākot salā tiešām izbaudīsiet svētku sajūtu? Lai atvieglotu jūsu izvēli, "Delfi ceļojumi" piedāvā skaistāko Eiropas salu TOP 10.

Krēta Grieķijā


Krētu mēdz saukt arī par Dievu salu, grieķu dievu valdnieka Zeva dzimšanas vietu un Eiropas civilizācijas šūpuli. Vai jau senie dievi sauļojās nebeidzamajās grants un smilšu pludmalēs? Ļoti iespējams, katrā ziņā šis ir viens no tūristu iecienītākajiem galamērķiem Grieķijā. Krētas sala ar tās seno civilizāciju mantojumu ir īsta arheologu un vēsturnieku paradīze. Krētā piedāvā īstu eksotiku – kalnus, aizas, idilliskas pludmales, olīvkoku, apelsīnkoku, citronkoku un vīnogulāju laukus. Vieta, kur kā sengrieķu dievam baudīt dabas pārpilnību un skaistumu.

Bozcaada Turcijā


Bozcaada sala atrodas vien pāris kilometrus no Turcijas krastiem, bet te noskaņa ir pavisam citādāka nekā masu tūrisma pārpildītajā Antālijā vai Bodrumā. Egejas jūrā peldošās Bozcaada salas vēsture sākusies jau 3000 gadu pirms mūsu ēras, kad šeit apmetās pirmie iedzīvotāji. Leģendas vēsta, ka sala tikusi ierauta arī Trojas kara kaislībās. Bozcaada salai ir bagātīgs vēstures mantojums - pilī, ko reiz apsaimniekojuši feniķieši, dženovieši, bizantieši un osmaņi, sajutīsiet īstu vēstures elpu. Šeit variet baudīt salas lielisko vīnu un pludmales – ko gan vairāk var vēlēties?

Kapri Itālijā


Kapri salas šarms valdzina ne tikai slavenības. Košās zvejnieku laivas ostās, slavenā "Zilā grota", "Villa Jovis" un neatkārtojamās krāsas jūra Neapoles līcī ir salas spilgtākie akcenti. Sengrieķu mīti vēsta, ka šī ir sirēnu sala. Varbūt tieši tādēļ Kapri sala savaldzināja pat senās Romas imperatorus. Vien 5 kilometrus no Itālijas krasta ir iespējams baudīt elpu aizraujošus jūras skatus ar iespaidīgām klintīm un tirkīzzilu ūdeni. Jūlijs un augusts ir tūristu "karstākais" laiks, tādēļ citos gada mēnešos šeit varēsiet baudīt vairāk miera un relaksācijas.

Hvar Horvātijā

Foto: Publicitātes foto

Dalmācijas piekrastes salas jau sen vairs nav tūrisma noslēpums, tomēr tās vēl aizvien nav tik pārpildītas kā spāņu vai grieķu pludmales, turklāt savā skaistumā it nemaz neatpaliek. Īpašu noskaņu var baudīt salas mazajos un intīmajos līčos un to pludmalēs, vīna dārzos un Hvar vecpilsētā. Vasaras mēnešos, kad zied milzīgie lavandas lauki, sala krāsojas spilgti violetos toņos. "Ballīšu zvēriem" noteikti ir jāapmeklē arī Hvar salas ballīšu centrs "Carpe Diem".

Mikona Grieķijā


"Vējdzirnavu sala" Mikona ir viena no Grieķijai piederošajām Kiklādu arhipelāga salām Egejas jūrā. Mikonas salā iespējams atrast mazas, savrupas pludmales ar tirkīzzilu jūru un skatu uz balto mājiņu ciematiem. Taču Mikonas sala jūs nesatrieks ar savu dabas skaistumu un ainavām, tai ir gluži cits vilinājuma spēks – bohēmas gaisotne. Vakaros Mikonas sala kļūst par īstu ballīšu Meku ar dejām, bāriem un flirtu. Pazīstamāko pludmali sauc "Paradise Beach" un naktīs tā kļūst par milzu disko zāli. Ņemiet vērā, ka Mikonā ir vienas no augstākajām cenām Grieķijā un pat krīze šo faktu nav spējusi mainīt.

Maljorka Spānijā


Neapstrīdamajai ballīšu karalienei Maljorkai ir daudz vairāk, ko piedāvāt, ne tikai sangrija un nebeidzamā naktsdzīve. Ikvienam salas viesim noteikti ir jāapskata Maljorkas lielākā pilsēta, Palma de Mallorca, kalnu pilsētiņa Soller, fantastiskie kalni un Trenc pludmale – 3 kilometri baltu smilšu un kristāldzidra ūdens. Šī ir lieliska vieta arī aktīvās atpūtas cienītājiem: var doties pārgājienos, apbraukāt salu ar velosipēdu, spēlēt golfu, kāpt klintīs, izbraukt ar jahtu. Iespējas ir gandrīz vai bezgalīgas. Magnífico!

Sicīlija Itālijā


Sicīlija atrodas Itālijas dienvidos, Eiropas augstākā vulkāna Etnas ēnā. Šī nav tikai mafijas dzimtene – Egeja jūras lielākā sala piedāvā brīnišķīgus dabasskatus, lielisku vīnu un vietējo virtuvi. Šis ir izcils galamērķis izsmalcinātiem gardēžiem; ne velti Sicīliju dēvē par "Dievu virtuvi". Šī sala var lepoties arī ar bagātīgu kultūras mantojumu no seno grieķu, romiešu, bizantiešu un arābu laikiem. Šeit netrūkst skaistu pludmaļu un romantisku pilsētiņu, kur baudīt brīvdienas īstā itāļu garā.

Madeira Portugālē


Madeira ir Atlantijas ūdeņu ieskauts Portugālei piederošu vulkānisko salu arhipelāgs, kas atrodas apmēram1000 kilometrus no Lisabonas un 600 kilometrus no Marokas krastiem. Kūrorts apmeklētājus uzņem visa gada garumā. Portu Santu salā meklējiet Madeiras skaistāko pludmali ar 9 kilometriem zeltainu smilšu. Madeiras klimats ir īpaši vilinošs – 22 grādi visa gada garumā. Uz šejieni jābrauc baudīt salas pasakainā daba, mežonīgie kalni, eksotiskie ziedi, vīni un viesmīlīgie vietējie ļaudis. Gabaliņš paradīzes dārza , kas peld Atlantijas viļņos.

Roda Grieķijā


Rodas iedzīvotāji salu, kurā saule spīd vairāk, kā 300 dienas gadā, sauc par "Divu jūru skūpstu". Te iespējams apskatīt unikālas vēsturiskas celtnes - antīku tempļu drupas un turku mošejas, izstaigāt romantisko Taureņu ieleju, izmēģināt dažādo ūdenssporta piedāvājumu, baudīt smilšainās pludmales, mūžam vecās tavernas un grieķu viesmīlību. Jā, Rodas salai ir daudz seju! Lieliskās pludmales savienojumā ar vēsturiski nozīmīgiem objektiem un plašo vecpilsētu ir nodrošinājuši Rodas salai lielu popularitāti tūristu vidū. Tā ir ūdenssporta cienītāju magnēts: šeit var sērfot, nirt un burāt. Rodas sala ir vieta, kur satiekas senā un modernā Grieķija.

Sardīnija Itālijā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sardīnija piedāvā klinšainus līčus, pludmales ar kristāldzidru ūdeni, kalnus, apelsīnu kokus un "la dolce vita". Šis galamērķis būs vispiemērotākais dabas mīļotājiem. Ko piedāvā Sardīnija? Tropu paradīzes cienīgas pludmales, burāšanas priekus, kalnu ainavas, zirgu izjādes pludmalēs un kulinārās baudas. Ziemā Gennargentu kalnos ir iespējams pat slēpot! Sardīnija ir arī Itālijas alus galvaspilsēta – vidējais alus patēriņš šeit ir divas reizes lielāks kā vidēji valstī. Īsta leiputrija dzīves svinētājiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!